Bokrecension Snabba cash

18 röster
47659 visningar
uppladdat: 2012-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Snabba Cash

Jag har läst boken snabba cash som är en spänningsroman av Jens Lapidus. Jens Lapidus är en 37 år gammal advokat och författare som bor i Stockholm.  Han är mest känd för sina romaner om Stockholms undre värld.  Han började då att debutera som författare i augusti 2006 med boken Snabba cash, som snabbt blev en av Sveriges mest sålda böcker.
Under maj 2008 utkom uppföljaren Aldrig fucka upp som sedan följdes av Livet deluxe som kom ut i juni 2011.

Snabba Cash handlar om tre killar med olika bakgrund som är ute efter en gemensam sak vilket är vägen till snabba pengar.  De lever i då i Stockholms undre kriminella värld och där är det inte polisen som styr och ställer.
Man får då läsa deras tre olika men sammanflätade historier med dem som huvud personer.

De tre personerna som boken kretsar runt är;
en Kille lång ljushårig vid namn JW som kommer från arbetsklassen i norra Sverige, men som låtsas att vara en rik bratkille för att passa in i överklasselitens festgäng.  Han lever då ett dubbelliv där han kör svarttaxi och säljer kokain för att kunna finansiera sitt dyra liv på Stureplan.
 En spansk ganska kort mörkhårig kille vid namn Jorge, som åkt i fängelse efter att ha tagit hela skulden för en knark affär där maffian varit inblandad. När han rymmer ifrån fängelset och väl är ute planerar han en grym hämnd mot dem som satte dit honom.
Den tredje personen är en stor och muskulös serb vid namn Mrado, Som är medlem i den serbiska maffian, men egentligen drömmer om ett normalt liv med sin dotter Lovisa. Sorligt nog ligger det livet riktigt långt borta när han varje dag under betalning misshandlar människor.

När man får följa personerna såhär tycker jag allting blir mycket enklare när man ska sätta sig in i dras tankar och liv. De tre huvudkaraktärerna har dessutom alltid något att fundera på, där det alltid dyker upp nya saker i deras liv vilket gör hela handlingen blir mer intressant. Jag kan verkligen inte komma på några karaktärer att jämföra de här personerna med.

När det gäller miljöbeskrivningarna så finns det inte så många eftersom alla är på olika ställen hela tiden. Men eftersom att de alltid rör sig inom Stockholms stad räknar nog författaren att man redan ska känna till hur det ser ut.
Men Däremot så har författaren istället lagt ner mycket energi på personbeskrivningarna där han det både fokuseras på personlighet och utseende.

Jag tror meningen med boken är att författaren vill skildra hur en storstad i den kriminella världen, vad som liksom kan röra sig under ytan, jag tycker då att han har lyckats väldigt bra med detta, där a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Wikipedia/jenslapidus boksidan.net/snabbacash Ungdommar.se/snabbacashbokrecension

Kommentera arbetet: Bokrecension Snabba cash

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-11-23

    asbra! forsätt så!

  • Inactive member 2015-11-22

    najs

  • Karin Udd 2020-03-23

    Hej! Vilken fin text! Jag funderade på miljöbeskrivningarna. Själv tycker att jag kan se boken som en film, då jag besökt många av platserna och lokalerna som nämns i boken. Stureplan, Humlegården, Norrmalmstorg, Kvarnen vid Medborgarplatsen osv. Ett fängelse tror jag också att det är en fördel om man har sett och upplevt. Jag har besökt flera. Livet som taxichaufför/högskolestuderande och knarkhandlare - det måste ha varit stressigt för JW. Jag facineras av JW:s ambitionsnivå, att han verkligen skapat en ny identitet åt sig själv. Vilken ensamhet! Vilken utsatthet! Hudlöshet! Jag diskuterade med en elev som också läst Snabba Cash om hur författaren skildrar personernas inre liv, deras tankar och känslor. Det var trovärdigt, tyckte eleven. Jag håller med. Vi diskuterade också om det finns en risk att Lapidus glorifierar den kriminella livsstilen. Men vi kom fram till att han inte gör det. För om man tar personernas smärta och problem till sig, så tror jag inte att någon vill följa i deras spår. Vi hoppas inte det i alla fall. Det vore trevligt att höra fler kommentarer.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2012-05-11]   Bokrecension Snabba cash
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59090 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×