Stalingrad

1 röster
4507 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Operation Barborossa med fokus på

Slaget om Stalingrad

                                  

Jag har valt att fördjupa mig i Hitlers attack mot den Ryska staden Stalingrad.  Anledningen till att jag valde just denna händelse är för att det var krigets vändpunkt och det var här Tyskarna förlorade andra världskriget. Det finns mycket tankar och åsikter om Hitlers attack emot Ryssland och därför tycker jag att det är väldigt intressant. Jag ska börja med att berätta om operation Barborossa eftersom det var grunden till Slaget om Stalingrad.

Operation Barbarossa var Nazisternas kodnamn för attacken mot Sovjet. 22 Juni 1941 sattes anfallet igång. Stalin vägrade tro att Hitler skulle anfalla. Han vågade inte   mobilisera trupperna av rädsla för att provocera Hitler.

Han litade också på fredsavtalet som hade slutits mellan Tyskland och Sovjet. Detta gjorde det lätt för Tyskarna. På bara några veckor tog dom över stora områden och i oktober stod tyskarna bara sju mil ifrån Moskva. Det verkade som att Hitlers plan skulle leda till seger. Sedan kom den kalla vintern och eftersom Hitler hade räknat med att fälttåget skulle vara över innan vintern hade soldaterna inga vinterkläder. Stridsvagnarna och de andra motorfordonen klarade inte av kylan. I december gick de sibiriska elitsoldaterna till motanfall. De hade fått den nya stridsvagnen T-34 som var överlägsen över Tyskarnas. Nu var det slut på den tyska offensiven men kriget var långt ifrån över.

Stalingrad- Krigets vändpunkt

Sommaren år 1942 gick Hitler till attack mot staden Stalingrad vid floden Volga. Målet var att erövra de sovjetiska oljefälten. Om detta gick enligt planen skulle Tysklands försörjning av olja varit säkrad. Floden Volga användes som en transportsträcka för oljebåtarna. Månaderna gick och det blev ingen framgång för något av länderna. 19 november kom det sovjetiska anfallet tillsammans med kylan och nu var det slut. 200 000 Tyskar hade dött i striderna och de återstående 90 000 tillfångatogs.

Om tyskarna hade varit förberedda för vintern med kläder och anpassade fordon. Hade dom då vunnit kriget år 1941?

Sammanlagt hade tyskarna 3 500 000 man i Sovjet. Hade cirka 3500 stridsvagnar, 600 000 motorfordon, 7500 artilleripjäser, 1160 bomb -och jaktbombplan, 720 jaktplan och 120 spaningsplan. Sovjet var utrustade med 4 700 000 man, 1350 bombplan (varav flertalat dock var väldigt omoderna), 2000 relativt gamla jaktplan och 800 spaningsplan. Till detta hade man också ca 1300 moderna T-34:or och KV-1 samt några tusen riktigt gamla stridsvagnar. Detta är taget från  wikipedia så det gäller att ta siffrorna lite med en nypa salt. Svaret på denna fråga är svår men jag tror att det hade blivit en jämn strid i slutändan. Men eftersom att en T-34 kostar dubbelt så mycket som de  Stridsvagnar som Tyskarna använde så kan man ju inte jämföra för jag tror inte att Tyskland hade ekonomi och kunskap för att tillverka stridsvagnar som tål kylan. Hitler gjorde helt enkelt en chansning som misslyckades.

 Kan det finnas någon som är hjälte i ett krig?

Hermann Göring var chef över Luftwaffe. Det tyska flygvapnet. Jag har hittat lite av hans tankar inför slaget om Stalingrad. "ur alla dessa gigantiska strider reser sig nu som en väldig, monumental byggnad Stalingrad, striden om Stalingrad. Den kommer en gång att betraktas som den största hjältekamp som någonsin har utspelats i vår historia om någon känner sina krafter svikta, så må han tänka på Stalingrads kämpar". Han försökte alltså få det att låta som om tyskarna var hjältar som anföll Stalingrad.  Jag tycker verkligen inte att man ska känna sig som en hjälte när man har brutit mot ett fredsavtal och dödat över 10 miljoner Civila i Sovjet. (Källorna säger att det var från 5-15 miljoner civila som tyskarna dödade). Jag tycker att om man ska kalla sig hjälte i ett krig ska man försöka stoppa kriget och Tyskland gjorde rena motsatsen.

Behövde Hitler verkligen ta över Stalingrad?

Man skulle kunna säga att det var en "apfälla".

Tänk dig en apa, ett smalt galler som apan nätt och jämnt kan sticka handen igenom, och en leksak på andra sidan som apan gärna vill ha. Apan sticker in handen, tar tag i leksaken i näven - men den knutna handen kommer inte igenom gallret. Apan kan alltid ta tillbaka handen, bara han släpper leksaken. Men det gör han aldrig, han vill ha leksaken - och är fast. Detta är ett skolexempel av ordspråket "Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket". Tyskarna lade ner alldeles för mycket för mycket energi på Stalingrad. Man visste att den otroligt kalla vintern skulle komma år 1942 liksom 1941. Om Hitler hade struntat i Stalingrad och bara satsat på Moskva hade kanske Tyskland vunnit kriget. Eller det är svårt att säga men jag tror att dom i alla fall hade haft en mycket större chans.

Hade Hitler kunnat göra på något annat sätt när de blev omringade i Stalingrad

Dom borde ha spridit ut sig mer. Alla tyska soldater var i centrum av Stalingrad och det gjorde det väldigt lätt för Sovjet att omringa dom. Det blev en strid om varje hus i staden. Man spring en i ett rum hittade tio, dödade dem och sprang vidare. Detta blev otroligt blodigt. Tyska Luftwaffe bombade från luften och staden blev till ruiner. Detta var ju "julafton" för sniper skyttarna som fick en otrolig fördel av det. Om tyskarna hade spridit ut sig både i och runt staden hade det varit mycket svårare för Sovjet att döda såpass många. Då hade man kunnat avvakta och låta Luftwaffe  försöka döda alla Sovjetiska soldater som var påväg till Stalingrad. Då hade inte Staden blivit till ruiner och Tyskland hade kanske tagit över Stalingrad.

Källor:

So direkt Historia sid 61,62

Bonniers

Tryckår 2008

                                                                                                                                                                                                                                                                                                               &...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stalingrad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   Stalingrad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58989 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×