Socialpsykologisk analysuppgift

5 röster
13888 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Socialpsykologi - analysuppgift

Jag har valt att analysera vänskapsgruppen i tv-serien "Vänner". När jag analyserade gruppen valde jag att se den som en verklig grupp och bortse från att reaktioner, personligheter och beteenden beror på manus och inte en verkliga människors psyken.

Vilken typ av grupp är det?
Gruppen är en primärgrupp; medlemsantalet är begränsat, samtliga har mer eller mindre familjära relationer till varandra, de umgås dagligen och de firar högtider tillsammans. Gruppen är även informell; medlemmarna har inte tvingats till att bli en grupp eller att umgås med varandra.  Gruppens yttre förutsättningar
Storlek och sammansättning: Gruppen består av sex personer, tre män och tre kvinnor. Alla är ungefärligt jämngamla. Gruppens storlek är lagom för att inte bli för stor, samtidigt som den är tillräckligt stor för att det ska kunna bildas subgrupper om tre personer (vilket i den här gruppen nödvändigt då de umgås så ofta; de skulle tröttna på varandra utan den variation som gruppens storlek ger).

Gruppsammansättningen är heterogen, samtliga har varsin unika personligheter och erfarenheter. Oftast kompletterar de varandra väldigt bra.

De krafter som håller samman gruppen är ett gemensamt behov av en stark primärgrupp, en familj som ger stöd och trygghet. Medlemmarnas egna familjer bor för långt borta för att kunna ingå i vardagen.
Personerna som ingår är

  • Rachel Greene, den utseendefixerade egocentrikern
  • Ross Geller, den töntige besserwissern
  • Monica Geller, den husliga pedanten
  • Chandler Bing, den sarkastiske skämtaren
  • Phoebe Buffay, den stundtals naiva hippien
  • Joey Tribbiani, den något blåsta kvinnokarlen
  • Rachel, Ross och Monica känner varandra sedan barnsben; Ross och Monica är syskon och Rachel och Monica var bästa vänner. Chandler lär känna Ross under college när de två delar rum. Han lär känna Monica och Rachel när det fyra firar Thanksgiving hemma hos Ross och Monicas föräldrar. Senare lär Monica känna Phoebe, som hon under en tid delar lägenhet med. Joey lär känna allihop när Chandler annonserar efter en rumskompis, varpå Joey flyttar in hos honom.
    På det ena eller det andra sättet är alla allas bästa kompis: Ross och Chandler är bästa kompisar sen college, Rachel och Monica var bästa kompisar när de var yngre fram till college och blir återigen bästa kompisar när de träffas igen. Monica och Phoebe blir bästa vänner i vuxen ålder när de delar lägenhet, liksom Chandler och Joey.

    Kommunikation: Alla medlemmar kan anförtro sig åt samtliga i gruppen. Ingen blir utesluten, såvida de redan invigda anser att det är för deras eget bästa och drar vita lögner. Det finns ingen informell hierarki, då alla har både styrkor och svagheter. Exempelvis är Joey den snygge charmören som är en aning blåst, vilket de övriga i gruppen ibland gör sig lustiga.

    Placering: Det finns ingen bestämd placering när gruppen sitter tillsammans. Däremot sitter de så att alla inkluderas. Gruppen träffas antingen på caféet "Central Perk", hemma hos Chandler och Joey eller hemma hos Monica. När gruppen är på caféet sitter nästan alltid någon av killarna i stolen vänd mot fönstret. Utöver det finns ingen given placering. Vanligtvis (beroende på om hela gruppen är där) placerar de sig fyra i soffan, en i stolen vänd mot fönstret och en i fåtöljen vänd från fönstret. Det är nästan alltid en av killarna som sitter i stolen. Hemma hos Monica finns inte heller någon särskild placering, även om Chandler och Joey föredrar fåtöljen (en gång bråkar de häftigt om vem som ska sitta i stolen).

    Hur de placerar sig beror på om någon har partner eller inte; i början av Ross och Rachels förhållande sitter de alltid bredvid varandra och håller handen. Allteftersom normaliseras förhållandet och det är inte lika viktigt att de sitter bredvid varandra. Samma sak när medlemmarna har ett förhållande med någon utanför gruppen - de placerar sig bredvid sin partner.

    Gruppens inre förutsättningar

    Roller:

  • Rachel Greene - Prinsessan
  • Ross Geller - besserwissern
  • Monica Geller - hönsmamman
  • Chandler Bing - clownen
  • Phoebe Buffay - excentrikern
  • Joey Tribbiani - kvinnokarlen
  • Generellt sett förstärks medlemmarnas roller under åren. De förstärks av medlemmarnas attityder gentemot varandra. De är till viss del medvetna om sina och de andras roller, vilket gör att de alla har förväntningar på hur de alla ska bete sig; förväntningar på beteende i den här gruppen verkar vara självuppfyllande.

    Med hjälp av beteendeperspektivet kan man förklara varför rollerna förstärks; de utmärkande egenskaper medlemmarna har är ibland positiva, vilket genererar beröm, positiv förstärkning. Exempelvis är Monicas pedantiska egenskaper bra när de andra behöver hjälp med organisering och städning, Joeys färdigheter i att charma kvinnor drar Ross och Chandler gärna nytta av vid behov (Exempelvis frågar Ross Joey om råd när han inte har haft sex på sex månader och ska på en dejt), Rachels intresse för mode kommer väl till pass när Joey ska på en audition där han behöver se välklädd ut osv.

    Rollerna i sig är inte alltid av godo. Ex. får Joey problem när han blir intresserat av ett seriöst förhållande, när Chandler vill bli tagen på allvar, när Phoebe ska träffa sin pojkväns "fina" överklassföräldrar för första gången eller när Ross vill imponera på den coola kopieringstjejen med navelpiercing - rollerna kommer i konflikt med varandra och sig själva.

    Medlemmarna har olika bakgrund och utbildning. Generellt sett berikar heterogena gruppar sina medlemmar i och med det bredare erfarenhetsutbytet. Dock har jag observerat att en stor del av de problem som uppstår inom gruppen beror på att vissa med högre utbildning anser sig förmer än andra (ex. Ross anser sig ha mer rätt i frågan om människans ursprung än Phoebe). Att anse sig förmer än någon är aldrig bra för sammanhållningen i en grupp. Därför tror jag att gruppen skulle fungera bättre om alla medlemmar hade utbildning på någorlunda samma nivå.

    Ledarskap:  Gruppen har varken en formell eller informell ledare. Dock uppstår det tillfälliga ledare i vissa situationer. Ex. tar Monica ofta på sig en ledarroll när det gäller matlagning, städning eller tävling. Hon är en väldigt auktoritär, instrumentell ledare; när hon blir ombedd att laga maten till Ross exfrus bröllop, ber hon de andra om hjälp. Hon instruerar dem exakt hur de ska göra för att arbetet ska gå så effektivt som möjligt. När de övriga tröttnar och vill ta paus säger hon något i stil med att de inte vilar förrän precis allt är klart. Hon är även väldigt tävlingsinriktad och gör allt för att vinna, även om det innebär att det går utöver andra på ett negativt sätt.

    Jag anser att en vänskapsgrupp inte behöver ha en ledare. Denna grupp skulle se så annorlunda ut om någon av de sex helt plötsligt blev en formellt och informellt utsedd ledare. Jag tror inte att alla skulle prata och anförtro sig med alla som de faktiskt gör.

    I de fall när gruppen är oense, hade det varit bra om gruppen haft en demokratisk ledare med emotionell ledarstil. Som det är nu krävs ex. det att någon skriker stopp om alla bråkar. Hade det funnits en ledare med rätt att döma, som de andra medlemmarna respekterade, skulle problem kunna lösas på ett mer civiliserat sätt.

    Attityder och fördomar: Inom gruppen finns det både fördomar och attityder gentemot respektive medlems personlighet. Några är positiva, andra är negativa.   

    Mot Rachel finns en attityd och fördom om att hon är bortskämd och otacksam. Det visar sig särskilt när det tas upp att hon nästan alltid byter presenter i butiken mot något nytt eller tillgodokvitto. Attityden grundar sig i att hon fram till det att hon rymde från sitt bröllop och flyttade in hos Monica, varit "pappas lilla flicka" som aldrig behövt betala något själv. De övriga i gruppen känner olust inför att köpa födelsedagspresenter till henne, såvida de inte har en konkret önskelista. När den bortskämda sidan hos Rachel tittar fram, drar de övriga sarkastiska skämt om hennes personlighetsdrag.

    Mot Monica finns det en tydlig attityd; hon blir galen om någon stökar ner i hennes hem. Detta grundar sig i att Monica är en neurotisk pedant. På grund av denna attityd aktar de andra sig aktar noga för att stöka ner hemma hos Monica.

    I gruppen finns en attityd om att Ross arbete är tråkigt och nördigt. Ross är en passionerat besserwissrig, nördig naturvetare med specialinriktning på dinosaurier. De andra demonstrerar tydligt sitt ointresse när han för sin passion på tal. Det finns även en attityd mot hans vilja att alltid veta bäst (det vill säga hans tendens att bete sig som en riktig besserwisser).

    En attityd mot Chandler är att han är oseriös, då han alltid skämtar. Chandler missar nästan aldrig ett tillfälle att skämta eller göra sig lustig över något. Ibland uppskattas skämten, ibland inte. Konsekvensen blir, oavsett om skämten går hem eller inte, att de övriga medlemmarna inte alltid tar honom på allvar.

    Attityden gentemot Phoebe är att hon är en person man kan förvänta sig udda och konstiga saker av. Detta grundar sig i att Phoebe beter sig väldigt excentriskt, oberäkneligt och en smula okonventionellt. Ingen känner något direkt negativt inför Phoebes personlighet, tvärtom älskar de henne för att hon är den hon är. Däremot blir de andra (särskilt Monica) ibland nervösa när Phoebe ska bjuda på överraskning.

    Normer och konformitet: Inom gruppen finns det ett stort utrymme och acceptans för hur man får bete sig, så länge man följer de normer som finns.

    Den tydligaste normen är att man inte sårar någon inom gruppen, och blir man sårad ska man helst förlåta så snabbt som möjligt. Bryter man mot normen, sanktioneras man med förmaningar om att be om ursäkt och sarkastiska skämt från de övriga inom gruppen och negligeringar från personen som blivit sårad. Ex. försöker Rachel och Ross ignorera varandras existens efter att de gjort slut. Dock bestraffas deras bestraffningar av varandra av de andra, då vardagen inte funkar om två eller flera i gruppen är så sura att de inte kan vistas i samma rum. Gruppen skulle lösas upp, vilket ingen medlem i gruppen vill.

    Ett annat ex. är när Joey firar sin födelsedag med en stor fest. Alla hans sju systrar kommer. Chandler, som håller på att komma över en exflickvän, blir mer eller mindre dygnrak och "strular omkring" med en av Joeys systrar. Morgonen därefter säger de övriga i gruppen att Joey kommer döda Chandler för det han gjorde. När Joey kommer in är han rasande och kräver att få veta om det bara för att komma över exet eller om det var seriöst menat. Chandler svarar att det senare och besöker senare Joeys föräldrahem för att reda ut händelsen med systern. Dock kan han inte urskilja vem som är vem då de alla är hysteriskt lika. Joey ger därmed sin tillåtelse till en av systrarna att slå Chandler.

    När det uppstår en konflikt brukar de icke-inblandade låta bli att ta ställning och/eller spela ovetande så länge det går, eller medla. I de fall där personen (personerna) löser problemet eller kommer på felet själv/själva, funkar den första strategin väldigt bra. Personen i fråga blir då inte satt på pottan av de övriga om hur illa eller dumt han/hon betett sig. Om konflikten inte löses snabbt nog för att gruppen ska fungera, går de andra in och försöker medla.

    Inget problem verkar vara för stort för att gruppen ska kunna överleva. Även när Ross och Rachel gör slut, beter de sig, efter sanktioner från de andra, civiliserat för gruppens skull. Under de senare åren uppstod fler konflikter än i början mellan medlemmarna, vilka de löste. Jag vill påstå att det beror på att de alla genom åren har fått inställningen att gruppen klarar sig igenom prövningar. Applicerar man det kognitiva perspektivet blir det kognitiva schemat:

    Grundtanke - gruppen är stabil, vilket leder till positiva automatiska tankar när konflikter uppstår: Det här kommer vi att lösa. De positiva känslorna och erfarenheterna förstärkt de automatiska tankarna, vilket i sin tur har förstärkt grundantagandet om att gruppen är stabil.

    Trots att gruppen är väldigt accepterande, är den sociala kontrollen och konformiteten hög. Det har utarbetats ett tydligt beteendemönster anpassat efter medlemmarnas personligheter, som lärs in under årens gång. Det är ex. otänkbart att en medlem beter sig omotiverat elakt eller arrogant mot en annan medlem. Ett sådant beteende skulle utsätta utövaren för sanktioner i form av ifrågasättande från de andra medlemmarna. Denna norm är viktig för kommunikationen inom gruppen, som går ut på att alla pratar och anförtror sig åt alla.

    Dock kan dessa normer (och fastställda roller) över hur man ska bete sig leda till att medlemmar förtränger beteenden och känslor de inte får visa. Får en medlem inte utlopp för sina impulser och önskningar, eller om man inte håller med normerna kan det ex. leda till att man förskjuter frustration på konstellationen inom gruppen på någon utomstående.

    Gruppens sätt att behandla konflikter är inte det optimala.

    Grupptryck: Grupptrycket är ganska stort. I flera olika situationer där de utmanar varandra, är det någon som "inte vill", men till slut ger med sig ändå, på grund av att de andra säger saker i stil med "alla andra har ju gjort det!" och ...

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    Saknas

    Kommentera arbetet: Socialpsykologisk analysuppgift

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Liknande arbeten

    Källhänvisning

    Inactive member [2011-06-01]   Socialpsykologisk analysuppgift
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58992 [2024-05-03]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×