Candide av Francois Voltaire - sammanfattning kapitel för kapitel

31 röster
113129 visningar
uppladdat: 2012-12-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kap 1: Candide bor i ett slott som tillhör baronen von Thunder-ten-Tronckh. Där bor också den vackra Kunigunda som Candide börjat få starka känslor för.

Kap 2: Candide blir utkastad ur slottet efter att ha kysst Kunigunda på handen bakom en skärm, dock när hennes far såg. Candide går kall och hungrig till ett närliggande värdshus där några stora män erbjuder honom att följa med på middag med dem. Han har inga mynt på sig men männen säger att han inte ska oroa sig över det för att de bjuder. Så Candide säger som sin gode och vise vän magister Pangloss lärt ”Jag inser att allting är inrett på det bästa”. Men dessa män var bulgarer som tog med honom till deras hem och på något vis sågs som en hjälte. Trots det fick han utstå flera piskrapp och springa tills han kollapsade av utmattning tills bulgariernas kung fick syn på honom och skonade hans kropp.

Kap 3: Candide hamnar på ett slagfält mellan två kungar. Han gick mellan stora högar av lik och blod och kom sedan till Holland. Kort därefter möter han en gammal tiggare.

Kap 4: Tiggaren visar sig vara hans gamle vän Pangloss. Av honom får Candide höra att hans älskade Kunigunda blivit dödad, så även hennes föräldrar och bror. Candide blir mycket upprörd. Pangloss berättar sedan också att han blivit smittad av syfilis utav den vackra kammarjungfrun på slottet, som antagligen kommer ta död på honom.

Kap 5: Pangloss och Candide åker med ett skepp till Lissabon, men under resan stormar det och nästan alla faller överbord, då även Candides nya goda vän Jakob som hjälpte honom när han inte hade någon mat. När de kommer fram till Lissabon så drabbas landet av en fruktansvärd jordbävning och ¾ av landet förstörs.

Kap 6: I Lissabon råder en autodafé, dvs att kungen bestämt sig för att döda människor för att få en mindre befolkning. Candide och Pangloss blir tillfångatagna och Pangloss hängs framför Candides ögon. En gammal gumma kommer fram till Candide och vill att han ska följa med henne hem ”om han vad vid gott mod”.

Kap 7: Den gamla gumman hjälper Candide att plåstra om hans sår och ge honom mat. När Candide känner sig bättre leder gumman honom till ett ensamt hus omgivet av trädgårdar och kanaler. Väl inne i huset får han möta sin kära Kunigunda som gumman också tagit hand om. Både Candide och Kunigunda blir överlyckliga och utbrister frågor, tårar och rop.

Kap 8: Kunigunda berättar om allt hon varit med om och allt som hänt med det fina slottet de båda var uppvuxna i. Hon blev omhändertagen av en bulgarisk kapten men sedan såld till en jude vid namn Isaskar som genast blev förtjust i henne. En storinkvisitor fick syn på henne och fattade direkt tycke för henne och ville att Kunigunda skulle avstå hovets bankir Isaskar till storinkvisitorn. Men Isaskar och storinkvisitorn kom överrens att ”dela” på henne. Don Isaskar öppnar nu husets dörr och för syn på de båda.

Kap 9: Isaskar blir rasande och drar fram en dolk för att döda Candide men blir istället dödad själv då Candide är snabbare. Inkvisitorn kliver även in men blir dödad han med. Kunigunda, Candide och den gamle damen blir tvungna till att fly på häst, de tar in på ett värdshus i den lilla staden Avacéna innan någon upptäcker vad som hänt.

Kap 10: Alla pengar och diamanter blir stulna och de har inte ett öre kvar. De bestämmer sig för att sälja en av sina hästar och fortsätter sedan till staden Cadiz. I Cadiz höll man på att utrusta en flotta, Candide som hade tjänat hos bulgarerna, visade upp bulgarisk exercis inför den lilla arméns general och blir genast utsedd till kapten. De 3 går ombord och lämnar Portugal i färd mot den Nya Världen.

Kap 11: Den gamle berättar att hon inte alltid sett ut som hon nu gör, hon är dotter till påven Urban X och prinsessan av Palestrina. Hon växte rikt i Italien upp till en bländande vacker kvinna och blev förlovad med en mycket stilig och vacker regerande furste av Massa Carrara. Men han blev blev bjuden av förgiftad choklad av sin älskarinna och dog. Modern och dottern flydde iväg men blev tagna av sjörövare och blev tagna som slavinnor till Marocko. Det var krig i Marocko och alla utom ”den gamle” dog. Hon lyckades fly och blev räddad av en man.

Kap 12: Fortsättning på den gamles historia. Räddaren visar sig vara sångaren i furstinnan av Palestrinas kapell (den gamles mor) och denne man hade även uppfostrat flickan tills hon var 6 år gammal. Men nu blev hon såld av mannen och blev tagen till ett land av pest. Men efter det blev hon såld till många andra. Hon hamnade i Azov och svälten på palatset var så svår att de offrade kvinnornas ena skinka. Därav att den gamle kan bara sitta på ena sidan. Blablablabla hon hamnade tillslut hon Don Isaskar som tjänarinna.

Kap 13: De 3 stiger i land i Buenos Aires och besöker guvernören (superlångt namn) som sedan bestämmer sig för att gifta sig med Kunigunda. Candide blir självklart mycket ledsen. De för sedan reda på att den man som tagit deras pengar i Avazéna blivit fångad och hängd men att de blivit förföljda eftersom tjuven talat om var de åkte och ryktet spred sig snabbt. Candide måste fly för att inte bli dödad.

Kap 14: Från Cadiz hade Candide fört med sig en tjänare vid namn Cacambro och tillsammans flyr de till Paraguays. Candide blir på vägen utsedd till kapten och de blir mycket uppskattade. Jesuiten i Paraguay visade sig vara Kunigundas bror som nu istället levde och inte blivit dödad utav bulgarerna. Candide berättar även för brodern att Kunigunda lever och var hon befinner sig.

Kap 15: Brodern berättar att an förts iväg med sin döda familj till ett jesuitkapell men upptäcktes sedan som levande och behandlades tills han blivit frisk på ett kloster där han sedan blev jesuit. Han blev sedan sänd till Rom och fick jobba på en vingård men reste sedan iväg och blev utsedd till underdiakon och löjtnant och idag är han överste och präst. Candide och brodern besluter sig för att åka till Buenos Aires och befria Kunigunda. Innan färden frågar Candide om Kunigundas hand men brodern blir rasande och slår till honom. Candide drar i sin tur fram sitt svärd och dödar brodern. Candide och Cacambro flyr.

Kap 16: Candide och Cacambro slår sig ner på en vacker grässlätt omfluten av floder i ett okänt land. De hör skrik och två nakna kvinnor kommer springandes med två apor hack i häl. Candide skjuter aporna men kvinnorna började genast krama de döda kropparna och skrek av smärta och gråt. De båda männen smet in i skogen och somnade, men när de vaknade hade kvinnorna angett dem till Långöronen. De var fastbundna och var på väg att bli uppätna. Men Cacambro pratar sig ur det och berättar att Candide just dödat en jesuit och att det finns ingen anledning till att äta upp dem. De blir nedsläppta och bjudna på förfriskningar och kvinnor. De fortsätter sedan med sökandet efter Kunigunda.

Kap 17: Cacambro föreslår att de ska ta sig till landet Cayenne trots att vägen dit är svår. Efter en svår månad bestämde de sig för att färdas i en kanot längs floderna. Efter en farlig tur i vattnet krossades deras kanot och de var tvungna att klättra från klippa till klippa och tillslut kom de fram till en by. De förvånades över att barnen i byn lekte med smaragder och andra dyrbara stenar och att byskolläraren bara slängde tillbaka stenarna på marken när männen gav de till henne. De kom fram till ett dyrbart hus och erbjöds mat och Cacambro fungerade som tolk. Efter den exklusiva maten fick de höra att detta var en av landets fattiga byar. Vad för ställe hade de hamnat på?

Kap 18: De har hamnat i landet Eldorado. Candide frågade frågor om religion och kom fram till att de alla var präster här och att de ständigt tackar Gud. De blev skickade till landets Konung och blev bemötta av 20 vackra kvinnor som klädde dem i vackra vävda kläder. Här stannade de i en månad men Candide längtade så efter Kunigunda att han ville resa även fast det var en svår väg tillbaka. Innan de lämnade Eldorado bad de om några baggar lastade med livsmedel och landets stenar och guld. Konungen förstod inte varför de fattat tycke för landets ”gula lera” men att de fick ta så mycket de ville. De fortsatte sedan sin resa mot att befria Kunigunda, nu med massor pengar att betala guvernören gentemot Kunigunda.

Kap 19: Efter några dagars resande dog många av baggarna och drog därmed ner dess bärande dyrbarheter. Candide trodde att hoppet var över men Cacambro får syn på en stad vid namn Surinam som tros kunna rädda dem. I staden skiljs de åt då Cacambro får uppdrag av Candide att segla och befria Kunigunda eftersom han inte är efterlyst. Candide lyckades komma ombord på ett skepp till Venedig men blev bestulen på sin förmögenhet och vände tillbaka till Surinam där han bad domaren om hjälp men blev bara av med fler pengar. Han lyckades sedan komma ombord på ett franskt fartyg om med sig fick han en mycket livshopplös man.

Kap 20: Den nya mannen hette Martin och var mer hopplös än Candide själv. Under resan fick de se ett sjöslag mellan två skepp, då det ena är mannens som bedragit Candide på sina lastade baggar. Dock fiskar de upp en bagge och Candide klappade den och positivt sa ”När jag nu hittat dig kommer jag säkert att återfinna Kunigunda också.”

Kap 21: Candide och Martin har djupa diskussioner om jorden och livets skapelse under färden, och Martin bestämmer sig även för att följa med Candide i sökandet efter Kunigunda genom Frankrike och Italien.

Kap 22: I Paris blev Candide lurad att Kunigunda fanns där och var sjuk så han besökte henne och gav henne massa mynt. Men det visade sig vara en bedragare och Candide och Martin är tvungna att fly. Abbén so m de två männen pratat med ända sedan ankomsten ordnade en resa till Normandies kust med sin bror.

Kap 23: Skeppet fortsatte snabbt till England där de får se en fransk amiral bli avrättad, strax därefter fortsätter de vidare till Venedig.

Kap 24: I Venedig faller Candide ner i en melancoli då han inte finner Kunigunda någon stans då han letat i flera månader. Men detta ändras när han träffar på sin vän Paquette från slottet där han växte upp, och hon berättar om sitt sorgliga liv efter att slottet gått under, hur hon tvingades bli en hora på gatorna.

Kap 25: Martin och Candide besökte herren Pococurante men Candide kände sig bara mycket obekväm med honom eftersom herren hade så pass starka och negativa åsikter om allting och Candide var uppfostrad med att inte uttrycka så starka åsikter om något. Han blev även senare djupt nerdragen i sin sorg över att inte ha funnit Cacambo eller Kunigunda än.

Kap 26: Under en middag på en värdshus fick Candide en tröjdragning utav en av betjänterna, det visade sig vara Cacambo och han berättar att han blivit slav och att Kunigunda befann sig i Konstantinopel. Candide beslutar sig för att bege sig till Kunigunda.

Kap 27: Cacambo förklarar att Kunigunda befinner sig vid Marmarasjöns strand där hon diskar tallrikar åt en prins. Han berättar även att hon blivit jätteful men Candide är fullt besluten att ändå finna henne och köpa loss henne. Cacambo övertalade den turkiske kaptenen att han även skulle ta ombord Candide och Martin på sitt fartyg, på färden dit finner Candide både sin goda vän Pangloss och Kunigundas bror baronen som han båda sett döda men nu var de fullt levande. Candide köper loss både Cacambo, Pangloss och baronen och fortsätte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Novellen; Candide - Francois Voltaire

Kommentera arbetet: Candide av Francois Voltaire - sammanfattning kapitel för kapitel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-11-05

    Jobbigt slut..

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2012-12-09]   Candide av Francois Voltaire - sammanfattning kapitel för kapitel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59168 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×