2 av FNs Millenniemål

2 röster
4096 visningar
uppladdat: 2013-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Halvera världens fattigdom och hunger:

En kraftig Tillväxt under 1990-talet gjorde så att antalet fattiga människor sjunk från 46 % till 27 % mellan 1990-2005. Efter den ekonomiska krisen som kom år 2008-2009 så drabba det hårt i utvecklingsländerna som gjorde att den ekonomiska tillväxten i de fattiga länderna sjönk, minskad handel och priserna sjönk. Enligt Världsbanken så har den ekonomiska krisen vid slutet av 2010 gjort att fattigdomen har ökat med cirka 64miljoner människor. De värst drabbade länderna är i Afrika, och den sydöstra delen av Asien. Även om många länder har återhämtat sig efter den ekonomiska krisen så kommer det fortfarande att vara delar som inte har åter upphämtat sig i många år framöver. Trotts dessa kriser så förväntas att de flesta länder kommer att nå upp till målet i tid. Den del som har åter upphämtat sig snabbas är den Sydöstra delen av Asien som till exempel i Kina så har fattigdomen sjunkit med cirka 5 % före 2015 men även i Indien så har fattigdomen minskat snabbt med deras snabba utveckling. De tror att fattigdomen kommer minska med ungefär 15 % till 2015.

Målet med att minska hungern kommer inte att uppnås till 2015. I början så gick det bra från 1990-2007 där minskningen gick ner med 4 % (från 20 % till 16 %). Det som inte gör att målet ska uppnås är den att kunna hålla jämna steg med befolkningsökningen. Även Finanskrisen och klimatkrisen har gjort att hungern har ökat. Vid 2010 var över en miljard människor undernärda enligt beräkningar gjorda av FN:s livsmedel och jordbruksorganisation (FAO), och det är den högsta siffran någonsin.

Ekonomiska krisen drabbade också arbetsmarknaden som gjorde att många arbetare förlora jobbet, som lede till att fattigdomen ökade. Och nu efter krisen så har den andelen ökat ännu mer.

Varför är detta målet viktigt? Det är viktigt för att alla är människor är lika mycket värda och att visa broderskap skadar inte. Vi har så mycket pengar här i Sverige och vi slösar pengarna på reklam om kanske en ny tröja som är helt onödigt, vi lägger pengarna på mode när våra gamla hederliga mjukisbyxor duger lika bra. Vi lägger pengar på nya mobiler när en Nokia 3310 funkar lika bra, om inte ens bättre. Här i Sverige så lever vi i lyx och slösar bort pengar på sådant vi verkligen kan leva utan. Istället för att lägga pengar på onödiga saker som kostar mycket pengar så kan vi ge de fattiga de pengarna genom FN. Vem vet, någon gång kanske vi sitter i det och behöver hjälp. Hur skulle vi då känna ifall ingen hjälpte oss och att vi var tvungna att jobba 10-12 timmar om dagen för att knappt få ihop pengar till mat på bordet?

Detta mål är jätte viktigt för att få en så bra värld som möjligt där alla kan trivas. Många tycker att vi har så mycket invandrare och klagar på att de inte kan åka hem till sitt eget hemland? Men det är ju bara för att vi inte bryr oss om de och det att vi inte vet hur det är att leva som de. Skulle vi bara börja hjälpa de i sitt land så hade detta med rasism kanske minskat och att detta klagande om invandrare kanske hade lagts ner. Med att hjälpa dessa länder så menar jag inte det att skicka ner trupper och försöka få bort dessa så kallade ”terroristerna” utan att börja starta skolor eller något liknande, där människorna lär sig att skaffa mat, få kunskap om att skydda sig mot HIV, få en utbildning och få ett fast jobb.

Istället för att utnyttja fattigdomen och skicka ner trupper till de drabbade länderna och skylla på att det finns terrorister som är jätte farliga och försöka ta över ländernas/landets miljötillgångar tycker jag bara är fel. För mig är detta en bild på girighet, och sen lurar de in folk att de hjälper länderna om att det blir lugnare när de är där och massa sådant. Tycker inte det är snällt av de länder som har pengar kommer och ska försöka ta över en annans resurser, i och för sig så lever USA på digitala pengar och ligger i skuld till Kina, kanske det förklarar en liten del.

Vilka och hur arbetar de för att uppnå målet: Jag har tagit två stycken organisationer, rädda barnen och SOS Barnbyar, som jobbar med att minska fattigdomen och svälten. De jobbar på lite olika sätt.

Rädda Barnen: Rädda barnen jobbar mycket för att minska fattigdomen och med utbildning. Innan så jobba det mycket med att sänka fattigdomen genom att ge barnen mat direkt, men efter några år med erfarenheter så ändra de lite grann. Istället för att ge barnen mat direkt och förbättra situationen kortsiktigt så börja de med att lära ut barnen att kunna skaffa sin egen mat genom utbildning. Genom detta så gör man en långsiktig förändring.

SOS BB: SoS Barnbyar jobbar med att få faddrar som hjälper ett barn med att skänka pengar till mat, boende och skola. Man kan också skänka pengar till SoS BB som går till deras barnbyar och arbetet där. De har olika sorters fadder typer som bland annat katastroffadder. Tyvärr så ser man inte mycket av denna organisation och därför så kanske inte får in lika mycket pengar. Som jag sa innan så sänds mycket reklam på tv som är väldigt onödigt och som företagen betalar stora pengar för att sända. Och det gör också att olika organisationer, som SoS BB, inte är så omtalade och därför så får organisationen inte in lika mycket pengar som de hade kunnat. 

Hur ser framtiden ut: De har kommit långt med att minska fattigdomen. Men många tror att målet inte kommer att uppfyllas, och det kommer att bli svårt. Man har kunnat minska fattigdomen mycket i Afrika och andra delar i världen där fattigdomen är som högst. Men på FN:s hemsida så står det att målet inte kommer att kunna uppfyllas om inte fler länder satsar mer på detta arbete, men det finns fortfarande möjligheter.

Vad kan vi göra: Det vi kan göra som individ är att börja läsa om de olika organisationerna och vad de gör. Sen kan vi förmedla det till andra personer så de också får kunskap om ämnet/ämnena så sprids informationen, i och med att de olika organisationerna inte syns så mycket i medior. Sen efter det så kan man börja skicka pengar/bidrag till en/flera organisationer och kanske bli fadder för något. Detta är inget stor grej för oss ifall vi skickar 100kronor i månaden men för ett barn i Afrika så kan det göra otrolig skillnad, med tanke på att de har mycket lägre priser på till exempel mat än vad vi har i Sverige.

Låt alla barn gå i grundskolan: Enligt detta mål så ska alla gå i grundskolan och slutföra sin grundskoleutbildning, både pojkar och flickor. Med utbildningen så har barnet lättare för att skaffa jobb och kunna försörja sig. Detta är, för mig, det viktigaste målet för här så kan eleven kunskap om till exempel HIV och andra sjukdomar, och att spridningen kanske minskar. De lär sig att kunna försörja sig, alltså inget fattigt liv. Det minska barnadödligheten genom att kunna försörja sig själv. Barn som går i grundskolan har ökat till 89 % sedan 2008 i de fattiga länderna. Fast det har gått bra så ser det inte ut som om man kommer att klara av att klara målet. Målet omfattar alla barn i alla länder som ska gå i skolan. Många saker sätter stopp för detta som till exempel krig, naturkatastrofer och konflikter. En annan sak är barnen med funktionshinder som inte får någon chans att gå i skolan i vissa länder. Det är inte heller säkert att alla som går i skolan fullföljer utbildningen. Som i Nordöstra delen av Afrika så fullföljer bara 60 % av barnen sin utbildning. Brist på utbildade lärare, lokaler och skolmaterial är några orsaker på varför många hoppar av. Enligt beräkningar så måste antalet lärare fördubblas för att kunna ha någon chans att nå målet. Men många framsteg har gjorts till exempel att söder om Sahara så var det lägst skolinskrivning men det är även här där ökningen har gått snabbast med hela 18 % procentenheter (från 58 % till 76 %).

Utbildning är en otroligt viktig sak, även om vi till exempel i Sverige inte tar det så seriöst utan mer att ett godkänt räcker eller om ens det. Som Nelson Mandela sa ” Kunskap är det starkaste vapnet du kan använda för att förändra världen”, och så är det. Som jag nämnde innan i det andra målet så istället för att ge ett barn mat så ger man de en utbildning som hjälper barnet att kunna försörja sig långsiktigt.

Varför är detta viktigt: Detta mål är viktigt för att detta är början på allt. Genom utbildning så kan du även klara av för av målen som jag nämnde här ovan. Utan utbildning så kan man knappt klara sig. Att se till att alla världens barn går i skolan är inte lätt men viktigt, det är trotts allt den nya generationen och om ingen hade gått i skolan hade världen blivit helt konstig. Det är också viktigt för att ifall ett barn där nere i Afrika utbildar sig till en läkare så kan den personen hjälpa andra människor med att bli friska. Eller om en annan blir lärare i en skola. Och när han kommer hem till sin by så kan han berätta och kanske börja lära de barn i hans by/stad som inte har tillgången att gå i skolan. Om nu alla barn går i skolan så kommer hela världen bli mycket bättre för då kan man forska mer och snabbare och upptäcka nya saker.

Vilka och hur arbetar de för att uppnå målet: Jag har valt rädda barnen och WFP (World FoodProgramme). De jobbar på olika sätt:

Rädda barnen: Rädda barnen jobbar mycket med fattigdom och utbildning. Innan så gav de mat till barnen men nu så har det insett att det blir bara en kortvarig förändring så de började satsa på att göra en långvarig förändring. De började då med att ta utbildning på största alvar och jobbade med att förbättra skolorna i de drabbade länderna. De anser att skolor är nästan viktigare än sjukhus och läkare. Genom att ha skolor så lär man barnen att försörja sig. De lär sig kunskaper om till exempel olika sjukdomar. Det visar sig att utbildning minskar barnadödligheten och mödradödligheten med upp till 50 %. En annan kamp inom utbildning är våld mot barn. De försöker göra så att lärarna förstår att barnen mår bättre och lär sig mer ifall de inte blir slagna i skolan.

WFP: WFP är en organisation som jobbar för att ge fattiga länder gratis skolmat. Detta hjälper barn att kunna gå i skolan i och med att vissa betalar pengar för att gå i skolan och priset kanske sjunker. Det bidrar till att minska hungern och att alla barn ska gå i skolan. WFP arbetar i 60 länder för att ge gratis skolmat. WFP förser bland annat mer än 20 miljoner skolbarn med mat varje år.

Hur ser framtiden ut: Att kunna nå målen är inte omöjligt men det behövs mer hjälp. På grund av krig och andra saker så har det blivit tufft att kunna nå målet i tid. Som jag har sagt innan så måste utbildade lärare fördubblas för att kunna nå målet. Men de har kommit långt med att få barn att kunna gå i grundskolan men det är mycket kvar. Sen så är det en annan sak som inte gör att barnen kan gå i skolan och det är för att HIV/AIDS drabbade barn inte får gå i skolan och då måste spridningen minska för att kunna få barn att kunna gå i skolan.

Vad kan vi göra: Det vi kan göra är att skicka pengar och bidra till de olika organisationerna som arbetar med de olika områdena. Tack vare bidrag så har vi gjort mycket men det behövs fortfarande mer bidrag. Enligt Rädda barnen så har alla bidrag gjort att 32 % av alla världens barn är fri från våld i skolan (32 % motsvarar 55 miljoner barn). Det är tack vare bidrag som analfabetismen har minskat med 29 % (30 miljoner människor). Det är tack vara bidrag som barnadödligheten har minskat med 28 % (3.6 miljoner barn). Enligt FN så menar de att tillgången till elektricitet minskar chansen att kunna nå de olika målen visar en rapport från UNDP, Världsorganisationen WHO och Internationella Atomenergiorganet IAEA.

Vad gör FN för de olika målen? FN bedriver verksamhet i princip alla länder i världen. Mycket av arbetet sker i fält vilket kan innefatta allt från utvecklings- och utbildningsprojekt till nödhjälp och fredsbevarande styrkor. FN har massor av olika organ och program som UNICEF, UNDP och massa fler. Dessa olika organen/programmen har olika saker att jobba med som utveckling, miljö med me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.millenniemalen.nu/flx/v3/maal/millenniemaal_1/ http://www.youtube.com/watch?v=2IHfiswCIRE http://www.sos-barnbyar.se/Pages/Default.aspx http://www.fn.se/fn-info/vad-gor-fn/utveckling-och-fattigdomsbekampning/millenniemalen/millenniemal-1-utrota-extrem-fattigdom-och-hunger/ http://www.millenniemalen.nu/flx/v3/maal/millenniemaal_2/ http://sv.wfp.org/vart-arbete http://www.fn.se/PageFiles/3361/3-10%20Millenniem%c3%a5len.pdf http://www.fn.se/fn-info/vad-gor-fn/utveckling-och-fattigdomsbekampning/millenniemalen/ http://www.millenniemalen.nu/flx/v3/ta_reda_paa_mer/rapporter/ http://www.sida.se/Svenska/Bistand--utveckling/Internationellt-samarbete-/Millenniemalen/UNDP-samordnar-arbetet-med-millenniemalen/ http://www.fn.se/fn-info/vad-gor-fn/vad-gor-fn-i-olika-lander/ http://www.fn.se/fn-info/vad-gor-fn/vad-gor-fn-for-barn/ http://www.fn.se/fn-info/vad-gor-fn/utveckling-och-fattigdomsbekampning/ http://www.millenniemalen.nu/flx/v3/maal/millenniemaal_1/ http://www.millenniemalen.nu/flx/v3/maal/millenniemaal_2/ http://www.fn.se/fn-info/vad-gor-fn/utveckling-och-fattigdomsbekampning/millenniemalen/millenniemal-1-utrota-extrem-fattigdom-och-hunger/ http://www.sos-barnbyar.se/Pages/Default.aspx http://www.youtube.com/watch?v=2IHfiswCIRE

Kommentera arbetet: 2 av FNs Millenniemål

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2013-05-11]   2 av FNs Millenniemål
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59251 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×