Världens Sju Underverk

1 röster
3710 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Världens Sju Underverk

Världens sju underverk, även kallade Antikens sju underverk, är en förteckning från antiken över byggnadsverk som representerade människans då största bedrifter.

Cheops pyramiden

Strax utanför Kairo i Egypten ligger Farao Cheops pyramid sedan 5000 år tillbaka. Den är 140 meter hög (samma höjd som Kaknästornet), men har varit högre, eftersom toppens stenar släpats bort för att användas till uppförande av byggnader i Kairo. Täckstenarna av vit polerad kalksten, som gjorde pyramiden helt slät, är numera helt bort slitet.

De hängande trädgårdarna i Babylon

De hängande trädgårdarna uppfördes av kung Nebukadnezar på 500-talet f.Kr. under Babylons sista storhetstid. Han lät uppföra dem till ära för sin drottning som kände saknad efter sitt hemlands berg och inte kunde finna sig till rätta på Babylons jämna slätter. Trädgårdarna var anlagda på terrasser, burna av valv som trappstegsformigt höjde sig över varandra. På terrasserna låg ett djupt lager av jord där blommor, buskar och fruktträd växte. Bevattningen gjordes med hjälp av ett pumpverk. Under trädgårdarna fanns en mängd rum som höll kvar svalkan under den svåra sommarhettan. Dessa hängande trädgårdar, som för länge sedan är ödelagda, väckte större beundran än Babels torn

Artemis' tempel i Efesos

Det berömda Artemistemplet i Efesos (även kallat Dianatemplet) har en mycket gammal historia, och på det ställe där detta låg, har det stått flera tempel efter varandra. När man för fjärde gången beslöt att uppföra ett nytt, skulle det bli ett enastående tempel i sin prakt. Den mäktige kung Kresus av Lydien sände rika gåvor till detsamma, och det blev så stort och praktfullt, att Herodotos jämförde det med pyramiderna. År 356 f.Kr. satte en man vid namn Herostratos eld på detta härliga tempel. Han ville genom denna gärning förvärva sig ett odödligt namn.

Man beslöt emellertid att återuppföra templet med ännu större prakt. Kvinnorna i Efesos sålde sina smycken och skänkte pengarna till templet och kungar och stormän sände rika gåvor. Återuppbyggnadsarbetet tog 120 år. Det nya templet innehöll en ofantlig mängd skatter och kom att kallas för "hela Asiens skattkammare".

År 250 e.Kr. blev templet plundrat och bränt av goterna. Genom en del utgrävningar har man på 6 meters djup hittat lämningar av templet.

Zeusstatyn i Olympia

I en av Greklands medelpunkter, Olympia, dit folk från hela den grekiska världen samlades för de olympiska spelen, fanns Fidias' berömda kolossalstaty av Zeus. Den majestätiska statyn var tretton meter hög och var gjord av guld och elfenben över en stomme av trä. Guden var placerad på en gyllene tron med segerns gudinna i sin högra hand och en härskares spira i sin vänstra. Det tog ca 12 år att göra den. När den var klar så frågade Fidias' Zeus om han tyckte om statyn på sig själv. Och precis då så slog åskan ner och inget kom till skada. Det såg de som ett tecken. Zeusstatyn i Olympia stod på sin plats i cirka 800 år. Exakt hur den förstördes är oklart. Vissa hävdar att den slogs sönder år 391 e Kr, i samband med att den romerske kejsaren Theodosius förbjöd de olympiska spelen eftersom han ansåg att de var hedniska. Andra menar att statyn redan hade flyttats till Konstantinopel där den senare förstördes i en brand.

Mausoleet i Halikarnassos

Mausoleet i Halikarnassos började byggas vid nuvarande Turkiets kust under 3000-talet av den grekiske kungen Mausolés, som härskade i Karien som lyd konung under persisk överhöghet. Kung Mausolés han avlida innan denna praktfulla byggnad smyckad med hundratals statyer stod färdigt, hans hustru och syster, drottningen Artemisia, blev då den som såg till att arbetet med mausoleet blev fullbordat. Den fyrtiosex meter höga byggnaden stod kvar ända fram till 1400-talet då det raserades och kom att användas som byggnads material till en närbelägen fästning. Kung Mausolés kom också att få bli den som fick namnge den speciella typen av gravbyggnader - mausoleum.

Kolossen på Rhodos

var en staty av den grekiske solguden Helios. Statyn, som uppfördes av den grekiske skulptören Chares, skall ha varit över trettio meter hög och stått vid hamnen på Rhodos och tjänstgjort som fyr. I äldre tider skall man ha gjort gällande att statyn skall ha stått med ett ben på varder sida om hamn inloppet, och naken dess utom(!). Statyn som var gjord av brons stod klar år 290 f.Kr. med stod endast upp i dryga sextio år vart efter den föll omkull p.g.a. en jordbävning, där låg den kvar på sida ända till 600-talet då den såldes som skrot. Så när fartygen åkte igenom hamninloppet och tittade upp så fick de en liten annorlunda chock.

Fyren på Faros

Alexandria, som var den förmedlande länken mellan österland och västerland, hade en av de bästa hamnarna, men låg vid en flack kust utan naturliga landmärken. De farliga stormarna styrde ofta skeppen in mot stranden men på fel ställe. Därför byggdes Faros som blev ett ryktbart fyrtorn utanför Alexandria. Det väldiga t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Världens Sju Underverk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   Världens Sju Underverk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58978 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×