Civil olydnad

5017 visningar
uppladdat: 2011-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Civil olydnad

När man vill förändra saker i samhället kan man använda många olika beprövade metoder. I huvudsak går alla dessa metoder ut på att skapa debatt, sprida kunskap om ämnet man vill förändra på ett eller annat sätt. 

Låt säga att jag tycker att cigaretter borde vara olagligt eftersom det är farligt för människor. De flesta vet redan att cigaretter är farligt men det är inget hett ämne för tillfället. Om jag då drar med mig 100 andra personer som tycker som jag och vi går i ett demonstrationståg med banderoller som säger ”Förbjud rökning” så kommer folk se oss och vårt budskap. Kanske kommer tv dit och filmar, någon bloggar om det, Sydsvenskan kommer dit och gör ett reportage. Då har vi spridit vårt budskap, det har uppmärksammats och kanske skapas en het debatt om ämnet som i sin tur kanske leder till ett lagförlag. 

Detta är ett sätt att försöka förändra. 

Ett annat är ”civil olydnad”. Vad är då civil olydnad?

Civil olydnad är en form av aktivism som går ut på att utan våld och helt öppet bryta mot en lag och vara beredd att ta konsekvenserna för lagbrottet. Syftet med civil olydnad är, förutom den direkta effekten av aktivismen att utmana den lydnad som möjliggör det förtrycket som olydnaden vänder sig mot. Genom att aktivisterna tar kosekvenserna för sitt brott kan man lätta på den kollektiva rädslan som finns för straff. Straffen finns till för att upprätthålla lydnad. (Wikipedia)

Jag ska beskriva och jämföra två olika fall av civil olydnad. 

Det är organisationen Ofog som står bakom de båda aktionerna. 

Ofog beskriver sig själv såhär:

”Ofog kämpar för nedrustning, internationell solidaritet och en rättvis fredlig värld. Vi jobbar mot världens största krigsorganisation NATO och EUs ökade militarisering, mot kärnvapen samt mot vapenindustrin, såväl den svenska som den globala.”

I oktober 2008 påbörjade Ofog en kampanj som kallades ”Avrusta!” och gick ut på att försöka stoppa den svenska vapenexporten. Sedan 2008 har de genomfört tre aktioner som varit knutna till kampanjen. (Ofog)

Den första aktionen jag ska beskriva kallas för ”Aktion 1: Carl Gustaf granatgevär”. 

Den genomförde natten till den 16 oktober 2008. Alvine Andersson och Martin Smedjeback tog sig in på Saab Dynamics i Eskiltuna för att sabotera 14 granatgevär av modellen Carl Gustaf. De hamrade och filade på gevären så de blev oanvändbara. När de var färdiga larmade de själva polisen.

De båda aktivisterna slog sig ner på fabriksgolvet och inväntade polisen. De anlände efter 10 minuter och väl framme blev de bjudna på chokladkaka. I fabriken hade de också efterlämnat flera brev med förklaringar om syfte och bakgrund till sina handlingar, i varje brev låg också en chokladkaka. 

Aktivisterna blev förda till polisstation och var kvar där tills dagen efter då de släpptes. Dagen efter återvände de till Saab Dynamics med önskan att få tala med de anställda, men de blev stoppade av polis som väntade utanför fabriken och fördes återigen till polisstation där de satt i fem timmar. 

De gick tillbaka till fabriken en tredje gång, dagen efter femtimmars-visiten hos polisen. Denna gång för en så kallad ”inbjudningsaktion”, som är till för att uppmana andra att arbeta mot den svenska vapenexporten. 

De klippte upp tre hål i stängslet runt Saab Dynamics och hängde upp skyltar med texten ”Här tillverkas vapen, välkommen in och avrusta”. Även denna gång greps de. 

Den slutgiltiga domen för Alvine och Martin blev fyra månaders fängelse och ett skadestånd på hela 574 960 kronor. Brottsrubriceringen hamnade på ”grov skadegörelse” och ”olaga intrång”. (Ofog)

De möjliga påföljderna för ”grov skadegörelse” och ”olaga intrång” är:

För ”grov skadegörelse” är maxstraffet fyra års fängelse. 

För ”olaga intrång” är maxstraffet böter, eftersom det ej ansågs grovt. Isåfall hade det blivit max två år i fängelse.  (SFS)

Enligt den informationen jag har fått om brottet så tycker jag de rättsliga påföljderna var rimliga. Bara för att man bjuder på chokladkaka och är trevlig under ett brott så ska man inte få mildare straff. Jag tycker inte heller rätten ska ta visa hänsyn till bakgrunden till brottet. Bara för att aktivisterna tyckte att det dem gjorde var rätt  så ska man inte ge mildare domar. Om en mördare tycker att hon hade ett bra skäl till att döda sin man borde hon få ett mildare straff då? Givetvis inte. 

Den andra aktionen kallades för ”Aktion 3: Jas 39 Gripen”. Den gick ut på att tre aktivister (Martin Smedjeback, Annika Spalde & Pelle Strindlund) skulle sabotera Jasplan avsedda för export. 

 Natten till söndagen den 22 mars 2009 tog sig aktivisterna in på Saabs industriområde i Linköping genom att klippa upp ett stängsel. När de kommit in på området höll de en tyst minut för de barn som varje minut dör av orsaker relaterade till fattigdom. 

Indien kom under år 2010 att köpa in 126 stridsflygplan. Saab ville givetvis att Indien skulle köpa deras Jas 30 Gripen och och tog hjälp av Sveriges regering att marknadsföra planet. 

Aktivisterna hängde upp bilder på indiska fredsaktivister vid de hål de gjort i stängslet. 

Aktivisterna hade med sig brev till de anställde på Saab som de lämnade kvar på platsen. I brevet förklarade de att de inte hade något emot de anställda på fabrikerna, utan det är den svenska krigspolitik som de arbetar mot. 

De tre aktivisterna greps innan de hunnit fullborda avrustningen. 

Rättegång mot de tre hölls den 14 april 2009 i Linköpings tingsrätt. 

Annika dömdes för ”Olaga intrång”, ”Försök till sabotage” och ”Brott mot lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar” till 6 månaders fängelse. 

Martin dömdes för ”Försök till sabotage” samt ”Brott mot lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar” till 5 månaders fängelse.

Pelle dömdes för ”Försök till sabotage” till 4 månaders fängelse. 

Tillsammans fick de också betala ett skadestånd på 150 867 kronor till Saab

De fick olika domar eftersom Annika och Martin hade förutom denna aktion andra åtal mot sig. (Ofog)

De möjliga påföljderna för ”Olaga intrång”, ”Försök till sabotage” samt ”Brott mot lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar” är:

”Olaga intrång” kan max ge böter. 

”Försök till sabotage” är just ”bara” ett försök. Om påbörjar uförandet av ett brott utan att det kommit till fullbordan döms man högst till vad som gäller för fullbordat brott.  I detta fall är maxstraffet för ”sabotage” fyra års fängelse. 

”Brott mot lagen om samhällsviktiga anläggningar” kan max ge fängelse i ett år. (SFS)

Även i detta fall tycker jag domarna är rimliga. Eftersom de inte lyckades fullborda brotten ska de därför inte heller dömas för de. Men faktumet att de skulle förstöra Jasplan, som är väldigt dyra kanske borde ge hårdare straff. 

Källor:

•Brottsbalken:

SFS, 1962:700,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor: •Brottsbalken: SFS, 1962:700, kap. 4, 6 § SFS, 1962:700, kap. 12, 3 § SFS, 1962:700, kap. 13, 4 § SFS, 1962:700, kap. 23 1 § http://62.95.69.15/cgi-bin/thw?%24{HTML}=sfst_lst&%24{OOHTML}=sfst_dok&%24{SNHTML}=sfst_err&%24{BASE}=SFST&%24{TRIPSHOW}=format%3DTHW&BET=1962%3A700%24 •Ofog: http://www.ofog.org/aktion-1-carl-gustaf-granatgev%C3%A4r http://www.ofog.org/aktion-3-jas-39-gripen http://ofog.org/ofogs-plattform http://www.ofog.org/om-kampanjen •Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Civil_olydnad

Kommentera arbetet: Civil olydnad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-12-17]   Civil olydnad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59061 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×