Del två av SO hemskrivning (nynazismen)

2314 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

2.

Nazismen är en förkortning för nationalsocialism. Det finns ingen demokrati det är endast ledaren som bestämmer (diktatur). Nazisterna anser att det finns även en rasindelning vilket innebär att man delar in människan i olika grupper efter sin "ras". Nazismen står för att den Ariska rasen är den perfekta och det är dom människor som bor i centrala Europa och mestadels i Tyskland. Sen kommer även dom som är mindre värda, till exempel; slavar, araber, färgade och judar. Dom två sista på listan anses som närmast djur och ska då behandlas så. Nazismens modell och grundtankar:

Förakt för..

• Demokratin

Demokratin är för svag för att styra ett land. Demokratin splittrar folket och leder till ojämnhet och oro.

• Pacifismen

Att hela tiden försöka lösa landets problem med snälla medel och att hela tiden undvika våldet är fel. Det ligger i jordens och folkens natur

att bruka våld. Bara ynkryggar ger efter.

• De slaviska staterna

De slaviska staterna i östra Europa har ingen rätt att existera utan hör till Tyskland.

• "Den judiska rasen"

Judarna är parasiter som utnyttjar västerlandet genom att infiltrera bolag speciellt banker, universiteten, affärsväsendet och kulturen.

Dyrkan för..

• Führern

Führern är Tysklands enda hopp. I Adolf Hitler finns Tysklands räddning. Enbart han kan rädda oss från undergång och kaos. Han måste få all makt för att bespara oss, judarnas och kommunisternas förräderi. Führern är ofelbar.

• Våldet

Våldet är den ultimata lösningen på Tysklands problem. Naturens lagar kommer att leda till att den starkaste överlever och det kommer att vara

Tyskland. Tysklands framtid kommer att kräva offer och kriget som den bästa lösningen på våra problem.

• Tredje riket (Tyskland)                      

Det nya riket skall vara i minst 1000 år. Det första riket (år 962-ca 1100) och det andra riket (1871-1918) ska följas av det mäktigaste rike som världen skådat. Det tredje riket ska växa och sprida sig över världen.

• Den ariska rasen

Den ariska rasen är den bäst lämpade att styra världen. Därför måste främmande raselement rensas bort från tredjerikets yta. De ariska egenskaperna skall spridas och arierna skall råda över undermänniskorna som finns i framförallt östra Europa.

Under andra världskriget (1939-1945) så hade nazismen en stor betydelse i början av kriget i Tyskland. Hitler sa till folket i sina tal att han tyckte så illa om judar för att dom hade tagit Tysklands invånares jobb. Han eldade då upp Tysklands människor och fick med sig dom i sitt hat mot judarna. Människorna började hålla med honom med och mer eftersom att dom hade så svårt ekonomiskt. Nazismen växte sig allt starkare och alla dom män som var med i armén var extremt nazistiska och övertygade av Hitlers ord.

Jag tror att det som lockar människor idag till nazismen är dom som är lite ensamma och rädda. Dom får en slags gemenskap och uppmärksamhet inom "nazismgruppen". Detta får dom att känna sig viktiga, betydelsefulle och ger dem en känsla av tillhörighet. Man skulle kunna jämnföra nazismen med filmen och boken;  "The Wave" genom att i filmen så finns det en pojke som inte har det så speciellt bra hemma och känner sig då trygg i denna gemenskap som dom får inom "The wave- gruppen". En stor betydelse är också hur gruppen uttrycker sig till andra som till exempel kläder, språk, värdegrund och mål. Detta kan få en grupp att känna sig ännu starkare just för att det symbolicerar extra mycket vad dom står för och vilka dom är. Som till exempel inom nazismen så "heilar" man och man har ett typiskt sätt att se ut på som rakad, Dr. Martens kängor mm.

Man skulle kunna jämnföra händelseförloppet inom nynazismen med till exempel Hells Angels, religiösa sekten i Knutby och med något som finns runt om i samhället idag, mobbning i skola och på arbetsplatser. Gemensamma saker för dessa händelseförlopp är starka ledare, tydliga värderingar för grupperna i kombination med rädda och osäkra människor som ansluter sig till dessa grupper. Osäkra människor som slutar tänka själva och lämnar över ansvaret för sig själva till ledaren och gruppen.

Ifall en person skulle komma in utifrån i en sån här grupp och ifrågasätta vad dom står för, hur skulle då gruppen reagera?

Jag tror inte att en nynazistisk grupp tillåter individuella åsikter. Jag tror att dom stöttar varandra och dom åsikter som finns inom gruppen och inte åsikterna från individerna. Det gör att om en person kommer utifrån med sina åsikter och ifrågasätter gruppens åsikter så upplevs den personen som ett hot av gruppen och av individerna. Som till exempel "ledaren" i gruppen som inte kommer  att ha någon grupp längre att ha makt över, ifall det kommer någon som gör att individerna i gruppen börjar tänka själva, och splittras. En annan medlem i gruppen kan känna ett hot av att inte få tillhöra en grupp längre och då bli ensam och svag igen.

Nynazisterna är dessutom väldigt hotfulla för att dom är rädda för att gruppens medlemmar ska börja tänka individuellt.  Som till exempel i slutet av maj förra året då det var ett gift par med nazistiska åsikter som misshandlade en 16-årig flicka, just för att hon sa emot då dom satt och sjöng hitler-ramsor högt och ljudligt på en offentlig buss i Jönköping. Det betyder då att dom inte vill att någon ska gå emot dom för att det kan leda till att fler och fler gör det.  Dom vill visa att det är farligt att gå emot dom och att det kan leda till problem.

Hur ska man då gå emot Nynazismen på bästa sätt?

Man måste börja från grunden, vart det börjar. Alice Miller skrev och studerade mycket om barndom och hur man föds som neutral från ond som god och att man istället blir uppfostrad eller hur man växer upp till något utav det. Det betyder att det måste börja hemma med föräldrarna och så spelar även tiden i skolan och lärarna en mycket stor roll.

Då måste man lära ut till läraren hur dom ska se vart nazismen kommer ifrån och hur man går emot det. Jag tror att det bästa är att lära barnen redan från första början vad som är rätt och fel, visst att man redan gör det men inte på samma sätt det är mer: "Inte slå! Det är dåligt!". Man borde istället gå lite djupare och visa vad det finns för gemenskap i mänskligheten och inte som i "mindre grupper" som till exempel nynazismen. Och visa för alla barn att alla är lika värda fast på ett praktiskt sätt. En studie från 2004 visade att barn lär sig bättre om dom får se saker i det verkliga livet och det betyder ju då att det skulle funka bättre ifall mna lärde barn och tog med dom ut på resor för att visa hur andra människor i världen har det och att alla är olika fast på ett bra sätt. Jag tror att det skulle funka bättre än om en grupp barn/ungdomar sitter i ett klassrum och lyssnar på en lärare som säger fakta inför eleverna.

För att kunna utbilda föräldrar och lärare så behöver man ta reda på och analysera varför varje ungdom eller människa har valt att gå in i Nynazismen. När man har förstått de här personernas olika "problem" och situationer så kan man utifrån den kunskapen informera och utbilda samtliga. Jag tror att det finns en anledning till att olika människor går med i till exempel, nynazismen, det är ingenting du bara ramlar in i. Du kan antingen vara uppvuxen med någon som har nazistiska åsikter eller så kan de känna en gemenskap inom gruppen som gör att de kan känna sig trygga, starka och behövda och få en stark känsla av tillhörighet. Viktiga saker men som dessa människor saknar från sin uppv&...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Del två av SO hemskrivning (nynazismen)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   Del två av SO hemskrivning (nynazismen)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59004 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×