Jazzens Historia

4 röster
19570 visningar
uppladdat: 2006-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jazzen

Jazzen har som många andra musikstilar många olika stilar med vissa gemensamma punkter. Den störta gemensamma saken mellan de olika stilarna är att jazz är en improvisations musik det innebär att musikern ibland under en spelning inte följer noterna och spelar lite eget till exempel läger till en egen accent eller en tempoförskjutning. En sak till som är gemensamt mellan dem olika jazz stilarna är att det ska svänga om musiken.


Jazzen uppstod i USA runt 1900-talets början. Jazzen var en blandning av flera olika musikstilar. Det var när musik som slavarna sjöng i södern som hade sitt ursprung i Afrika blandades med den västerländska musiken som den nya stilen jazz kom till. Stadsdelen Storyvill i New Orleans var den plats där jazzen startade. Jazzen spred sig inte särskilt mycket i början utan stannade i New Orleans fram till 1917 då stadsdelen Storyvill stängde på grunda av all sin prostitution. Då spreds jazzen sig vidare ut över världen och på många platser firas 1917 som jazzens födelse.

Efter New Orleans jazzen så blev Chicago jazzen det stora detta tog sin start 1920. Den nya Chicago stilen innehöll mer solon och arrangerad musik. I Chicago lyftes soloimprovisationen fram tillskillnad från tidigare då solot hade mindre betydelse. Det största och ett av de allra kändaste namnen från den här tiden var Louis Armstrong. Han gick med i Joe Olivers band Creole jazz band 1922. När Louis spela i det bandet lärde han sig väldigt mycket. Louis spelade också i en orkester i New York och senare i hans frus band. Louis Armstrong blev en världskändis under sitt liv som artist.
Under Jazzens Chicago epok kom de nya pianostilarna Stride och Boggie-woggie. Chicagojazzens storhets period höll i sig i tio år fram till år 1930.

När Chicagojazzens storhetstid tagit slut så tog en annan jazz stil fart. Det var storbandsjazzen som redan då hade hållit på lite smått i fem år.. I ett storband ingår Fyra trumpetare, fem saxofonister och fyra trombonister, Bas, Gitarr, piano och trummor. Det var också vanligt att banden hade en sångare. Storbandsjazzens era tog slut 1935.

Och sen kom Swingen. Den mycket dansvänliga stilen med tanke på det jämna rytmiska pulserandet. Swingdans kallas den dans man dansar till musiken och i swingdans ingår många olika typer av dans swingdans är bara ett gemensamt namn för danserna man dansar till Swingen som hade sin tid mellan 1935 och 1945. På sent 40-tal grundades det som skulle bli grunden för den framtida jazzen. Det var saxofonisten Charlie Parker och trumpetaren Dizzy Gillespie som var skaparna till den nya stilen bebop. Skillnaden som var mellan bebopen och swingen var att bebopen hade mera ojämna rytmer till skillnad från swingen som hade jämn rytm och var perfekt att dansa till. Det kom ju förstås lite nya varianter på bebopen också men inte så stora skillnader.

1968 bö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jazzens Historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-23]   Jazzens Historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5910 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×