Tentamen Förintelsen

2379 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Tentamen

1: vad gjorde förintelse lägren möjliga? Jag tycker att det är en massa saker som måste falla på plats för att detta ska ens vara möjligt. Men de största faktorerna är ändå enligt mig är till en början Hitler själv. Varför jag tycker att det är en sån viktig faktor är för att hans sätt att inspirera folk när han talar. Han ger sig inte, han försökte ju ta över makten i Tyskland en gång innan men misslyckades. Han gav sig inte utan fortsatte att kämpa. Han började att värva fler o fler människor till Nazist partiet så att till slut var de det största partiet då kunde de få sina lagförslag igenom i riksdagen då de hade mer än 50% av Tysklands befolkning på sin sida. På så sätt så hade de ju tyskarna med sig.

Fast det var ju såklart inte den enda orsaken till att förintelselägren var möjliga. För att förintelselägrena ska få vara lagliga så drog man upp ett lagförslag som kallades Ermächtigungsgesetz vilket var då att man skulle få ha förintelselägren. Eftersom den större delen av tyska riksdagen bestod av nazister så var det ju ganska uppenbart att de skulle rösta för på lagförslaget. Det var endast Socialdemokraterna som var emot förslaget men det räckte dock inte och när presidenten då märkte att det var en större majoritet som röstade för så skrev han på förslaget.

"För att det onda ska segra krävs det att de goda inte gör någonting" ett känt citat från Edmund Burkes och visst stämmer det. Ett lysande exempel är andra världskriget, nästintill alla europeiska länder samt USA visste vad som pågick i Tyskland och judarna. Men hur i hela friden gick det som det gick? Till och med Sverige som till och med "hjälpte" Tyskland genom att sälja råvaror och att låta de tyska trupperna färdas genom Sverige för att de ska kunna invadera våra grannländer mm till Tyskland? Fast det är alltid lätt att vara efterklok. Men det var riktig dålig stil av att inget land hoppade in och hjälpte judarna så att det hade blivit lite mer jämställt. Men varför hjälpte inte någon judarna? Jag har en teori om det hela och att det kan ha vart att låt oss säga att vi är ett neutralt land som tex Schweiz vi har precis fått höra det som händer i Tyskland och det med judarna. Då tänker vi detta är inte bra, tyskarna bara blir starkare och starkare för varje dag som går. Vi måste göra något nu tänker vi, fast vi har insett att Tyskland är för starka för oss och att vi måste slå ihop oss med någon eller några så att vi kan besegra Tyskland. Så vi kollar upp vilka länder som har pakter med varandra och där märker vi att aha det finns redan tre länder som vill besegra Tyskland då behöver vi säkert inte kasta oss in i leken de fixar det säkert slipper vi gå ut i krig och förlora soldater. Samt så är det ganska riskabelt för en ledare att kasta sig in i krig för om man skulle förlora och behöva betala skadestånd och förlora mark så tror jag inte att invånarna skulle vara så nöjda över hur vi styr landet. Det blir en revolution mot den dåvarande presidenten. Tillslut så avsätts presidenten men då är landet i chock och har svårt att komma på fötter igen. Det är oftast också så en diktator kommer till (mer om det i fråga två). Som sagt det jag skrev ovan är bara en av tusentals teorier, som jag tror och behöver därför inte vara rätt.

En liten sammanfattning där jag säger rakt av vad jag tycker behövs för att något sånt här ska hända. En bra och stark ledare som inte ger sig vid motvind utan bara blir starkare av den. Man måste också ha bra kontaktpersoner man klara inte av att göra det själv. Man måste vinna folkets hjärtan.

2: Grundförutsättningarna för att ett land ska bli ett diktatur land är envälde. Envälde är att det är en och samma person som styr hela landet. Ingen kan säga emot honom. Det finns faktiskt ganska många länder som är diktaturer fastän vi lever på 2011-talet. Vilket är väldigt förvånande för vi har ju sett hur det går oftast när det är diktatur. Men nu äntligen så har världen öppnat sina ögon och insett att vi vill ha demokrati styre. De länder som har diktaturer fortfarande är tex: Nordkorea, Burma, Tunisien, Egypten och nästintill alla länder i mellanöstern. Men som vi alla har hört på nyheterna och radio så håller det på att ske en revolution inom vissa länder. När de länder som revolutionen väl fått sin vilja igenom så tror jag att fler o fler länder inser att det går om vi håller ihop. Då tror jag att det kommer att vara färre diktaturer i världen. Världen kommer att bli mer demokratiskt och ett bättre ställe att leva på. Enligt mig så tror jag att hela mellanöstern kommer att vara nästintill fri från diktaturer inom de närmaste tjugo åren. Enligt mig så kommer det att vara svårast att avsätta diktaturen i Nordkorea för där har diktaturen vart en sån stor del av landet sen det blev självständigt.

Egypten till ex där så har den nuvarande diktatorn stora problem hela landets befolkning har gått emot honom och han har ju flytt från huvudstaden Kairo, Det är bara en tidsfråga innan han avgår. Egyptens befolkning kommer inte att ge sig nu de kommer att vilja ha ett demokratiskt samhälle, speciellt nu när det har spillts blod. Sen så har vi ju Tunisien som är en diktatur fast nu har de gått emot "ledaren" pga att de är helt enkelt inte nöjda på hur landet har styrts.

Om vi jämför med Hitler som diktator med en nutida diktator vad hittar vi för skillnad? De största skillnaderna enligt mig är att nu för tiden vet befolkning i landet hur det styrs i andra länder och vad jämställdhet och sånt är förr i tiden tror jag att man knappt visste något om omvärlden vi har ju både internet, telefon, radio samt nyheter och tidningen. Vissa av sakerna hade de ju i Hitlers tid också men inte i lika stor omfattning som vi har nuförtiden. Det var nog en stor faktor mellan de olika tidsskillnaderna om diktaturerna, varför det var så viktigt var att nu som i tex Egypten så vet de hur andra har det och då ställer de sig frågan varför har inte vi det så? På så sätt börjar revolutionen. Det är bara en av skillnad av de många som finns om skillnader mellan att vara en diktator på Hitlers tid och nutid. Sen finns det extremt stränga diktaturer som tex Nordkorea där de verkligen håller inne om allt. Som tex deras nuvarande diktator det finns verkligen inte mycket information om honom. Nu har man också fått höra på nyheterna för ett tag sedan att Nordkoreas diktator ska avgå och in kommer han son har jag för mig och då fanns det typ bara en bild på honom som vuxen och den bilden togs när han studerade utomlands i Schweiz.

3: jag tror att nu efter denna kurs så ska vi kunna agera mot orättvisor klart att man gjorde det innan också, om man tex såg någon bli mobbad i korridoren så var det klart att man hjälpte den oskyldige. Fast nu när vi har fått en inblick på hur det kan bli kanske inte i lika stor skala som i tex andra världskriget men det kan ändå vara jobbigt när man blir utstött av någon löjlig orsak som tex att man har brun hy, eller att man kanske är tjock, smal, kort, lång, tycker att matte är roligt mm. Det finns hundratusentals orsaker till att folk kan vara eller bli mobbade och därför så tycker jag att det är viktigt att man höjer sin röst när man ser att något oschysst håller på att hända och speciellt nu efter denna kurs så vet man hur fel det kan gå så jag har lärt mig att om ingen hjälper den andra så e det kört för mänskligheten därför måste man hålla ihop och inte fjanta omkring och mobba någon som kanske måste ha glasögon. Enligt mig så tycker jag att människor ska hålla ihop för vem vet när utomjordlingar hittas på en planet och är fientliga då måste vi hålla ihop och det är lika bra att vi börjar nu!

En känd tysk präst som levde på Hitlers tid och var emot honom skrev en dikt om hur detta kunde ske:

Först kom de för att hämta judarna

men jag höjde inte min röst

för jag var inte jude.

Sedan kom de för att hämta kommunisterna

men jag höjde inte min röst

för jag var inte kommunist.

Sedan kom de för att hämta fackföreningsfolket

men jag höjde inte min röst

för jag tillhörde ingen fackförening.

Sedan kom de f&oum...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tentamen Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   Tentamen Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58969 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×