Tvångssyndrom

1 röster
7177 visningar
uppladdat: 2011-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Bakgrund

Jag har tänkt fördjupa mig i tvångssyndrom. Jag valde att fördjupa mig i detta på grund av att jag anser att det är ett intressant ämne att ta upp på grund av att det är så vanligt i vårt samhälle idag.

Nästan alla människor idag har någon slags tvångssyndrom och därför tycker jag att det skulle vara roligt att se innebörden med detta och om det finns någon slags "hjälp" till att få bort tvångssyndromen.

Jag hade även tänkt titta lite på vad de olika psykologiska perspektiven anser är orsaken till tvångssyndrom. 

Syfte

Syftet med detta arbete är att först och främst ta redan på vad tvångssyndrom är för något och om det finns någon slags hjälp för att bota detta.

Sedan vill jag även få med vad de olika psykologiska perspektiven anser om tvångssyndrom och hur mycket de skiljer från varandra med deras sätt att tänka.

Metod/material

När jag skrev det här arbetet så satt jag först och letade information på internet och i psykologi boken.

Jag har använt mig av olika texter som till exempel:

*Psykologi A - Martin Levander 89-90

* http://psykologi.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=2ad391f9-ce40-4834-8a35-acab28c71f73

* http://www.angest.se/riks/node/8

Tvångssyndrom

Tvångssyndrom eller Obsessive Compulsive Disorder, OCD som är det internationella namnet är en psykiatrisk diagnos som innebär att individer lär sig att kontrollera sin ångest genom tankar eller ritualer.

Genom att utföra sina tvångshandlingar som kan t.ex. att tända och släcka lampan tio gånger innan man går ut från ett rum så slipper individen sin ångest. Men om man inte gör dessa tvångshandlingar tror individen att något hemskt eller väldigt obehagligt kommer hända honom/henne. Tvångssyndrom infattar både tvångstankar och tvångshandlingar som tillsammans blir symtomen tvångssyndrom.

Hos de flesta människor i dagen samhälle förekommer både tvångshandlingar och tvångstankar, men det behöver inte finnas någon som helst logisk koppling mellan de båda.

Tvångstankar är helt normala tankar som vem som helst kan tänka och finns dagligen i alla människors huvuden. Tvångstankar återkommer oftast som impulser, bilder och ord som kan upplevas väldigt ofrivilliga men också väldigt obehagliga. Vanligtvis uppfattas dessa tankar som motbjudande, och framkallar oftast starkt obehag eller ångest, och det brukar vara väldigt svårt att kontrollera eller få bort. Men tankarna är oftast väldigt vardagliga och naturliga, såsom "Jag känner mig smutsig", "Mitt hus kanske brinner ner idag", "Min familj kan dö i en olycka" och så vidare.  Men det finns såklart "förbjudna" tankar också, dessa kan vara som tillexempel en mamma kan tänka tanken att döda sitt eget barn, eller att stjäla något värdefullt som man jätte gärna vill ha.

Studier som har gjorts om tvångstankar visar att sådana tankar även förekommer hos friska människor, och att dessa inte skiljer sig från en OCD-patient. Dock har detta ifrågasatts av senare forskare.

Tvångshandlingar är när en person upprepar ett beteende för att minska sin ångest och obehag. En tvångshandling kan till exempel vara att personen går och tittar flera gången om han/hon har stängt av spisen fanns han/hon vet innerst inne att den redan är avstängd, detta kan beror på att personen har fått för sig i sitt huvud i sina tankar att huset kan brinna ner om han/hon inte tittar. Men som jag tidigare nämnde i texten är tvångshandlingar och tvångstankar nästan till 100 % oberoende av varandra, några exempel på detta är när personen räknar olika saker eller tänker och släcker en lampa upprepande gånger.  Men man får inte glömma att tvångshandlingar även kan vara tankar, såsom ramsor man säger tyst för sig själv. Dessa tvångshandlingar gör man enbart för att söka ett lugn och för att man inte vågar utsätta sig själv eller närstående för olika risker som man tror kommer hända om inte man ut för sin tvångshandling.

De flesta idag lever med någon sorts tvångstanke eller tvångshandling och de lever ändå ett normalt liv, och vissa vet inte ens om detta förrän någon annan påpekar deras beteende.

Tvångssyndrom uppkommer oftast väldigt tidigt i livet. Till och med när man är barn ängrar man sig åt enkla ritualer, och detta är något som är normalt för utvecklingen. Några exempel på sådana beteenden är till exempel inte nudda vita gatustenar eller inte gå på

A-brunnar. Oftast handlar det om att personen som drabbas av tvångssyndrom har en särskilt låg tolerans mot osäkerhet och är mycket oroad för att olyckor ska inträffa. Den person med tvångssyndrom har vanligenvis en överdriven och ologisk tro på hur tankar påverkar omvärlden. Dem kan tro att bara tänka tanken på en olycka kan öka sannolikheten för att denna olycka ska inträffas.

För att en människa ska få diagnosen tvångssyndrom ska tvångstankar/tvångshandlingar upplevas minst en timme per dag, det ska även vara väldigt påfrestande eller göra att man fungerar sämre i vardagslivet. Tvångssyndrom kan även vara ärftligt precis som andra ångestsjukdomar.

De metoder som är vanligast idag för att behandla tvångssyndrom är så kallade antidepressiva läkemedel och kognitiv beteendeterapi, KBT.  De antidepressiva som visats vara mest effektiva mot tvångssyndrom påverkar systemet som reglerar serotonin halterna i våra hjärnor, och används ofta av behandling av depression. Några av dessa mediciner som används är SSRI-preparaten och Klomipramin. 

Kognitiv beteendeterapi innebär att personen som lider av tvångssyndrom stegvis möter det som utlöser tvångshandlingarna, såklart genom en överenskommelse med sin terapeut. Ett exempel på detta är ju i den filmen vi såg i början av psykologin om just tvångssyndrom, den unga tjejen som inte ville bli smutsig, så hon duschade jämt, det var ju nästan som hon bodde i duschen. Tjejen var alltså rädd att känna sig smutsig och därför duschade hon jämt, och om hon fick känslan av att hon var smutsig fick hon ångest och därför blev duschandet en tvångshandling. Hon och hennes terapeut möte hennes rädsla genom att minska dusch tiden och sedan stegvis blev det mindre och mindre och tillslut duschade hon kanske bara varannan dag. 

Man kan även behandlas kombinera läkemedel och kognitiv beteendeterapi med varandra, eller var och en för sig.

I en studie på 20 personer som led av tvångssyndrom, de undersöktes med två olika behandlingar mot just tvångssyndrom. De tio personer som enbart behandlades med medicin fick åtta personer återfall. Medans de återstående tio som fått en kombination av både medicin och psykoterapi förekom bara ett återfall.

Studien visar även att tiden fram till återfallet var klart lägre för gruppen som fått en kombination av de båda behandlingarna, alltså 132 månader jämfört med 25 månader för gruppen som endast fick medicin. Detta visar helt enkelt att för att få den bästa behandlingen mot tvångssyndrom är att kombinera både medicin och psykoterapi.

Jag tänkte i detta stycke ta upp hur tre olika psykologiska perspektiv beskriver tvångssyndrom.

Psykodynamisk: Tror att det finns en konflikt mellan överjaget och detet som skapar ångest hos personen. Jaget blir då förvirrat och vet inte vad den ska göra och då utlöses en försvarsmekanism med namnet förträngning. Man förvandlar ångesten till kontrollerbart, vilket blir tvångshandlingar.

Humanistiska: Det är två som styr, idealsjälv och självbild.  Idealsjälvet är det som säger att man ska vara snygg, duktig och framgångsrik.  Självbilden är hur man faktiskt är. Ångesten uppkommer när självbilden inte når upp till idealsjälv.  Ångesten beror alltså på att man misslyckas med att nå upp till sitt eget ideal. Genom tvångshandlingar försöker man då både minska ångesten och uppnå sitt ideal.

Kognitiva: Enligt det kognitiva perspektivet så gör man "tvångsscheman" där man har programmerat in handlingar man gjort vid tidigare för att dämpa ångest. Man utför dessa handlingar därför att man har lärt sig att vissa handlingar minskar ångest.

Min resultatdiskussion

När man läser och studerar tvångssyndrom så blir man förvånad hur tvångshandlingar kan ta över någons liv. När det gäller just att bekämpa ångest genom vissa upprepade handlingar så kan nog tillslut själv handlingarna bli värre att upprepa än att leva med ångesten. Det är tur att man kan med hjälp av terapi och medicin motverka dessa tvångshandlingar, men frågan är bara om man det även hjälper mot ångesten eller om det är något som den drabbade måste fortsätta leva med.

När det gäller det olika perspektiven så har dem i stort samma lösning för att d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källförteckning *Psykologi A - Martin Levander 89-90 * http://psykologi.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=2ad391f9-ce40-4834-8a35-acab28c71f73 * http://www.angest.se/riks/node/8 *http://www.kbterapi.se/OCD.html *http://web4health.info/sv/answers/psy-ocd-comb.htm *http://sv.wikipedia.org/wiki/Tv%C3%A5ngssyndrom (Wikipedia artikeln är uppbackad av flera andra legitima källor.)

Kommentera arbetet: Tvångssyndrom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-04-15]   Tvångssyndrom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58915 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×