Det Elektroniska Batteriet

7 röster
13057 visningar
uppladdat: 2006-03-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Luigi Galvani

Luigi var en italiensk läkare och forskare. Han började intressera sig på muskler och nerver på levande djur. I ett av sina försök när han höll på att dissekera en groda, råkade han röra en av dens nerver med sin skalpell, varvid den ryckte till. Detta väckte än mer hans intresse och han gjorde om försöket flera gånger. Av detta drog slutsatsen att det fanns elektricitet inuti djuret, han kallade det animalisk elektricitet, han trodde nu att han hade tittat hemilgheten bakom livet. Hans teori var under flera år accepterad som korrekt, men denna motbevisades senare av Alessandro Volta.



Alessandro Volta

Var en Italiensk professor som inte mottog Galvanis teori, han menade att fenomenet inte berodde på animalisk elektricitet, utan att det var ström från kontakt mellan två metaller som var orsaken. Detta resulterade i att han skapade det första batteriet.



Det första elektroniska batteriet

Voltas hade nu upptäckt att han fick ström ur metaller som reagerade med varandra. Han började experimentera med detta och skapade år 1800 den så kallade Voltas stapeln, vilket var det första batteriet. Den bestod av flera myntformade metallplattor av silver och zink som var staplade ovanpå varandra och mellan dem låg det tyg indränkt i en alkalisk vätska. Denna stapel gav ca en volt, men Voltas kom på att om man staplade ännu fler brickor och seriekopplade flera staplar med metallbitar fick han en ännu större ström.



Utvecklingen

Denna uppfinning gav nu mycket större möjligheter att utveckla sig inom elektricitet, man uppfann nu nya tekniska saker bla den första generatorn av Pixii år 1832, den första glödlampan av Edison år 1879 och den första elektriska motorn av Davenport år 1837.

Med tiden uppfanns nya sorter av batterier.

År 1836 uppfann John Fredric Daniell sitt så kallade Daniellbatteri, han skapade det för att, efter ett tag så täppte vätgasen som frigjordes i ett voltasbatteri att det täppte till pluspolen och då slutade det att fungera. Han löste problemet genom att leda bort vätgasen.

År 1877 uppfann Georges Leclanché ett torrt batteri, alla tidigare hade innehållt någon form av vätska. Han skapade brunstens batteriet.



Nutida användning

Tack vare att Voltas hjälpte till utvecklingen av elektricitet kan vi i dagens samhälle knappt leva utan ström, det finns överallt bla i hemmet, i skolan och tack vare att han skapade batteriet finns det nu batterier i de flesta elektroniska apparater tex mobiltelefoner, mp3-spelare, fjärrkontroller och ficklampor.

Nu mera finns det många sorters batterier tex 1,5 voltsbatterier, 9 voltsbatterier, stora 12 volts bilbatterier och små klockbatterier.

Det finns både engångs batterier och uppladdningsbara batterier. Engångs batterier måste man slänga i speciella behållare för vissa batterier innehåller miljögifter. De uppladdningsbara kan man enkelt ladda upp i en batteriladdar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Det Elektroniska Batteriet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-24

    jävla bra arbete

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-22]   Det Elektroniska Batteriet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5895 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×