Geografi

1 röster
13875 visningar
uppladdat: 2006-03-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Geografi

Jag har valt att berätta om ett land i Afrika och ett land i mellanöstern. Dessa länder tilltalade mig för att jag vill veta mera om båda dom länderna.
Iran, för deras varierande klimat och deras olika kulturer och
Madagaskar för deras varma temperaturer och tropiska platser.

Natur/klimat
Madagaskar, den ön som ligger öster om Afrika.
Madagaskar har ett torrt och hett klimat, med lite regn och mycket tropiskt.
Det är stora klimat variationer över hela landet och det tropiska, heta och fuktiga klimatet sträcker sig mest ut med östkusten. Det torra klimatet sträcker sig ut över västkusten och det är näst intill ökenartat.
Till skillnad från Irans kalla vintrar, extremt höga klimatskillnader och det 2000 millimeter regn som faller varje år vid den Kaspiska kusten, ser man snabbt skillnaden på Afrikas och Mellanösterns länder och klimat skillnader.
Hade jag fått välja mellan att bo på en plats i Madagaskar eller i en stad i Iran hade jag valt Madagaskar. Jag tycker om varma platser som är fridfulla och tropiska. Den tanken får, i alla fall jag i huvudet, när jag hör namnet Madagaskar.
Skillnaden på värme temperaturen från Madagaskar till Iran är att Madagaskar inte har riktigt dom höga varma temperaturerna under deras sommarhalvår. I Iran kan det bli upp mot 50 grader varmt under sommartiden.
Det finns två årstider som är mycket tydliga i Madagaskar.
Det är regnperioden från november till april och den torra och svala perioden från maj till oktober.
Under regntiden bland de tropiska platserna dominerar regnskog. Ett mycket vackert, grönt och regnigt område att vistas i.
Det finns flera olika former av naturkatastrofer i båda länderna.
Cykloner och översvämningar drabbar ofta Madagaskar och i Iran finns det något som kallas ”120- dagars vind” och det är en mycket stark vind. Den drar över östra Iran och hatigheten kan bli uppåt 45 meter per sekund.
Mycket snö och mycket regn i Iran och mycket sand och hett, fuktigt klimat i Madagaskar, det är min slutsats av klimat skillnaderna mellan Madagaskar och Iran.



Näringsliv
En stor tillgång som Iran har, är oljan. Under 1900 talet upptäcktes en stor tillgång av olja i Iran och idag har dom ett av världens största oljefat. Utan oljan kan jag, med mina egna spekulationer tänka mig att Iran skulle gå under med stor sannolikhet. Trots att dom har oljan, är det även nu, ett mycket fattigt och livlöst land.
Madagaskar har också tillgång av något, närmare bestämt mineraler. Tyvärr har inte Madagaskar möjligheten att exploatera mer av det på grund av dom små transportmöjligheterna som dom har. Därför vinner Iran mer på oljan, än vad Madagaskar gör på sina mineraler.
Det som man då kan fråga sig själv är varför inte andra rikare länder gör mera för att Madagaskar ska få flera transportmöjligheter?
Mineraler behövs och Madagaskar är inget rikt land. Madagaskar behöver mer pengar för att utöka sin ekonomi i landet och arbetslösheten i hela landet är inte speciellt liten, med tanke på arbetsmöjligheterna. Mina funderingar till svars är att det är svårigheter för andra länder att ta sig till Madagaskar på sitt håll och därför kan man inte utnyttja mineralerna i Madagaskar riktigt så mycket som man önskar.

Tillbaka till Iran och hur och vad människor arbetar med där.
Människor som bor i Iran arbetar inte så mycket inom jordbruket. Bara en tiondel av Irans yta är uppodlad och cirka tre gånger så mycket kan fortfarande odlas på. På grund av Irans krig och klimat kan man inte riktigt livnära sig på jordbruket. Klimatet gör att under de varma tiderna torkar de flesta växter ut, så man måste använda sig av konstbevattning, vilket inte gör ett bra jordbruk att livnära sig på. På vintrarna när det är som kallast, finns det inget man kan göra med sina odlingar, djur eller växter på grund av de kalla temperaturerna.
Under åtta år var Iran i krig och då blev nästan hela landets jordbruk och industri uppslukat. Det är mycket svårt att starta upp ett jordbruk som tidigare har blivit total förstört.
Det är en av dessa två länders likheter. Jordbruket i Madagaskar ligger nästan på samma nivå som Irans. Trots att Madagaskar inte har varit utsatt för vare sig krig eller stora klimatförändringar. Iran med deras 50 gradiga värme på sommaren och densamma på vintern, gör att man kan tycka att Madagaskar har flera arbetsmöjligheter inom jordbruket.
Industrin i de båda länderna är nästan lika liten. Iran har lite industri, men det lilla de arbetar med är verkstads, bygg och textil industri. Madagaskar har nästan lika lite industri som Iran, men även dom har vissa saker som de sysselsätter sig med. Bryggeri, textil, cement och tvåltillverkning är en del av de sakerna.
Då man direkt kan fråga sig själv är, vad arbetar egentligen människor med i Iran, och samma fråga till Madagaskar?



BNP i Iran ligger på 1606 US dollar per år och BNP i Madagaskar ligger på 278 US dollar per år, så länderna är generellt mycket fattiga jämförelsevis med vårat
BNP i Sverige, som ligger på cirka 25 000 dollar per år. Först då kan man se hur fattiga och underutvecklade länderna verkligen är.
Jag tror att problemen ligger i deras antusiasm till arbete och så vidare. Om Iran bryr sig lite mer om arbetet och hela landets ekonomi istället för att kriga om religioner och demokrati och istället gör sig vän med till exempel länder i EU, kan Iran få så mycket mer hjälp och bistånd med allting.
Madagaskar behöver, enligt vad jag uppfattat, inse lite vad man kan göra bättre med hela situationen i landet. Om man anstränger sig lite ytterligare, tror jag att vissa saker i Madagaskar kan gå riktigt bra.
Så om dagens samhälle bara kan smälta sin stolthet och försöka kämpa lite för ländernas arbetssamhälle och fördelar, så tror jag att saker och ting kan bli annorlunda.


Befolkning/språk
Madagaskar är ett litet land, med en yta på 587 041 km².
Det bor cirka 17 900 000 människor i Madagaskar och det är ganska mycket människor för att vara ett så pass litet land med sådan liten yta. I Madagaskars huvudstad Antananarivo bor 1 400 000 av de invånare som bor i hela landet. Iran har en yta på 1 648 000 km² och det är betydligt mycket större än vad Madagaskar är. Madagaskar är en ganska rund avlång ö och Iran är ett ganska runt land det också, men ändå krokigt och samtidigt avlångt.
Invånarna ligger på cirka 69 800 000 människor och med tanke på att landet är så pass mycket större än vad Madagaskar är, behöver man inte fråga sig varför skillnaden är så stor.
Perser, namnet som hälften av Irans befolkning kallas, sitter än idag i de flesta av landets viktigaste poster. Så halva landets befolkning består av det såkallade folkslaget Perser. Tongivande sociala, politiska och kulturella är den informationen man hittar om perser i Iran, men vart härstammar perser ifrån? Utan att fördjupa sig för mycket i just det folkslaget kan man kort och koncist säga att Perserna härstammar från Arier.
En fjärdedel av Irans befolkning utgörs av Azerbajdzjanerna. De är viktiga och inflytelserika människor som spelar en stor roll för Iran ur flera aspekter.
Kurder och araber är de kvarstående folkslaget för Irans befolkning och dom utgör tillsammans endast 13 %. Turkmener, Balucher och Lurer är också tre stycken folkstammar som lever i väldigt små områden i Iran och de utgör knappt några procent alls och finns knappt.


Språken som talas mest i Iran är persiska, ett av det största indoiranska språket. Det kommer från det indoeuropeiska språkträdet. Azerbajdzjanerna och turkmenerna talar varianter av turkiska och Arabiska är modersmål för befolkningen i Khuzestan. Alfabetet som man använder sig av skrivs också på Arabiska.
Madagaskar består av 18 olika folkgrupper med egna dialekter och ibland skilda seder.
Merina och Betsileo, kustbefolkningen och côtiers är de folkgrupper som syns mest i hela Madagaskar. Indiskt och Afrikanskt är det som innehåller i den Merinanska och Betsileoanska befolkningen.
Språken som talas i Madagaskar är Malagasy som tillhör de austronesiska språken. En liten del av befolkningen pratar sanskrit, arabiska, franska och engelska
Nu ser man hur det skiljer sig enormt på dessa två olika länderna. Språket, folkgrupperna och sammanhållning är bara ett fåtal av dom sakerna som jag reagerat på som skiljer Madagaskar och Iran åt väldigt mycket.
Traditionella inhemska religioner tillhör de flesta invånarna i Madagaskar. Kristendom, protestanter, muslimer och katoliker står främst under spalten ”religioner” på sidan jag letar information om den lilla Ön Madagaskar. Det är enbart va...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Geografi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-04-19

    Iran är en av de 30 rikaste länderna i landet. och inte bara för deras olja. Vet du hur mycket pengar de gör endast på deras kaviar? Som är den dyraste i världen? Du får dessa länder att se extremt fattiga ut. speciellt när det gäller Iran, det är extremt likt usa i just denna del. Vissa människor är extremt rika och andra fattiga, iran och deras folk skulle vara ett extremt rikt land men pga att det är en diktatur så har regeringen koll på alla pengar och folket eller landet får inget av det. Skriv med sådant och ge inte folk fel info! samma gäller madagaskar! Annars så var det korrekt språk

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-25]   Geografi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5918 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×