Värme ur mark, luft och vatten

4194 visningar
uppladdat: 2013-01-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Värme ur mark, luft och vatten I dagens samhälle används ofta fossila bränslen som olja, kol och trä för att värma upp byggnader, antingen direkt eller via en förädling till elektricitet.

En värmepump är ett betydligt smartare sätt att värma upp en fastighet med, eftersom det är mer miljövänligt, mer ekonomiskt och energibesparande. En värmepump utnyttjar den energi som redan finns lagrad i luften, jorden, berggrunden eller vattnet. Solen värmer ständigt upp dessa delar och endast en minimal mängd av denna gratisenergi tas idag tillvara. En värmepump är en teknisk maskin som överför värme från en kall plats till en varm plats. En värmepump hämtar värme från exempelvis marken, berggrunden, vattnet i en sjö eller från luften. För att detta ska vara möjligt måste energi i någon slags form tillföras. En värmepump fungerar ungefär som en kylanläggning den stora skillnaden är bara att en värmepump använder man till att värma upp ett ställe och kylanläggningen till att kyla ner ett ställe. Värmepumpar tar tillvara den värme som solen ger.

Med värmepumpar utvinner man energi från bergvärme, markvärme, sjövärme och luftvärme. All denna värme kommer från solens uppvärmning. Vad man väljer för att ta energin ifrån beror på flera faktorer såsom lokala förutsättningar för installation, befintlig uppvärmning och ekonomisk vinning. För vissa typer av värmepumpar är investeringskostnaden relativt hög men det kan ändå vara lönsamt eftersom de rörliga värmekostnaderna blir låga. En inventering av en värmepump är både bra för miljön och i slutendan även ekonomin. Vissa typer av värmepumpar kan halvera elanvändningen till värme och varmvatten i ett eluppvärmt hus.

I äldre värmepumpar användes freoner och andra miljöskadliga ämnen som köldmedium. Dock är nyare köldmedier mindre miljöskadliga. Den största miljövinsten fås när en värmepump installeras i ett eluppvärmt hus. Effektivitetsvinsten blir då stor. Det positiva med energikällan är att de är relativt låga driftskostnader. Det är en liten arbetsinsats, inget underhåll i form av sotning och att ta ut aska, och inga lokala utsläpp Något som är negativt är att den avancerade tekniken...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.wikipedia.com

Kommentera arbetet: Värme ur mark, luft och vatten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-01-04]   Värme ur mark, luft och vatten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59173 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×