Panteismen - Skolarbete

1 röster
21605 visningar
uppladdat: 2012-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Panteism Panteister tror att naturen är gudomlig, det är en religion som vördar naturen. Panteism har fått sitt namn från det grekiska ”Pan” som betyder allt och ”teism” som betyder tron på Gud vilket innebär att man som panteist tror att allt är gud eller att gud är i allt, bara mer eller mindre synlig. En del av alla utgör den materiella världen.

Panteismen har nog funnits sedan antika Grekland men fick inte sitt namn förrän 1700-talet. Modern panteismen är att samla ett stort intresse dessa dagar, främst för att det finns webbplatser där människor intresserad av grundsatser för panteism träffas för att prata och utbyta olika idéer.

Panteismen utrycker en vördnad för universum, från vilket de hittar andliga inspirationer. Panteismens centrala övertygelse är att universum och naturen ska vördas och naturen ska behandlas den djupaste respekt. Panteismen tar det verkliga universum och naturen som sin start och slutpunkt. På grund av panteism betoning är det inte så konstigt att många av dagens panteist har kopplingar till miljömässiga och ekologiska rörelser.

Till skillnad från världens stora monoteistiska religioner, judendomen, kristendomen och islam, är att panteismen inte bygger på idén att det finns en personlig Gud som dömer människor eller belönar folk i deras tro och handlingar. Eftersom panteister tror att Gud är en del av allt i den naturliga världen, tror de också att människor själva har en del av det gudomliga i dem.

Panteister tror inte att människor har en själ som lever vidare efter döden. Inom panteismen finns det ingen himmel eller helvete. Istället tror de att den fysiska döden är helt enkelt slutförandet av cykeln i livet, en återgång till naturen, och ett slut på medvetandet.

Panteister dyrkar inte eller be i ett traditionellt sätt. De ber inte eftersom inom panteismen finns ingen personlig Gud som man kan be till. Panteister tror människor är i ständig gemenskap med det gudomliga genom naturen, så det finns inget behov för bön eller formella dyrkan. Dyrkan till en panteist kan vara så enkelt som en ensam promenad genom skogen eller en lugn tid för eftertanke och meditation vid havet.

Panteism skulle kunna kallas mer av en filosofi än en organiserad religion. I själva verket panteister avvisar kraftigt tanken på organiserad religion i traditionell mening. Panteister säger att avsaknaden av en formell panteistisk tro, tillsammans med några ministrar eller präster, frigör religionen från behovet av någon form av mellanhand mellan Gud och människan. Vem som helst kan träna panteism genom direkt anslutning till universum och naturen.

Samtidigt är vissa panteister som försöker organisera sig i en mer sammanhållen grupp med en definierad uppsättning av övertygelser, och de gör det i första hand via Internet. The World panteistens rörelse, till exempel som har cirka 2 000 medlemmar i 56 länder. De säger att det finns praktiska skäl för att organisera en religion. Ett skäl är att religionerna får skattefri status i USA, och filosofiska grupper inte gör det.

Ordet "panteism" kan vara nytt för vissa människor, men mest troligt att de är bekant med dess filosofi, beror på att panteismen har dykt upp i populärkulturen regelbundet under de senaste åren. Filmen "Pocahontas" ett bra exempel. Den är fylld med monoteistiska vyer, som visar indianska karaktärer som uttrycker en enighet med naturen och en vördnad för naturen.

Panteism kräver lite av sina anhängare, utom att respektera naturen och alla levande ting. Det finns ingen särskild lära som man måste följa, inga bestämda ceremonier eller tjänster att delta, och det finns gott om plats under mottot panteism för ett brett spektrum av individuella filosofier och trosuppfattningar.

Indisk religion uppvisar flera former av panteism Precis som Buddhismen tror Hinduismen på samsara, reinkarnation. De tror att allt i världen har en själ, en atma. Hinduismen har flera gudar som represen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.essortment.com http://www.ne.se/ http://www.newadvent.org http://www.pantheism.net/

Kommentera arbetet: Panteismen - Skolarbete

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2012-05-21]   Panteismen - Skolarbete
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59101 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×