Demokrati i olika styrelseskick

5598 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Demokrati i olika styrelseskick:
Sverige, Schweiz och Egypten

Egypten

1. Stämmer författningen med det verkliga styrelseskicket?

Just nu pågår det stora politiska förändringar i Egypten. Författningen håller på att ändras och ett nytt parlaments- respektive presidentval kommer att hållas inom kort. För närvarande styr ett militärråd landet, vilket har kritiserats av Amnesty. Enligt dem har militärråden brutit mot de mänskliga rättigheterna på flera sätt, bland annat genom att inte fullfölja lagen om yttrande- förenings- och mötesfrihet. Man får till exempel inte kritisera myndigheterna offentligt, strejker har förbjudits och det har blivit svårare, särskilt för kvinnor, att vara politiskt aktiva trots löften om det skulle förbättras. Man lovade också en bättre framtid för alla egyptier, men miljontals människor lever fortfarande i slumområden.

2. Var finns makten?

Makten finns just nu hos det styrande militärrådet. Någon gång under 2012 kommer ett nytt presidentval att hållas, därefter kommer man överlämna makten till ett civilt styre.

3. Hur är makten fördelad?

Egypten har tidigare haft en mycket stark presidentmakt, och idag har militärrådet en stark position i landet. De demokratiska fri- och rättigheterna har varit väldigt begränsade, vilket förhoppningsvis kommer är på gång att förändras efter de stora omvälvningarna 2011.

Schweiz

1. Stämmer författningen med det "verkliga" styrelseskicket?

Enligt Sveriges ambassad Berns hemsida tillämpar Schweiz inte parlamentarism. Parlamentet kan inte tvinga en viss regeringsledamot, eller en hel regering, att avgå. Likaså kan inte regeringen upplösa parlamentet och utlysa nyval. Valdeltagandet är relativt lågt och partierna utnyttjar ofta systemet för att bedriva opposition mot regeringen. Federationssystemet ska ge Schweiz politisk stabilitet, men det har även medfört att det har blivit svårt att genomföra förändringar (schweiziska kvinnor fick till exempel inte rösträtt förrän 1971).

2. Var finns makten?

Schweiz är en federation och har ett unikt statsskick. De 26 delstaterna, eller kantonerna som de kallas, har ett långtgående självstyre samtidigt som centralmakten är svag.

3. Hur är makten fördelad?

De federala organen i Schweiz svarar främst för utrikes- försvars- och handelspolitiken. Parlamentet stiftar lagar och utser regeringen. Regeringen bildas av sju ministrar, valda av parlamentet. Schweiz har ingen premiärminister, men ministrarna turas om att vara så kallad förbundspresident ett år i taget.

Vilka är de stora skillnaderna jämfört med Sverige?

Egypten har ett väldigt sakralt samhälle, till skillnad från både Sverige och Schweiz. De flesta i landet är muslimer, och ett av de populäraste politiska partierna är det så kallade Muslimska brödraskapet. Efter att ha levt i en diktatur (vilket det praktiskt taget har varit) har egyptierna inte kommit lika långt i utvecklingen som vi har, på många plan. Bland annat har folket fortfarande väldigt lite att säga till om politiskt, jämlikheten mellan könen verkar vara låg (vilket också kan ha med islams traditionella regler att göra) och klyftorna i samhället är väldigt stora. S...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

landguiden.se

Kommentera arbetet: Demokrati i olika styrelseskick

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Demokrati i olika styrelseskick
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59210 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×