KOMMUN OCH LÖDDEKÖPINGES HISTORIA

1 röster
6524 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kommun och Löddeköpinges historia

Löddeköpinge, en marknadsplats sedan urminnes tider

Löddeköpinge idag.

Idag tillhör Löddeköpinge Kävlinge kommun sedan år 1974. Löddeköpinge har både varit och är en ledande och modern handelsplats i sydvästra Skåne. Byn ligger 3km ifrån Öresund och ligger intill den stora trafikerade motorvägen E6/ E20. Väster om motorvägen ligger de mindre orterna Sandskogen och Lyckehusen men även Barsebäck och Hofterup. Längst ut mot en udde ligger Vikhög som är ett gammalt fiskeläge med gravhögar.

Namnet Löddeköpinge innehåller ånamnet Lödde å och det fornnordiska köping som betyder handelsplats. Ordet Lödde har en när släkting till det tidigare namnet på Lödde å, Lodda men även ordet ludd som syftar på växtlighet i eller vid ån. 

Nu hoppar vi tillbaka i tiden för att berätta vad Löddeköpinge var och är idag samt olika fynd som man har hittat i området.

Vikingar var egentligen inte de första människor som bodde i Löddeköpinge utan det har varit bebyggelse där i flera tusen år innan vikingatiden. Det var för 1700år sedan som inlandsisen drog sig tillbaka ifrån västra skåne och för ca 1200år sedan så fick området tunda-klimat.

öddeköpinge var en viktig by under Vikingatiden på grund av dess läge och har bland annat jämförts med vikingatidens handelsplatser Birka och Hedeby.

Tack vare Lödde å eller Kävlinge å som den också kallas, var kommunikations-möjligheterna stora. Enligt forskningar i Lödde å så har man kommit fram till att ån var seglings bar under Vikingatid.  Kävlinge ån eller Lodda å som den kallades för 7-8000år sedan. För det var just då som man vet att folk bosatte sig i Löddeköpinge efter utgrävningar och forskningar.  Vatten förde människor tillsammans och land förde folk iväg från varandra innan och därför var Lodda en viktig transport led. Det var fler människor som åkte iväg med båtar än att traska på land.

Vikingatidens Löddeköpinge var en ovanligt stor bondby med en marknadsplats och olika fynd som visar internationella kontakter med andra länder. För att komma till Vikingatidens centrum, Uppåkra så passerade man Lödde å och Borgeby som på senare tid var en by för adelsmän.

Det var tack vare Lodda å som transportled åkte munkar från andra länder med båt till Löddeköpinge och andra platser. De förde med sig konsten att mala mjöl med hjälp av vattenkraft. Åren gick och tillslut så fanns det 9st kvarnar längs Lödde- och Kävlinge åns rinnande vatten.

e allra flesta personer som bodde i Löddeköpinge var bönder. Det var oerhört få Vikingar som gick ut och krigade. De som gick ut och krigade berodde på folkökning under denna period vilket ledde till brist på mark. Människorna krigade om marken runt omkring sin bostad eller deras samhälle. De byarna som har namn idag som har ändelserna Teckomatorp, Häljarp eller Hofterup är nyetablerade under Vikingatiden och de byar har ett kort avstånd ifrån Löddeköpinge.

Kyrkan i Löddeköpinge är byggd på 1100-talet då de flesta kyrkor byggdes i Skåne för att det området blev kristet under den tiden. Innan den nuvarande kyrkan byggdes så fanns det 2st träkyrkor även så kallat stavkyrkor i anslutning till gravplatserna. Det är svårt att veta exakt när stavkyrkorna byggdes eller var de låg men man har bevis att de har funnits genom ett antal guldkors som nu finns på historiska muséet i Lund.

I närheten av kyrkan ligger en gammal väderkvarn, Fredwicksfieldtska Möllan. Den möllan är den enda av de 9 kvarnarna som från början fanns längs Lödde å och malde säd under andra världskriget.

Utgrävningar

Löddeköpinge delades upp i två olika regioner, den södra och den norra delen. Söder och Norr var placerade på vars en platå, då de skiljdes åt genom av ett sumpmarksområde i mitten.

Löddeköpinges medeltida kyrka tillhör det södra området längs med Lödde å. Det är svårare att avgöra hur långt väster- och österut som den förhistoriska och medeltida bebyggelsen har haft sin gräns eftersom dessa ytor inte ännu har blivit undersökta eftersom de största ytorna korsas av större vägar.

Utgrävningarna i Löddeköpinge startade 1965 då de gjorde utgrävningar i norra och södra by delarna av Tom Ohlsson där byns medeltida by har varit. Några år senare så gjorde man även utgrävningar på en mer avskild plats i Löddeköpinge som idag kallas för Vikhögsvägen. Vägen sträcker sig ifrån Löddeköpinges södra platå, 300m sydväst ifrån kyrkan och ner mot Vikhög i Öresund.

  Grophus på Vikingatiden

Den största delen av de olika fynden som hittades under utgrävningarna var keramik och djurben, men hittade även knivar, pilspetsar, broscher med mera. Alla fynden som hittades fann Tom Ohlsson och hans

grupp under de 54 olika grophusen som de även hade hittat rester av. På bilden längst ner till vänster kan du se hur grophusen såg ut på vikingatiden.

Tack vare dessa fynd så har man bland annat kunna bevisa att den norra och södra platån var en permanent bostads ort och de som bodde på Vikhögsvägen var bara en säsongsmässig bostad. Eftersom bostadshusen vid Vikhögsvägen saknar härdning och har haft en tältliknande struktur för att det ska vara lättare att flytta på. Ett annat bevis är även att det inte fanns någon åkermark nätanslutet till området och det saknas verksamhets spår på platsen. Resultatet av dessa fynd gav även upphov till boken "Porten till skåne".

Lödde Kar var en hamnanläggning under vikingatiden och ligger ungefär 800m utanför Lödde ås mynning. Karet är sammanhållet av timmerkonstruktion och är ungefär 160m lång och 20m bred. På den tiden så var vattenytan 1m högre än vad vattnet är idag. Lödde Kar användes som en avlastningsplats eller hamnanläggning för större båtar som inte kunde komma in i Lödde å, då varorna lämnades över till mindre båtar. Idag är denna plast den äldsta hamnanläggningen i Norden.

Kävlinge kommun bestod i mitten av 1800-talet av 13 små socknar. En sock var ett litet samhälle eller en egen liten kommun. De 13 olika socknarna var Barsebäck, Dagstorp, Hofterup, Hög, Kävlinge, Löddeköpinge, Lackalänga, Lilla Harrie, Stora Harrie, Stävie, Virke, Söderviginge och Västra Karaby.  De 13 olika Socknarna                                                               

Så småningom blev det 2 stora kommuner, Löddeköpinge och Kävlinge köping år 1969. Löddeköpinge bestod då av Hög, Barsebäck och Hofterup. Alla dessa 13 byar eller socknar bildades år 1974 till en kommun, Kävlinge kommun.

Sjöbobanan var en transportled som sträckte sig från Sjöbo gårdar i Öresund till samhället Sjöbo i inlandet och byggdes 17 februari 1906. Järnvägen var en snabbare och lättare väg att transportera sig på land både för varor och för de badresenärer som ville ta sig till Sjöbobadet eller Vombsjön. I boken Sjöbobanan skriven av Cecilia Hägglund och Rolf Wändel skriver de om olika stationer, banvaktsstugor och om människor som levde då järnvägen var i bruk och hur nedläggning av Sjöbobanan år 1954 har påverkat allmänheten.



Kävlinge kommun idag

Idag är Kävlinge kommun en av Skånes rikaste kommuner.

Fisket i Kävlinge/ Lödde å är internationellt känt. Hit kommer turistande sportfiskare från hela Europa för att prova fiskelyckan.

Det är även populärt att paddla kanot längs ån.

I Löddeköpinge finns det även ett antal aktiviteter och platser att besöka. Här är några av dem:

Vikinga tider - Temapark

I östra delen av Löddeköpinge finns det en arkeologisk temapark som heter Vikinga tider. Dagens Löddeköpinge har en lång bebyggelse historia. Läget längs Lödde å har haft en betydande roll för mänsklig bosättning ända sedan järnåldern för ca 7-8000 år sedan. I deras park berättar de den sanna historien bakom vikingatiden och de försöker hålla berättelsen vid liv via att erbjuda levande upplevelser. Upplevelserna får besökaren genom att gå på deras utställningar, se på deras uppförda vikinga byggnad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: KOMMUN OCH LÖDDEKÖPINGES HISTORIA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   KOMMUN OCH LÖDDEKÖPINGES HISTORIA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58990 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×