En limpa Pågen lingongrova - miljökunskap

3587 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

En limpa Pågen lingongrova 

Målbeskrivning och omfattning

Undersökningen syftar till att ta reda på livscykeln för tre ingredienser i Pågens bröd Lingongrova, samt förpackningen; sirap, vetemjöl, vegetabilisk olja av raps. 

Inventeringsanalys

Pågen är ett svenskt brödbageri. Företaget har sin bas i Malmö, där brödet Lingongrova bakas. 

Majoriteten av råvarorna hämtas inom en radie av 15 mil från bagerifabriken, vilket är relativt korta transporter.

Sirap är biprodukten av sockertillverkning. Socker odlas i Sverige. Därför är det troligt att Pågens sirap är svensk. Utvinningen går i flera steg. Den omfattar tvätt av betor, som strimlas, kokas, renas till saft och centrifugeras. Då separeras sockret från sirapen. 

Framställningen kräver energi till transport till raffinaderiet och sedan bageriet samt utvinning. Transporten av betor antas ske via lastbilar, vilket ger utsläpp av koldioxider, svaleoxider samt NOx-gaser. Det krävs även mycket vatten till utvinningen. För betodlingen antas det användas någon form av näringstillskott. Överflödiga näringsämnen hamnar småningom i vattenflöden, där de småningom bidrar till övergödningen.

Vetemjölet kommer från Pågens kvarn, norr om Lund. Det innebär transporter på ca fyra mil. Vetemjölet framställs genom att vete mals i en kvarn. Kvarnen får sitt vete från närområdet. Sädeskornen mals mekaniskt i kvarnen. I kvarnen siktas sedan mjölet rent från skal, kli och grodd. 

Vetemjölet kräver energi för skörd, malning och transporter. För skördningen används tröskor som går på någon form av bränsle, antagligen bensin. Bensinförbränning ger utsläpp av CO2, SO-gaser samt NOx-gaser. Troligtvis används någon form av konstgödsel till själva grödan, vilket indirekt resulterar i övergödning.

Vegetabilisk rapsolja framställs genom pressning av raps. Pågen använder varmpressad vegetabilisk rapsolja. Den är importerad - det finns inte svenska tillverkare av varmpressad rapsolja. Varmpressad rapsolja utvinns genom att rapsfrön värms upp innan de pressas till en presskaka. Där utvinns nästan hela oljepotentialen. Därefter tillsätts hexan, vilket i naturen kan bli ett farligt miljögift för att utvinna det sista. Sen renas oljan genom sedimentation, centrifugering eller filtrering. 

Rapsoljan kräver energi för att skördas, transporteras och utvinnas. Skördningen (och utsläppen) är desamma som för vete.

Pågens plastförpackningar består främst av polyeten.  Plast är ett konstgjort material och framställs ur fossil olja. Polyeten består bara av kolväten, vilket gör att den går att förbränna till koldioxid och vatten.

Plastförpackningarna kräver energi för utvinning av fossil olja, transport till raffinaderierna och tillverkningen. Processerna ger upphov till utsläpp av koldioxid, svaveloxid, NOx-gaser m.fl.  När förpackningen är förbrukad, förbränns den till koldioxid och vatten.

Tillverkningen av brödet sker i Pågens brödbagerifabrik. Det är en mekanisk process som kräver stora mängder energi till bakningsmomenten. Av undersökningen har det inte framkommit vilken typ av energi företaget använder sig av. Därför kan endast gissningar göras om energianvändningens ursprung.  Produktionsavfallet (spillbröd) görs om till jäst eller djurfoder. Plastförpackningar förbränns efter användning till CO2 och H20

Miljöpåverkan

Klassificering och karakterisering 

De områden produktionen för Pågen Lingongrova utgör en miljöbelastning är bildning av marknära ozon - utsläpp av kväveoxider, global uppvärmning - koldioxider och kväveoxider, försurning - svaveloxider, kväveoxider och koldioxider, övergödning av östersjön - kväve- och fosforföreningar, samt miljögiftsutsläpp - hexan.

Värdering.

CO2

H2O

CO2

SO2

NOx

Matavfall

Plastavfall

Diskavfall

CO2

brödspill

CO2

SO2

NOx

CO2

SO2

NOx

C6H14

produktavfall

Resthantering

Matavfall
Plastförpackning

Användning

Bröd

Tillverkning av

bröd

Sirap

Vetemjöl

Rapsolja

plast

Råvaruutvinning

Och

Förädling

Energi till

avfalls-

transport

Pålägg

Assietter

Bestick

Disk

Energi

Plastförpackning

Transporter

Energi

Sockerbetor

Vete

Raps

Fossil råolja

Råvaruutvinningen har störst miljöpåverkan - den har många steg och kräver mycket transport- och utvinningsresurser.  Användnings- och resthanteringsstegets miljöpåverkan är liten - varan har ätits upp och därmed finns inget behov av resthantering. Äts hela limpan upp, är det bara plastförpackningen som skall transporteras och förbrännas/återvinnas.

Resultattolkning:

Pågen Lingongrova har, av den tillgängliga info att döma, en hyfsad miljöpåverkan. Bortsett från rapsoljan, är transporterna små, tillverkningen av brödet är effektiv och ger relativt låga utsläpp per limpa.

Det jag tror man skulle kunna förbättra/effektivisera är

  • Utvinningen av sirap - den går i många energikrävande steg. Om insatta tittar närmare på processen, kan säkert moment skalas av eller effektiviseras.
  • Utvin...
  • ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    Saknas

    Kommentera arbetet: En limpa Pågen lingongrova - miljökunskap

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Liknande arbeten

    Källhänvisning

    Inactive member [2011-06-01]   En limpa Pågen lingongrova - miljökunskap
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58993 [2024-04-29]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×