Essä - Snabba cash

3 röster
3580 visningar
uppladdat: 2013-03-07
Giovanni Falcone

Giovanni Falcone 32 år

Från
Gothenburg
Utbildning
College : JUNE FOLKHÖGSKOLA,
Jobb
Göteborgs Stad,
Facebook
https://www.facebook.com/profile.php?id=100005970464852
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vad är det som gör att huvudpersonerna i Snabba cash hamnar i fängelse? Vad är det som får människan att ta sådana risker?

Boken följer Jorge, JW och Mrado gangsterliv som följs i olika huvudvinklar som gör att man lättare kan sätta sig in i deras roller. Samtliga huvudkaraktärer är väldigt kreativa och spännande. Jorge planerar att rymma från Österåker, Mrado försöker leva upp till en erfaren,farlig och respektfull knarklangare samtidigt som han är en ödmjuk person som lagar mat, tittar på barnfilmer med Lovisa(hans dotter) som han försöker ge ett bättre liv till.

I slutet av filmen drabbas alla huvudpersoner samman i en väpnad konflikt, till slut ankommer även polisen till platsen och griper JW, och Mrado. Mrado sköts av JW och den ända som lyckades fly var Jorge. Kokainet som skulle säljas och ge miljoner i vinstpengar beslagtogs av polisen. JW fick flerårigt fängelsestraff precis som Mrado.

Vad var det som ledde till denna förlust och negativa konsekvens för samtliga huvudpersoner?

Först och främst ska man komma ihåg att de flesta yrkeskriminella åker dit, hamnar i fängelse eller dör. Ofta är det drogrelaterade brott som påverkar människans hälsa och beteende negativt. Den tidigare moral man hade tidigare kanske inte längre överensstämmer moralen man har i dagsläget som aktiv kriminell. Samtliga huvudpersoner missbrukade droger men även om de inte hade gjort det så hade det inte kommit ifrån det ångestfyllda liv som p.g.a den stress(rädsla som grund), problem som uppstått genom denna livsstil.

När människans hälsa påverkas negativt, exempelvis p.g.a den stress och problem som uppstått genom en kriminell livsstil så påverkas även människans beteende. Moralen man ofta har som barn, att inte skada, att inte själa eller lura någon blir som bortblåst. Det är den negativa hälsan som försvagar människans psyke som bidrar till denna moralförändring. Man orkar inte längre bry sig om andra och man bli mer och mer egocentrisk. Den kriminella livsstilen kan ses som ett missbruk där man trots negativa konsekvenser såsom stress, problem och ångest som livsstilen medför så har man svårt att ta sig ur den och det enda som då kan stoppa en är fängelse, eller döden.

När man gör affärer lagligt så kan man tillämpa rättssäkerheten då risken för att bli blåst, rånad, pressad är väldigt liten. Om det skulle ske ringer man genast polisen och får hjälp. Men när man gör affärer i den undre världen utesluts rättssäkerheten då risken för våld och att förlora pengar ökar betydligt. Om man i den undre världen skulle ta hjälp av polisen skulle man med stor sannolikhet råka illa ut, men om inte så skulle anmälarens rykte bli förstört och han skulle inte längre ha något gemensamt med undre världen. Ingen kriminell vill göra affärer med någon som samarbetar med polisen. Det skapar en rädsla för att åka dit. Därför är kriminellas problem ofta konflikter med sina fiender . Man kan inte bara lyfta luren och ringa polisen utan man får ta tag i dessa problem själv. Detta självständiga beteende bortom lagen har en eskalerande effekt då moralens gränser ständigt förskjuts och bidrar med fler brott och problem.

Som jag var inne på tidigare så förändras människans beteende med denna livsstil p.g.a droger, stress och problem,människan blir också som sagt mer egocentrisk. Därför är det också svårt att göra affärer med yrkeskriminella som är lojala. Lojaliten hos en kriminell finns ofta inte, den kanske har funnits där men har sedan försvunnit. Men det är inte bara dessa förändringar som utvecklar denna kriminella personlighet/livsstil. Man kanske även har mål som att bli framgånsrik genom att sälja droger. Då blir man respekterad, får status och en identitet som många kriminella söker. Detta är enligt mig det största betydande faktorerna till att huvudpersonerna i filmen snabba cash till slut får starkt negativa konsekvenser. Orsaken till varför man dras in i kriminella kretsar tänker jag inte t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källa: Boken "Snabba cash" skriven av Jens lapidus.

Kommentera arbetet: Essä - Snabba cash

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Giovanni Falcone [2013-03-07]   Essä - Snabba cash
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=59189 [2018-04-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook