Kenya

3787 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

KÄLLFÖRTECKNING

www.landguiden.se

www.wikipedia.se

www.ne.se

KENYA

KLIMAT OCH NATURGEOGRAFI

Merparten av den kenyanska befolkningen bor i de bördiga högländerna, där det odlas te och kaffe. I södra delen av landet finns det savanner, och det är också här som de kända nationalparkerna, bland andra Masai Mara, Amboseli, och Tsavo, finns. I västra Kenya breder en högplatå mot Victoriasjön ut sig. Här är det frodig grönska och tropisk regnskog.

I norra Kenya är det vidsträckt stepp och halvöken. Här är nederbörden liten, och torkan är ett ständigt hot mot befolkningens boskap. Landskapet domineras av den så kallade Turkansjön, som är världens största ökensjö. Huvudstaden Nairobi ligger mellan den tempererade högplatån och de synliga savannerna.

På grund av Kenyas höga höjd är klimatet tempererat. Nederbörden är ojämnt fördelad, den är störst längs kusten och i högländerna. Bara 10 procent av landets yta har tillräckligt med nederbörd för att befolkningen ska kunna bedriva jordbruk. Det har lett till att 75 procent av befolkningen bor på 10 procent av landytan.

Kenya har ett mycket rikt djurliv som lockar turister. Cirka 100 arter större däggdjur beräknas finnas i landet, varav många är typiskt afrikanska. Det finns mellan 35 000 och 40 000 elefanter i landet, och sju olika kattdjur som till exempel lejon, leoparder och geparder.

Det finns också många fåglar, ungefär 10 000 arter. Bland dessa kan afrikansk struts, sekreterarfågel, pärlhöns, flamingor och pelikaner nämnas.

Det finns också ett korallrev med rikt djurliv, bland annat finns kameleonter, mambor och kobror.

SPRÅK OCH BEFOLKNING

Det finns omkring 40 olika folkgrupper i Kenya. Inget folk dominerar tydligt, men de fem största kallas för kikuyu, luhya, kalenjin, luo och kamba. Det finns ingen större motsättning mellan grupperna, även om hårdnande ekonomiska villkor, oro i grannländerna och populistisk politik har gjort att läget har skärpts något de senaste åren. Det är vanligt med äktenskap över folkgränserna.

Endast 1 procent av befolkningen är utomafrikansk. Kenyas överklass består till stor del av ättlingar till kolonisatörer.

Kenya har ca 39 miljoner invånare. Hälften av befolkningen beräknas vara under 19 år. Invånarantalet ökade snabbt under det förra seklet, men har minskat sedan 90-talet, bland annat på grund av kampanjer för familjeplanering. Numera ligger den naturliga befolkningsökningen på 2,7 procent per år.

Det finns ungefär ett fyrtiotal lokala språk i Kenya. De delas vanligen in i tre grupper; bantuspråk, nihlosahariska språk och kushiatiska språk. De officiella språken i landet är dock swahili och engelska. Swahili är ett så kallat bantuspråk, med inslag av bland annat arabiska. Engelskan används mycket inom förvaltning, undervisning och litteratur. De flesta kenyaner behärskar totalt tre språk: De har ett lokalt språk som sitt modersmål, talar swahili som andraspråk och engelska som tredjespråk.

KENYAS HISTORIA

Kenyas historia börjar för mycket längesedan. Faktum är att Östafrika var hemvist för människans tidiga förfäder. I dagens Kenya har man hittat flera miljoner år gamla fynd av mänskliga varelser.

På 700-talet började kustområdet koloniseras. Europeiska, asiatiska och arabiska köpmän kom till området för att byta slavar och elfenben mot bland annat tyger, metaller och keramik. Det var under denna tid som språket swahili började växa fram. Väldet splittrades under 1500-talet, när portugiser påbörjade bygget av en handelsväg till Indien.

År 1885, under den kända Berlinkonferensen, blev Kenya brittiskt. Samma år började man bygga en järnväg till grannprotektoratet Uganda. Till detta hämtades många indiska arbetare, vars ättlingar fortfarande bor kvar i landet. Många kenyaner var missnöjda med den brittiska regimen, vilket visade sig tydligt under 1920-talet. Då bildades flera organisationer för svarta, med starka krav på självständighet.

1944 bildades en organisation kallad Kenyas afrikanska union (KAU) med Jomo Kenyatta som ledare. Det var dem, tillsammans med andra organisationer för svarta, som genomförde det så kallade Mau-mau-upproret 1952, där man utförde flera väpnade aktioner mot vita. Den brittiska regimen svarade med våld och ledarna för KAU, bland annat Kenyatta, fängslades. Ca 90 000 svarta hölls inspärrade i läger och politiska organisationer förbjöds. Det är oklart hur många det var som dog under upproret, men det bör röra sig om tiotusentals svarta och ett par hundra vita dödsoffer.

Efter Mau-mau-upproret gick det allt bättre för KAU, som vann ett allmänt val 1961. De vägrade dock att bilda regering innan deras ledare Jomo Keynatta hade frigivits. 1963 släpptes han och samma år blev han landets premiärminister.

STATSKICK

Kenya är en representativ demokratisk republik med ett flerpartisystem. Deras nuvarande president heter Mwai Kibaki och är ledare för partiet Nationella regnbågskoalitionen. När Kibaki för första gången vann valet 2002 tävlade han mot KANU:s ledare Uhuru Kenyatta, som är son till Kenyas första premiärminister Jomo Kenyatta.

RELIGION

Religionsfrihet är en högt uppsatt lag i Kenya och toleransen mellan olika trosinriktningar är hög. Majoriteten av befolkningen, ca 70 procent, är kristna. Det finns ungefär lika många protestanter som katoliker i landet, och även inhemska kyrkor förekommer.

En tiondel av den kenyanska befolkningen är muslimer. De flesta av dem bor vid kusten. Av kenyaner med indiskt ursprung är hinduism den vanligaste religionen.

NATURTILLGÅNGAR OCH NÄRINGAR

Kenya är ett land med lite mineraler och ingen olja (man har sökt efter olja i flera år men inte hittat mycket). Den viktigaste tillgången, huvudsakliga sysselsättningen och inkomstkällan för de flesta kenyaner är jordbruket. Servicenäringen, tillverkningsindustrin, naturen och det rika djurlivet som lockar turister är också av stor vikt. Kenyas BNP per capita var 2010 882 US dollar 2011. Man hade god ekonomi på 60- och 70- talen. Efter det har det ekonomiska läget försämrats flera gånger för att sedan öka igen.

I sjön Magadi har man funnit natriumbikarbonat och kristallsoda, som är viktiga naturtillgångar. Det finns även mycket titan och zirkan, men det har man inte fått exploatera på grund av den stora miljöfaran. Det allvarligaste miljöproblemet i Kenya är den snabba skogsavverkningen. På 30 år har skogen i Kenya halverats.

UTBILDNING OCH ARBETE

Kenya har en primär och en sekundär skola. Den primära skolan blev avgiftsfri 2003, vilket gjorde att 1,3 miljoner fler barn började skolan, vilket var en ökning på 22 procent jämfört med året före. Idag är närvaron ungefär 82 procent i den primära skolan. Barnen börjar den primära skolan när de är sex år gamla och utbildningen pågår i åtta år. Enligt afrikanska mått mätt är undervisningen högkvalitativ, trots att det ofta är brist på böcker, lokaler och utbildade lärare.

Sekundärskolan är en fyraårig utbildning. Även närvaron där har ökat kraftigt och var 2009 uppe i 50 procent. Läs- och skrivkunnigheten ligger på 87 procent.

Majoriteten av kenyanerna arbetar inom den så kallade informella sektorn, vilket till exempel kan innebära att man odlar för eget hushåll. Det är vanligt att jobba svart också, som till exempel hembiträde, gatuförsäljare eller industritillverkare i liten skala.

Arbetslösheten i Kenya är svår att uppskatta, men enligt inofficiella mätningar är den så pass hög som 40 procent. Det finns ungefär 40 fackföreningar i landet med 1,5 miljoner anställda. Deras strejkrätt är begränsad.

Många kenyaner kan inte klara sig ekonomiskt med bara ett jobb. Det är vanligt att man exempelvis måste ha flera jobb eller bedriva jordbruk för att få ihop pengar till sitt eget uppehälle

VARDAGSLIV

Hälften av Kenyas befolkning lever i fattigdom, och många saknar tillgång till rent vatten. Under de senaste åren har livsvillkoren försämrats för ett stort antal kenyaner, på grund av hög befolkningstillväxt, torka, etniska konflikter med mera.  Många fattiga bor på landsbygden, men det finns även utbredda slumområden i städerna. Den ökade fattigdomen har också gjort att människohandeln. 2009 beräknade UNICEF att så mycket som 10 000 - 30 000 barn utnyttjades i sexhandeln.

Inom hälsovården har man gjort en stor satsning på primärvård. Man vill kunna erbjuda fri sjukvård till alla, men tyvärr har fortfarande få människor på landsbygden tillgå...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

wikipedia.se ne.se landguiden.se

Kommentera arbetet: Kenya

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Kenya
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59214 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×