Filmanalys av Casablanca

3545 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Filmanalys av Casablanca

Casablanca är en film som utspelar sig (och gjordes) mitt under andra världskriget, i den nordafrikanska staden Casablanca. En stad dit många människor flyr för att undkomma nazisterna, men också en stad som få lyckas komma bort från. Alla som kommer till Casablanca hoppas att få lämna staden snart. Huvudrollsinnehavaren är Rick, en man som äger ett populärt café i staden. En dag får han besök av Victor, ledare för en motståndsrörelse, och hans fru Elsa (som Rick har haft ett förhållande med). Även dem planerar att resa från Casablanca, och ber Rick om hjälp.

Det är dessa tre personer som filmen kretsar kring mest. Rick är en ganska cynisk och känslokall person (åtminstone på ytan), men han har tidigare varit en aktiv motståndare mot tyskarna. Rick har fortfarande inte kommit över Elsa och blir till exempel mycket upprörd när Elsa ber pianisten Sam att sjunga låten "As time goes by", som Rick förknippar med deras tid tillsammans. Victor ses som väldigt legendarisk av många människor, eftersom han är en aktiv motståndsman och dessutom har flytt från ett koncentrationsläger en gång. Elsa betraktas som den vackraste kvinnan som någonsin besökt Casablanca. Hon hade ett förhållande med Rick medan hennes man Victor satt i koncentrationsläger. När han lyckades fly var Elsa tvungen att avbryta relationen. Hon lämnade Rick med ett meddelande, och berättade aldrig hela sanningen. Man får aldrig klarhet i vem av männen som Elsa egentligen älskar. Andra personer som figurerar som birollsinnehavare är pianisten Sam och polismästaren Renaul, samt många människor som syns på caféet.

Vi befinner oss i Marocko, som vid den här tiden var en fransk koloni. Under andra världskriget styrdes Marocko av den så kallade Vichyregimen, som var fransktysk. Samtidigt som filmen är en kärlekshistoria vävs den ihop med det politiska läget i Europa på ett skickligt sätt. Med inslag av ironi och knappt märkbar humor följer vi karaktärerna mitt uppe i en tid när krig och allvar flåsar dem i nacken, samtidigt som de sitter på Ricks café och oroar sig över kärleksbekymmer, spelar roulett och sjunger sånger med pianisten Sam.

Casablanca skildrar Andra världskriget på ett annorlunda sätt, eftersom man var mitt uppe i kriget och inte visste om/när/hur det skulle sluta. Man visste inte heller hur människor behandlades på koncentrationsläger....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Casablanca film 1942

Kommentera arbetet: Filmanalys av Casablanca

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Filmanalys av Casablanca
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59226 [2024-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×