svarta hål

2 röster
3184 visningar
uppladdat: 2013-04-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Detta arbetet  har jag  gjort genom att läsa lite böcker och kolla persiska information i Internet O fick jag hjälp av en tolk som hjälpte mig i vissa ord som var svårt att begripa dem. Uppsatsen som jag bestämde mig skriva, består av några frågor som innehåller detta:

Svarta hål från början till slut

Själv uttrycket svarta hål för fösta gång uppfann år 1967 av den amerikansk forskare John Wheeler. Han bevisade att massan, rotation och elektrisk laddning är de enda egenskaper som ett svart hål kunde visa upp. I media har det talats väldigt mycket om svarata hål sedan man upptäckte dessa. Svarta hål är tveklös att av de mest fascinerade och intressanta fenomen som man vet existera. Men ändå så vet vi lite om dem. Det är ju svarta dem, man kan ju inte se dem.

Vad är ett svart hål?

Ett svarthål är en stjärna som har imploderat istället att explodera. Men om man ska beskriva det lite grundligt ett svart hål, man kan säga ett föremål med så stark tyngdkraft som ingen ljus kan fly ifrån det. Och enligt Enestiens relativitetsteori  kan inget röra sig snabbare än ljus. Inget kan alltså fly från ett svat hål. Men det har en special villkor all tså menar med tungdkraften av detta , kan inte dra till sig allt föremål som ligger hur långt som helst, bara dem föremål kan påverkas av svartahålets gravitation som är tillräckligt nära eller föremålen kommer till gränsen som finns ifrån svartahålet. Därför att gravitations kraften minska ju längre bort man kommer från det svartahålets  centrum.

Och gränsen där ingen ljus kan inte fly ifrån kallas för händelsehorisonten . alltså allt som är inom händelsehorisonten kan inte fly och området hetter "Schwarzschildradien".

Ett svat hål är alltså ett mycket lite föremål med sådan otrolig densitet som forskarna tror att att svat hål har densitet miljarder gånger solen att ingen kan fly från det om något befinner sig inom händelsehorisonten.

För att visa hur stark ett svarthål dragnings krfaten i ett svarthål man kan använda den som kallas för flykthastigheten. Flykthastighet är den hastighetet som krävs för att kunna fly från ett föremåls gravitationskraft. All massa som finns har en viss flykhastighet, men det är bara på dem föremål som har tillräckligt stor massa det märks på. Alltså ju större densitet är desto har större flykhastighet att föremål. Ett exempel är våran planet som vi bor i, har cirka 11,2km/s flykthastighet. Det betyder att bara den föremål som röra sig fortare än kan fly från jordens gravitationsfält.

Hur observera man ett svart hål?

Eftersom ingen ljus kan tar sig ifrån och fly ifrån detta så är det osynligt och man kan inte se dem. Fast man vet att dem finns. Alltaså man kan inte se direkt dem men om man anar att man vet var ett svarthål finns, det vanligaste är att man omger hålet av stora mängd av gaser som dras mot det svarta hålet. när gasen accelerar nära ljuset hastighet inna det sugas in i hålet så utsänds en stor mängd strålning som forskarna kan mäta och på sätt får reda på var svartahålet befinner sig men i alla fall man ser inte det själva svarta hålet, utan ser man den materia som sugs in eller den gaser som krest runt det en osynlig punkt. Sådet är svårt att bevisa att svarta hål finns därför att det just svarta. Och det är omöjligt att se vad som finns inuti och sedan komma ut igen. Däremot finns det bevis som vi kan se utifrån.

Mitt i vår galax,alltså i stjärnsystemet vintergatan som jorden tillhör. Forskarna tror att det troligvis är vanlig med svarta hål icentrum på palaxer. Exakt var finns de eller hur många är dem kan man inte veta.

Hur uppstår ett svarthål?

Den enda kraften som vi vet kan ordan ett svarthål är tyngdkrfaten. När en stjärna dög kan det blir ett svart hål eller ett svart hål man kan säga bildas av en stjärna som tog det slut med energi och blir mindre och mindre tillslut imploderar men innan att det ska hända måste stjärnan har en massa minst 3,2 gånger vår sol och ingenting kan stoppa en stjärna som håller på bli ett svarthål.

Efter att stjärnan imploderar uppstår något som kallas för singularitet. Och det är väldigt svart att förstå i alla fall för mig, tycker jag.

Det är en oerhört liten punkt som har en oändlig stor gravitation.

Användning av svarta hål?

Om man i framtid kunna fånga en svart hål då man kan tjäna väldigt mycket av detta. Därför att all materia som sugs in i ett svarthål, innehåller energi. Då kan vi lösa energi problemet för alltid.

Och ett annat sätt som man kan nytta av svartahål är så att vi "bogserar" in ett svarthål i omlopps bana kring jorden sedan skicker vi en konstant ström väte som precis snuddar vid den händelsehorisonten. Vätet kommer att upphettas till fusion, och ut på andra sidan kommer helium. (båda bägge kan man göra med bara en miniatyr av ett svarthål)

Å andra sidan många tycker att svarta hål fungerar som en suptunna det sättet att man bli av med avfallet. Men allt som går in i en svarthål kommer aldrig att tillbaka och stanna där för alltid liksom döda stjärnan Och det finns ingen allternativ att man transformera ut dem.

En andra sätt om detta handlar om genvägar i rymden alltså det är möjligt att ett svarthål kan vända ut och in på sig själv och ordna ett vitt hål på en helt annan ställe i tid och rum.

Men allt dem här är bara teoriska sätt som forskarna tror på att det kan vara så, och ingen har inte upplevt en resa till svarta hål och idag har vi forfarande alldeles för lite information för att kunna göra det.

Ordning på svarta hålet:

Man brukar dela in svarta hål på tre grupper 1-vanliga svarthål 2-mina hål 3-massiva hål.

Vanliga hål: de bildas av massiva stjärnor som kollupast. Deras solmassor kan varierar mellan 3 och 100 solmassor. Det finns gott om sådana stjärnor i univerum.

Svarta minihål: de bildades under de extrema förhållande som rådde efter bing bang. Ett svarthål inte är hur lite som helst utan måste väga tusentals ton för att bli inte instabila.

Massiva svartahål: eller galaktiska svartahål. Det finns inge gräns hur stor mängd ett svarthål kan ha utan det beror på hur stor var stjärnan som bildade det svarta hålet. Forskarna vet att  med störst sanolikhet finns det galaxer med sådana svartahål i sina centrum. Och sådana svarta hål brukar sänder ut stora mängder strålning.

Vart kan finnas ett svarthål:

Så vit vet jag och läste om svartahålet finns i mitt i en galax och sugs in gaser och materia som kom till gränsen som är det sista sekund för den matreria som är i rymden. Alltså i centrum på galaxer är vanligt att ska finnas ett svarthål. Men för fösragången har forskarna kommit på en galax med två svartahål. Galaxer ligger ca 400 miljarder ljusår bort ifrån jorden. Med av satiliten Chandra som har registerat den röntgenstrålningen som som bildas genom att dem sugs in till sig gas från omgivningen.när gas sugs in i svartahålet, bildas en virvel som när man släpper ut vatten ur ett badkar. I denna virvel kan temperaturen når till många miljoner grader. Och det får gasen att lämna röntgenstrålning.

De svartahålen rör sig runt varandra och kommer det att de smälta ihop om några hundra miljöner år sedan och ordna en jättehål.

Ifall vad som händer om två svartahål håller ihop eller sluka varandra:

Om de svartahålet kommer tillräckligt nära varandra (händelsehorisonten), då resultet blir ett nytt svartahål med summan av båda hålens energi. Men innan att det ska hända, händer intressenta situationen mellan dem. Alltså om två svartahålet har samma elektrisk laddning eller samma företecken då i första hand de stöta bort varandra och sen uppstår en fårhollande där hålen vrivel runt varandra, drar ut i ovala former, rör sig vid varandra och tillslut förenas. Men om hålen har olika elektritisk laddning företecken, då kommer att attraktioner blir större.

men vad händer om man ska hamnas i ett svarthål iställe materia och så:

det är så att om en astronaut mot all förmodan skulle sväva omkring fritt i rymden och börja sugas in i ett svarthål allså helt plötsligt skulle han först inte märke nånting.

Han skulle inte se hålet eller märke av det på något sätt, efter ett tag han skulle börja känna sig av tyngdkrfaten av det och snart han skulle upptäcka ett svart cirkelformaterat område.

När astronauten komme närmare, börjar känna han sig ännu mer av tyngdkrfaten. En normal människa ska dö nu, men vi låtsas att astronauten är superkraftig och odödlig.

Hur långt han skulle befinner sig nu på ett visst avstånd från händelsehorisonten beror på hur stor hålet är(Ju lite hålet är desto, tar det lite tid).

Om astronautenskulle nu titta bakåt undan sin färde mot hålet, då han märke att tiden accelerar allt mer. Detta leder till att hela rymden börja lysa i astronauten ögon. Alltså det hände en tidbromsning vid det svarta hålet. Vi säger nu att astronauten nådde till händelsehorisonten och passerat den. Han har hamnat i Schwazchildradien och allt inom detta är helt svart eftersom inget ljus kan sig ut. Vid det här laget är hettan så stark att han skulle förgas på ett ögonblick. Men om han hade inte haft superkraft igen.

Vad som skulle hända efter detta kan man inte veta, kanske kommer han att få ser ett annat universium?!?

Men egentligen han ser konstiga bilder av ett föremål långt bort eftersom lju...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

wikepedia på persiska info ne.se astronomi böcker från biblioteck

Kommentera arbetet: svarta hål

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-28]   svarta hål
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59243 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×