Sagan om Belgarion - Stenens väktare

6948 visningar
uppladdat: 2011-06-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Analys av Sagan om Belgarion

Sammanfattning

Sagan om Belgarion är den första serien skriven av David Eddings. Serien består av fem böcker, Stenens väktare, Profetians tid, Besvärjarnas kamp, Rivas drottning och slutligen Ödets fullbordan. David Eddings genombrott var när när han skrev Stenens väktare i serien Sagan om Belgarion, den utgavs år 1982.
Romanen handlar om Garion som är en helt enkel bondpojke. Hans föräldrar hade omkommit i en brand när Garion var liten så tant Pol (Polgara) tar hand om honom. Han lever sitt liv dag för dag på Faldors gård och det värsta han behöver oroa sig för är att få skrubba grytorna från köket. En dag kommer sagoberättaren Gammelvarg (Belgerath), som även är Polgaras pappa, till Faldors gård och berättar om gudar, äventyr och storslagna strider vilka ägt rum för hundratals år sedan. Han ger sig av dagen efter men är tillbaka ca 5 år senare men Garion upptäcker då att allt inte är som det ska. Belgerath bad att få prata med Polgara. Medans de pratar tjuvlyssnar Garion men han förstår inte riktigt vad de pratar om. Men han vet att det är någon som stulit något mycket värdefullt. Efter mycket diskussioner beslutar de att även Garion får följa med.

Durnik som är en smed på gården får också följa med vilket egentligen inte var tänkt så men han såg och fattade för mycket så det var det bästa alternativet och alla fyra ger sig av samma natt.

På vägen mot deras mål stöter de på både bra och dåliga saker, många de stöter på är gamla vänner till Polgara och Belgerath. Silke är en liten person och även en riktig skojare men också en väldigt skicklig köpman, vägvisare och spion. Silke är en av de första tillsammans med Barak som Garion träffar under resan. Barak är en jätte med mycket hår och skägg som är rött han är även en stadig krigare som är bra att ha.

Anledningen till att serien heter Sagan om Belgarion är att Garion får namnet Belgarion när guden Aldur gjort honom till sin lärjunge. Han lägger då bara på ordet Bel före ursprungsnamnet.

Analys

Jag tyckte denna roman var mycket svår att analysera, de två punkterna jag valde är de som jag kände att jag fick ut mest av och från.

Romanen är en fantasy och det ser man tydligt på alla overkliga saker som inte skulle kunna hända i verkligheten t.ex. när Polgara gör att en blind spåkvinna kan se igen, med bara viljan. Det är en påhittad roman, men jag tror att fantasy går att skriva med lite sanning i den också men det finns det inte i Sagan om Belgarion.

Den målgrupp Eddings har försökt nå i denna serie tror jag är folk från 13 och uppåt, är man fantasy älskare så tror jag att man fastnar väldigt lätt för den, för det har jag gjort. Det är rätt svåra ord men det är också typsikt för en fantasy bok, tycker jag. Men just den romanen jag läste ur serien Sagan om Belgarion tycker jag är lätt läst eftersom det är början av serien och det hinner inte hända mycket. Har även läst de två romanerna som följer och då blir allt mycket mer krångligt och mer invecklat. Så rekommenderar ålder för hela serien är runt 16 och uppåt. Könet är lite svårt att säga men jag tror att det är mest killar i allmänhet som läser fantasy så jag skulle säga att romanen vänder sig åt killar.

Miljöbeskrivningen i romanen är inte den bästa enligt mig med tanke på att de förflyttar sig till olika städer hela tiden så tycker jag att det borde vara mer miljöbeskrivning. Men jag kan också förstå att Eddings inte har skrivit mycket miljöbeskrivning eftersom romanen skulle bli för stor då kanske till och med hela serien. Ett exempel på miljöbeskrivning är:

"Muros i sydöstra Sendarien var en utbredd, föga tilltalande stad, (...)"

s.112

Jag tycker att en miljöbeskrivning i en fantasy roman ska vara tydlig för att man verkligen ska kunna förstå vad som händer, hur det ser ut osv. Men min uppfattning om Sagan om Belgarions miljöbeskrivning är att den utspelar sig i en vanlig värld, för de är vanliga människor med olika erfarenheter. En del är jättar andra skickliga köpmän osv.

Jag tycker personligen inte den beskrivningen ger någon uppfattning om hur Muros ser ut, hur husen ser ut, människorna, varelserna osv.

Eftersom de förflyttade sig mycket i romanen så skiljer sig både den sociala och ekonomiska miljön beroende på vart de är någonstans. Men på de flesta ställena är det mycket köpmän på marknader osv så det är svårt att förstå ibland vilka som kommer där ifrån och vilka som inte.

Personlig åsikt

Jag tyckte romanen var bra, lite svåra ord ibland men det h&o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Boken stenens väktare

Kommentera arbetet: Sagan om Belgarion - Stenens väktare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-06]   Sagan om Belgarion - Stenens väktare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59026 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×