Jämförelse mellan USA och Nigeria

2 röster
8621 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Natur och klimat

Nigeria hör till Västafrika och tillhör regnskogs- och savannområdet, men har även öken längst upp i norr. Klimatet i regnskogsområdet innebär att det regnar så gott som året runt och är varmt och fuktigt. Det gör att många växter och djur trivs där, men också att somliga områden blir försumpade och att insekter som är farliga för både djur och människor frodas. I savannområdet är klimatet bättre för odling, vilket tyvärr har lett till markbrist eftersom många människor vill bosätta sig där. Det är vanligt att man, i brist på mark, hugger ner skog och buskar, vilket sedan leder till att all jord sköljs bort av regnet. Detta bildar så kallade ravinområden, eller "bad lands", där ingenting kan odlas.

Nigeria är inte särskilt sårbart för naturkatastrofer, men regnperioderna kan ibland vara så pass kraftiga att de orsakar översvämningar, särskilt i norr. Ordentliga skyfall kan leda till att vägarna blir helt översvämmade och att flygtrafiken försvåras.

USA: s klimat är till största delen tempererat. Eftersom det är ett stort land är klimatet olika i olika delar. Till exempel har södra delarna spetsen av Florida ett tropiskt klimat, delstaterna som gränsar till Mexico har ett nästan ökenliknande klimat, medan delstaterna som ligger mellan Klippiga bergen och Appalacherna har ett typiskt inlandsklimat med bland annat kalla vintrar.

Jordbruket är viktigt för USA: s ekonomiska utveckling. Fördelar som klimatet ger är till exempel den tropiska värmen i Kalifornien som möjlighet till odling utav frukt och grönsaker. I mellanvästern odlar man istället mycket spannmål och föder upp boskap. Det finns också många stora barrskogsområden i nordvästra USA, och där klimatet gynnsamt för att ge ett bra virke.

USA har flera gånger drabbats utav stora naturkatastrofer, till exempel orkanen Katrina 2005, Långfredagsskalvet i Alaska 1964 och jordbävningen i San Fransisco 1906. Dessa har dock inte några direkta band till landets klimat.

Befolkning

Nigeria är ett stort land som sägs ha cirka 155 miljoner invånare. Dessa uppgifter är dock känsliga, och det är svårt att få fram en korrekt siffra. Känsligheten beror på den känsliga balansen mellan etniska och religiösa grupper, men även att federala medel delas ut beroende på folkmängden i en delstat.

Nativiteten är hög, 4, 1 %, liksom mortaliteten som ligger på 1, 7 %. Den naturliga folkökningen är 2, 4 % och befolkningstätheten är 134 invånare/kvadratkilometer. Över 40 % av landets invånare sägs vara under 15 år gamla. Analfabetismen tros ligga på cirka 30 %.

Det är vanligt att bo i söder utmed kusten, men landets flodområden är också tätt befolkade. Nigerdeltat, som är en oljerik nigeriansk stad, sägs ha cirka 13 miljoner invånare. Andra centrala delar av landet är ganska glest bebodda.

USA har ännu fler invånare, cirka 315 miljoner. Nativiteten är betydligt lägre, den ligger på 1, 4 %, liksom mortaliteten som ligger på 0,8 %. Den naturliga folkökningen är endast 0,6 % jämfört med Nigerias 2,4 %. Befolkningstätheten 29 invånare/kvadratkilometer, alltså över 100 personer mindre än i Nigeria. Analfabetismen är cirka 2 %.

Samtliga siffror kommer från åren 2001, 2003, 2006 och 2009.

Väster och söder tillhör de populäraste ställena att bo på i USA. Det är betydligt vanligare att bo i stan än på landet. Kalifornien, New York och New Jersey är idag några av de populäraste städerna för invandrare att bosätta sig på.

Naturtillgångar

Nigeria har många naturtillgångar. Den största och viktigaste resursen är olja; Nigeria sägs vara den åttonde största oljeproducenten i världen. Landet har även gott om till exempel fosfater, kalksten, marmor och järnmalm.

Det har dock länge varit stora problem med utvinningen av olja. Miljöskadorna har varit många sedan årtionden av utvinning och en stor del av Nigerias befolkning har varit missnöjda med hur oljepengarna fördelas. Detta har lett till flera strejker, sabotage och kidnappningar av oljearbetare. Många oljefält har stängts av, och de största oljeproducenterna har hållit sig avvaktade på grund av de politiska oroligheterna i landet.

Oljeproduktionen är mycket viktig för ekonomin i Nigeria. Det har gjort landet till ett av de rikaste i Afrika.

Även USA är rikt på olja, främst råolja.

Oljekonsumtionen där är mycket hög, och tros fortsätta växa. Beroendet av utländsk olja är också stort. I början av 2000-talet steg priserna på olja ganska rejält, vilket orsakade mycket debatt i landet kring hur man skall minska beroendet. 39 % av landets energikonsumtion sägs komma från oljan.

USA är även en av världens största producenter utav koppar. Kopparfyndigheterna ligger i delstaterna Utah och Montana.

Andra naturtillgångar som är stora i USA är bly, zink och guld. 

USA: s stora naturtillgångar, till exempel oljan, kopparn och blyet har liksom i Nigeria betytt väldigt mycket för landets utveckling och ekonomi.

Infrastruktur

Nigerias infrastruktur varierar väldigt mycket mellan städer, byar och glesbygd. Transportnätet är dåligt skött, framförallt på landsbygden, där det är mycket svårt att ta sig fram på vägarna. Landets regering arbetar med att reparera vägnätet, men det är svårt eftersom de har en mycket hög stadsskuld att betala. Det är i stort sett bara i landets städer som vägarna är asfalterade. Järnvägskommunikationerna är heller inte särskilt bra, och tågen är gamla och långsamma. Det är vanligt att resa med båt; över tusen båtar går varje dag från floden Nilen. Kanoter eller andra små båtar är vanligast.

Telekommunikationen varierar också mellan olika ställen. I de stora städerna finns det oftast minst en telefon per bostad. I de lite mindre städerna finns det cirka en telefon per kvarter och på landsbygden är det ovanligt att ens ha telefonabonnemang.

USA: s infrastruktur är annorlunda. Transportnätet är enormt och det absolut vanligaste fordonet är bil. I vissa storstäder, t ex Los Angeles, finns det ingen kollektivtrafik alls. På 1800-talet sattes ett enormt bygge av järnvägar igång. Detta avstannade dock när bilen började bli vanlig, och järnvägskommunikationerna har minskat drastiskt sedan dess.

Istället för tåg och buss har flyg blivit ett mycket vanligt transportmedel. Faktum är att flera av världens största flygplatser ligger just i USA. På grund av många passagerare håller sig priserna låga, och så gott som alla städer med självaktning har minst en flygplats.

Till skillnad från i Nigeria täcker telenätet i USA hela landet och ägs av flera oberoende bolag, istället för ett som det gjorde innan.

Jordbruk

Kakao, palmolja, jordnötter och bomull tillhör de viktigaste jordbruksprodukterna i Nigeria.

I USA är det också främst livsmedelsgrödorna som dominerar, bland annat majs, sojabönor, vete och durra viktiga jordbruksprodukter.

Industri

Nigeria är ett väldigt litet industriland, som förutom oljeindustrin mest ägnar sig åt småskalig tillverkningsindustri. Några av de viktigaste industriproduktionerna i landet är textilier, drycker, cigaretter och cement. Officiella siffror visar att industrin bara står för cirka 5 % av BNP. Detta kan dock vara missvisande, eftersom mycket av Nigerias industriproduktion sker inom den så kallade informella sektorn, som inte syns i BNP. 39 % av Nigerias yrkesverksamma befolkning arbetar inom industrin.

Till skillnad från Nigeria är USA faktiskt världens största industriland. Många stora industriföretag finns här, till exempel inom IT och bilbranschen.

Nästan alla råvaror produceras någonstans i landet, men telekommunikation, motorfordon, flyg och elektronik är exempel på de viktigaste produktionerna. Cirka 81,8 % av landets BNP kommer från industriproduktionerna, och cirka 20 % av USA:s yrkesverksamma befolkning arbetar inom industrin, det vill säga lite färre än Nigerias befolkning.

Handel och turism

Nigerias viktigaste exportvara är föga förvånande oljan, men även naturgas, timmer, tenn med mera är viktiga exportvaror. Maskiner, fordon och järn är exempel på viktiga importvaror. Nigeria exporterar årligen varor till ett värde av cirka 37 miljoner dollar och importerar för cirka 20 miljoner dollar.

Turismen har inte så jättestor betydelse för landet, eftersom den hålls på en låg nivå. Varje år besöker ca 960 000 personer Nigeria, och turistinkomsterna är cirka 49 miljoner dollar per år. Det har därför en ganska liten del i Nigerias ekonomi.

USA: s viktigaste exportvaror är bland annat jordbruksprodukter, industrivaror och kapitalvaror av olika slag, och de är liksom Nigeria ett stort importland av olja, men även t ex svavel och aluminium.

Under 2008 hade USA en export på drygt 1 biljon dollar och import på cirka 1,5 biljon dollar.

Till skillnad från Nigeria spelar turismen en mycket stor roll. USA kan erbjuda allt från tropiskt badliv till vintersport och är väldigt populärt bland turister, t ex svenskar. Cirka 49 209 000 personer besöker USA varje år, och landet tjänar ca 122 944 miljoner dollar på turism årligen.

Sociala förhållanden

Nigeria sägs, enligt BNP per invånare, vara världens 40: e fattigaste land. 90 % av befolkningen lever på under två dollar om dagen, medan resten är mycket rika. Trots dessa siffror är Nigeria ett av de rikaste länderna i hela Afrika.

Både barn - och mödradödligheten är låg. Nästan vart femte barn dör innan fem års ålder, och cirka ett av tre barn lider av undervikt. Dessa siffror har dock minskat kraftigt. Antalet undernärda i befolkningen var ca 40 % på 1980-talet och idag är den endast ca 9 %.

Cirka en utav 100 förlossningar slutar med att modern dör och cirka 10 000 kvinnor dör varje år till följd av aborter. Det beror bland annat på många graviditeter i unga år och att sjukvården är bristfällig. Dessutom är det förbjudet att göra abort om inte kvinnans liv är i fara. Desperata kvinnor söker sig därför till illegala abortörer, som ofta är utan utbildning.

Det är vanligt att minderåriga flickor blir bortgifta, och även månggifte är vanligt. Homosexualitet är förbjuden enligt lag.

Nigerias BNP per capita är 2300 amerikanska dollar. Dessvärre är inte pengarna så rättvist fördelade, och inkomstförhållanderna ser tyvärr lite annorlunda ut. 10 % av Nigerias befolkning är mycket rik tack vare oljeinkomsterna, medan resten tvingas leva i fattigdom.

Utbildningsnivån är väldigt låg. Visserligen har Nigeria en officiell skolplikt på nio år, men bara delstaterna Niger och Borno har genomfört denna. Endast cirka 15 % av befolkningen börjar i grundskola. Staten lägger mycket lite pengar på utbildning. Det råder brist på både lärare och skollokaler, och många lärare får så dåligt betalt att de inte kan leva på sina löner.

Arbetslösheten i Nigeria är ett enormt problem, som mest beror på landets ekonomi och den kraftigt ökande befolkningstillväxten. Nästan 70 % sägs vara arbetslösa i Nigeria.

Framför allt i städerna är kriminalitet ett stort problem. Jättestaden Lagos är överbelastad med slum och miljöförstöring. De etniska och religiösa motsättningarna gör att våld är mycket förekommande.

Tillgången med bostäder är dålig, och cirka 70 % av befolkningen sägs knappt ha råd med en egen bostad. Nästan hälften av befolkningen har heller inte tillgång till rent vatten.

Cirka 300 000 nigerianer smittas årligen av HIV/AIDS. 2006 var totalt cirka tre miljoner nigerianer smittade av HIV. Nästan en miljon barn är föräldralösa på grund av AIDS. Cirka 3 % av männen och 4, 7 % av kvinnorna tros vara HIV-smittade.

Levnadsstandarden i USA hör till de högsta i världen, men skillnaderna mellan fattiga och rika är stora för att vara ett industriland. De är kända för att inte ha någon allmän sjukvårdsförsäkring och vården är också dyr.

Villkoren mellan olika grupper anställda skiftar mycket. Det finns ingen semesterlagstiftning, så vissa får nöja sig med en veckas semester per år medan andra kan ta ut sex veckor.

Spädbarnsdödligheten är låg, 0,7 %, jämfört med Nigeria som har hela 11 %. Per 1000 invånare finns det i USA cirka fem läkare, i Nigeria finns det mindre än en. Det skiljer dock inte så jättemycket på de båda ländernas jämställdhet i parlamentet; i USA är 16 % kvinnor och i Nigeria är 7 % kvinnor.

Inkomstförhållanderna i USA är orättvisa. 20 % av inkomsterna gick 2005 till den allra rikaste delen av befolkningen. Samtidigt är fattigdom inte helt ovanligt; cirka 12,8 % av landets tvåbarnsfamiljer klassas so...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

wikipedia.se

Kommentera arbetet: Jämförelse mellan USA och Nigeria

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Jämförelse mellan USA och Nigeria
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59208 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×