En ny våg - ett nytt sätt att leva

4141 visningar
uppladdat: 2011-05-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

En ny våg - ett nytt sätt att leva

Vårt samhälle idag utvecklas varje dag, men inte märkbart. Dagens samhälle präglas till stor del av den stora industrin och strävan efter att kunna utveckla och uppfinna nya saker för att föra vårt liv på jorden enklare. Detta har på gått under en väldigt lång tid. Det har inte börjat nu under den senare tiden då homo sapiens sapiens har dominerat jorden. Utan det började redan för flera miljoner år sedan. Redan då så började det människosläktet vi har idag att utvecklas. Detta har sedan gått i vågor, den första vågen var vågen då man gick från samlare och jägare till ett jordbrukssamhälle, andra var under industriella revolutionen. Idag är man inne på något nytt globaliseringen. I detta ingår inte bara globaliseringen, utan även annat, så som hållbarutveckling i olika stadier och former.

- Ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet är medlet och problem

I dagens samhälle så pratas det mycket om ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Dessa tre saker hänger ihop. Om man ser det som en cirkel så är det så att man använder ekologi och ekonomi för att ta sig till social hållbarhet.

Ekologin är grunden för en ekonomi, eftersom de saker man säljer kommer från naturen i form av råvaror. Om man överanvänder dessa naturliga råvaror som finns så kommer man skada naturen. Man bör dessutom heller inte över producera för att på så sätt kommer man att skada både naturen och människorna som lever i den.

Det som blir svårt att lösa i denna fråga är att, människans materiella beroende växer i takt med att utvecklingen går framåt. Ju mer vi vill framställa för att tillfreds ställa vårt behov desto mer tar vi från naturen, och ju mer odlar vi och desto mer slösar vi på de värdefulla naturresurser vi har idag. Vilket i sin tur leder till att om vi inte längre har några naturresurser kvar att använda oss av, så kommer även ekonomin att bli lidande, för det finns inget att handla, allt kommer att stanna av, missköts ekologin, var ska man få mat ifrån? Har man då dessutom ingen mat, hur går det då med socialhållbarhet, det går också i stöpet, drabbas en så drabbas alla. Det blir en kedjereaktion som ingen kan stå utanför.

Men genom att komma fram till andra möjliga lösningar som istället att använda sig av naturtillgången Bensin så använder man sig av biogas istället, vilket gör att man på så sätt utnyttjar olika sorters resurser och då inte går lika hårt åt på alla.

Vilket gör att man även kan bredda marknaden, och på så sätt bidra till en stabilare ekonomi, och jobb till fler människor som framställer biogas, och på så sätt även få fler människor på jorden att arbeta för att kunna leva och ha sin egen inkomst. Vilket leder till att man får en ökad socialhållbarhet. Vilket är målet.

Ekonomin blir på så sätt skapad av ekologin, eftersom man tar råvarorna därifrån. Vilket gör att man på så sätt får något att driva samhället med. Genom att man har dessa två resurser så ska man kunna nå det stora målet social hållbarhet. Men i dag så är man inte där ännu, inte för alla olika delar av samhället. Det finns tillexempel två olika sidor av USA. Den ena är en storslagen del, men en utmärkt välfärd bland folket, och man lever men stil och elegans och har pengar i överflöd.

Sedan har man den andra sidan, där miljoner människor lever i fattigdom, extremfattigdom, och relativ fattigdom.

Det finns vissa problem i detta, så som att det finns vissa långsiktiga och kortsiktiga problem som måste lösas för att man ska kunna nå målet socialhållbarhet.

Ett exempel på ett kortsiktigt problem är problemet med rent vatten till folket som lever på jorden. För att ta Sverige till exempel så har vi ca 20000 kubikmeter vatten per person varje år. Medan man i till exempel bara har 70 kubikmeter vatten per person. Sedan så är det många länder, framför allt fattiga länder som inte ens har tillgång till rent vatten. Detta kan man inte fixa till senare utan måste lösas genast.

Ett långsiktigt problem är att man måste lyckas bevara det naturliga ekosystemet vi har idag, och även dem biologiska mångfalden av olika arter som går att hitta idag.

Sedan så finns det även problem som är både långsiktigt och kortsiktigt. Som till exempel energi förbrukningen per capita. Idag har man en väldigt ojämn fördelning på energiförbrukningen per capita. En person i ett utvecklings land eller fattigt land har en låg energi förbrukning per invånare, men även ett så stort land som Kina, med en så pass stor befolkning har en låg energi förbrukning per invånare. Om då alla dessa människor skulle skaffa, en bil, kylskåp och andra prylar som drar energi, vad skulle hända då?

Det är exempel på vad som de olika målen inom de olika facken i hållbarhet. I varje del så finns det självklart olika problem, alla är specifika för varje enskild del av den vägen som leder till social hållbarhet i längden.

Inom den ekologiska hållbarheten är problemet att man inte kan över utnyttja den gjord som man har

- Globaliseringens olika perspektiv

Allt eftersom vår värld utvecklas så utvecklas även ländernas samarbete, i dagens moderna samhälle, så är det betydligt vanligare med multi-internationella företag. Stora företag, så som Sony Ericsson, IKEA, Volvo, är företag som man kan hitta i de flesta hörn av vår runda jord.

De stora företagen utnyttjar ofta låginkomstländerna så som Kina och Indien för att få bra arbetskraft så billigt som möjligt. Vilket gör att om dessa företag lyckas etablera sig väl i landet och skapa många jobbtillfällen för de boende i landet, så får dem automatiskt stort inflytande i landet. I värsta fall så kan de även sätta press på en hel regering.

Om de inte får vissa krav igenom t.ex. så kan det göra att företaget lämnar landet, gör företaget, så försvinner väldigt många jobb för landets befolkning, vilket leder till vidare problem. Detta gör att det är en ganska negativ effekt globaliseringen har, om man har mycket makt över ett land, så ska man inte utnyttja denna på fel sätt, som då t.ex. sätta press på människor och regeringar för att få sin vilja igenom.

Dessutom så skulle detta kunna få förödande konsekvenser för det landet som företaget lämnar, särskilt om det är ett U - land, vilket det oftast är. Eftersom alla företag betalar skatt, så bidrar även de större och utländska företagen till att stabilisera ekonomin i landet och driva den framåt. Skulle då istället företaget försvinna, så skulle det drabba ekonomin hårt.

Det finns även bra saker som detta medför, så som att man i fattigare länder har fått det betydligt bättre än vad det har varit tidigare, det är inte bara längre i de rikaste länderna som det finns gått om arbetstillfällen.

Men många är även negativa till en ekonomisk globalisering, eftersom det bidrar till att små länder blir väldigt utsatta eftersom stora företag från stora och rika länder kan lätt ta kontrollen, och på så sätt utnyttja landet till att få extremt billig arbetskraft, och i vissa fall även tillgång till icke raffinerade varor som oftast fattiga länder har gott om, men inte resurser nog att raffinera varorna, vilket för att de blir mindre värda när de säljs oraffinerade. Dessa länder är ju oftast i stort behov av pengar och säljer där för i princip sina varor för strunt summor jämfört med vad de kunde ha varit värda, om de stora rika och giriga länderna inte hade varit lika ha galna som de är idag. Pengar är MAKT

•-         Globaliseringen knyter samman världen

Det som gör att globaliseringen knyter samman världen är att när man tillsammans är många starka, så är det enklare att stå emot till exempel en lågkonjunktur, eller när det sker snabba förändringar på den internationella marknaden, så är det viktigt att man har kontakter runt om i världen.  En global marknad stärker inte bara de enskilda företagen utan även hela länder, eftersom ekonomin blir påverkad, genom att man exporterar sina varor och tjänster och säljer dem till andra länder, och även så säljer andra länder sina tjänster i kanske Sverige, vilket gör att det även stärker ekonomin runt om i världen där företag har sprids.

Världen blir helt plötsligt mindre, allt går snabbare, pengar flyttas hit och dit i cyber- rymden, det har kommit en massa nya hjälpmedel för att underlätta vårt arbete, det är kortare avstånd att förflyttas medhjälp av nya tekniker. Allt blir närmre och tajtare ihop, vilket bidrar till att man tillsist är helt beroende av varandra för att kunna fungera korrekt.

De som står utan för detta blir helt plötsligt uteslutna ur en gemenskap där det säljs varor och tjänster och pengar finns att tillgå. De hamnar i en ond yttre cirkel, som bara går neråt och neråt tills man inte längre vet hur man skall kunna ta sig upp igen för att kunna stå pall mot det betydligt starkare och mer sammansvetsande globala nätverket med kontakter och samarbete. Det är egentligen bara att vara med direkt och vara på och hänga med i svängarna för att inte komma efter.

•-         Krig, utbildning och fattigdom

Krig fattigdom och brist på utbildning bland befolkningen. En konflikt behöver inte alltid vara ett  krig, det kan vara mycket annat. Det kan vara bråk syskon emellan, kamp om olja mellan olika länder, en politisk kamp, om du får problem på jobbet med din chef. Allt är konflikter, men alla är inte lika allvarliga. Det är helt beroende på hur, konflikten utvecklas.

Det som är intressant i detta fallet är att man har kunnat upptäcka skillnad mellan länder med en hög levnads standard, och även med gått om pengar och hög utbildning bland både män och kvinnor.

En kvinna som inte har något jobb och utbildning har oftast inget att leva för eftersom hon inte kan tjäna sina egna pengar och oftast heller inte hennes man, vilket gör att hon istället föder många barn och får då ännu fler försörjnings problem eftersom hon måste förda alla barnen hon får, och ändå så är det få som överlever barnsben. Det faktum att hög barnfödsel är för att man vill ha någon som försörjer en när man är gammal och klen.

Fattigdomen kommer från att det är många som inte har någon utbildning vilket gör att det är många som inte kan få något ordentligt arbete, inne i en stad, vilket leder till att många av dem är jordbrukare. För att kunna säkerställa att de ska få det bra när de är gamla, så skaffar de en väldig massa barn, för att kunna garantera att något av barnen överlever.

I ett land där fattigdom är vanligt så är det många som söker sig till de större städerna, vilket gör att urbaniseringen blir ett faktum. Det är inte längre någon som flyttar ut till landet, eftersom det inte finns något kvar, inget att odla på och heller inte något jobb och sätt att tjäna pengar för att försörja sig och undvika fattigdomen.

Det är många konflikter som enbart bygger på missnöje bland ett folk. Vanligaste konflikter över huvudtaget, väpnade konflikter och krig utspelar sig idag oftast mellan en rebellrörelse och en regering. Rebellrörelsen består av landets befolkning, som tycker en sak, oftast är det så att regeringen tar sig vissa friheter, och alla med makt tillhör sedan en speciell klick. Denna lilla grupp människor har det väldigt bra medan den riktiga befolkningen i landet lider av hungersnöd, och fattigdom. Detta gör att det är vanligt med inomstatliga konflikter i dagens samhälle tyvärr. Vissa av dessa har dessutom en tendens till att lätt gå över styr, vilket oftast gör att det blir inomstatliga konflikter med en utländsk inblandning.

Om alla i ett land på så sätt hade det gått ställt och resurser hade varit ordentligt uppdelad bland människor, och man inte hade levt i fattigdom, så hade missnöjet bland människor varit mindre. Vilket gör att om man har en bättre social hållbarhet, så kommer det att avspegla sig på människorna, man får det betydligt bättre, vilket gör att krig och konflikter kommer att minska.

•-         Åtgärder mot fattigdom

Idag pratar man om något som kallas en global marschallplan, en plan som först kom efter andra världskriget för att hjälpa länderna i väst att klara av att bygga upp sina samhällen igen, för att allt inte skulle bli stillastående. Det man försöker göra är att bekämpa fattigdomen, med hjälp av att skaffa fram mer jobb i länderna, för att fler på så sätt skall kunna tjäna sina egna pengar och på så sätt kunna få igång en ordentlig marknad där man på så sätt kan skapa ännu fler arbetstillfällen. Om man på så sätt kan göra att man få mer pengar i landet, så kan man på sikt även utveckla tekniker som finns i landet, och på så sätt själva klara av att till exempel raffinera råvaror för att kunna tjäna ännu mer pengar. Om man har arbete, pengar och en grundläggande trygghet i ett land, så är landet inte längre lika lätt att påverka utifrån, vilket gör att man har lyckats att stabilisera landet. Det är inte bara arbetstillfällen man försöker skapa i sin kamp om att beveka fattigdom och att människor ska vara socialt utan för i ett samhälle. Vilket gör att man även försöker skapa bra tillfällen för utbildningen för att få upp läs och skrivkunnigheten. Har man större andel utbildade människor, så är det så att man som kvinna dessutom föder färre barn, och istället klarar av att ha ett jobb och tjäna pengar och försörja det man har och ta hand om det. Vilket leder till att man i längden av detta för en ökad social hållbarhet i landet. Men om man får igång industrin i ett land, och gör människorna i landet mer medvetna på vilka olika naturresurser de kan använda sig av så får man istället problemet att man inte kan bevara en ekologiskhållbarhet, lyckas man då på sikt inte bevara den ekologiska hållbarheten på ett bra sätt genom att utveckla andra sätt för att göra samma saker, så kommer tillsist också den ekonomiska hållbarheten än en gång bli rubbad, vilket gör att den sociala hållbarheten också blir lidande, för det finns inga pengar att tjäna i ekonomin och man är än en gång fast i fattigdom. Det är en svår balans gång där det gäller att alltid göra rätt steg, och ta det lugnt och utvecklas framåt inom socialism och teknik för att få ett hållbart samhälle, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Dessutom så finns det en tydlig koppling att de fattiga länderna har det väldigt svårt att ta sig in på den globala marknaden, eftersom de rika länderna kan hålla ett lägre pris på sina varor till samma kvalité som de fattiga ländernas kvalité fast då till ett lägre pris. Detta gör att ingen köper de dyrare varorna ifrån de fattiga länderna. Trots detta är exporten viktig eftersom den för in utländska valutor i landet, vilket man kan använda sig av för att importera från andraländer. Dessutom så har man problem med att många fattiga länder odlar "fel sorts varor". Istället för att sälja varor som folket i det egna landet behöver bäst, så odlar man varor som man kan sälja utomlands, oftast till de länder som tidigare härskade över det. Bönderna får dessutom väldigt dåligt betalt, vilket gör att de trots att de tjänar lite pengar, så är det för lite för att de skall kunna ta sig ut ur fattigdomen.

•-         Människans, materiella liv i samband med miljöansvar och behov

Vad man behöver och vill ha är två vitt skilda saker, vilket i dagens samhälle är svårt att hålla reda på. Människans behov och strävan efter att kunna utveckla de tekniker och moderna tillväga gångs sätt för att lösa problem. Det är inte alltid detta går ihop om de tankar vi har kring miljöansvar och att vi borde ta vara på vår jord och de naturresurser som finns.

Idag så ligger vi väldigt långt fram i utvecklingen av nya tekniker, och varje dag kommer man längre, och längre. Men dessa nya framsteg innefattar ofta viktiga naturresurser som finns, men som har blivit skapade under miljoner år, och fortfarande skapas i den hastigheten. De finns inte i all oändlighet. Om man får slut på dessa, vilket man kommer få om x- antal år. Så finns det inget vi kan göra, därför så måste man istället för att se på det behovet vi har nu, titta framåt och se vad man kommer behöva då, du kan då inte längre ha en bil som drivs med bensin, eftersom det inte längre finns någon olja att tillgå. Men ändå så fortsätter man att utveckla nya bensin drivna bilar på löpandeband, med tron att om de blir mer bensin snåla så räcker våra oljeresurser längre, vilket inte stämmer, man bara invaggar sig i en falsk förhoppning om att man kan ta itu med problemet senare.

Man har ett behov av att HA saker, man måste ha dem. Man avverkar hundratals hektar av värdefull regnskog, för att kunna odla tobak, för att människor vill ha det. De vill inte ha regnskog, vad ska man med den till. Men det är vårt ansvar som invånare på planeten jorden att ta hand om och bevara det naturliga ekosystemet som finns. Det är grunden till att allt annat skall fungera.

Fortsätter man att avverka mer av den naturliga faunan och floran som vi har, så kommer det tillsist även att påverka ekonomin i det långa loppet. Ekonomin är beroende av de råvaror som kommer från naturen, de jobb det kan skapa för att arbeta med att bevara naturen, framställa råvarorna, ta hand om råvarorna, med mera. De pengar som man tjänar på att sälja de raffinerade råvarorna på marknaden. Det kan man inte längre göra om man missbrukar jorden, och den då blir o brukbar.

Dagens utsläpp av fossila bränslen bidrar också till en stor del av miljöförstöringen som finns, och som påverkar vårt naturliga ekosystem. Vid för höga utsläpp av CO2 så påverkas den globala temperaturen, vilket leder till att det blir en ökad temperatur i hela världen . 

Man måste då tas med nya problem, så som att det blir kan bli extrema regn perioder i norr, och öken hetta kring Medelhavet. Detta leder till att många människor kommer att flytta norrut, man får mindre brukbar jord, till samma antal människor som för ut, och dessutom ökande befolkning. 

•-         Användandet av naturresurser påverkar människans levnadsvillkor

Det finns bara en begränsad tillgång på naturresurser, och tyvärr är många dessa inte förnyelsebara. Vilket betyder att de inte kan ta slut, de finns alltid där och man kan utveckla dem. Det är många icke förnybara resurser som vi människor är beroende av för att i princip överleva i dags läget, så starkt är behovet, men det är något man måste se objektivt på för att kunna påverka det. När dessa tar slut, vad ska man göra då, då kan man inte längre fortsätta leva med samma villkor på vad livet skall innehålla.

I ett fattigt land finns det inte lika hög tillgång till naturliga naturresurser som är användbara för att kunna få allt att fungera, det finns många olika ämnen, produkter som man kan vara beroende av för att kunna starta industrier för att kunna framställa varor som man kan sälja, och sedan tjäna pengar på för att få allt att fungera, men istället så har man inte tillgång till detta, vilket gör att man kommer att få en ökad fattigdom i landet, eftersom man inte har...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor: www.kunskapssproten.se Föreläsningar i ämnet på hemskolan www.wikipedia.se www.ne.se Egna tankar

Kommentera arbetet: En ny våg - ett nytt sätt att leva

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-05-10]   En ny våg - ett nytt sätt att leva
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58946 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×