Napoleon Bonaparti, en kort fattad historia.

1874 visningar
uppladdat: 2013-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Napoleon Bonaparte född 15:e augusti 1769 i Ajaccio och dog den 5:e maj 1821 på sankta Helena på sydatlanten.
Napoleon var son till en adelsman med italiensk bakgrund, han kom 10 år gammal till en franks krigskola i Brienne och blev löjtnant vid 16 års ålder.
Under revolutionens tid anslut han sig till Robespierre och satt i fängelse efter deras fall.

1793 hade han redan gjort sig bemärkt under återövringen av Toulon. Han hade lett ett fälttåg i Italien fram till freden i Campo Formio och ett fälttåg mot Egypten. Han hade också slaget ned ett rojalistuppror i Paris 1795.

Från 18:e brumaire år VIII stod Napoleon i händelsecentrum som förste konsul på 10 år fram till 1802, som förste konsul på livstid fram till 1804 och därefter som kejsare. Under konsulatet ombildades Frankrike från en splittrad löst organisrad demokrati republik till en fast organiserad centralstyrd monarki. Som kejsare skapade Napoleon ett franks imperium som träckte sig från Hamburg och Lübeck  i norr till Rom i söder. Han stora imperium var omgivet av stater och allierade, knutna till Frankrike och kejsare med många olika band. För första gången i Historian var större delen av den europiska kontinenten samlade under en härskare.

Den 6:e april 1814 undertäckande Napoleon sin abdikationsförklaring i Fontainebleau, han hade besegrats i Spanien och i Ryssland och med det nederlaget blev hans imperium försvagad, och vintern 1814 hade fientliga styrkor ryckt in i Frankrike. Kejsaren över det stora imperiet blev kejsare i Elba.

Den 26:e april 1815 seglade Napoleon iväg med 3 fartyg mot Frankrike med 1000 soldater. När de anlänt tågade han och hans män mot Paris. "Efter en vecka mötte han den kungliga arme som inte ville låta honom passera utan hade order om att övertala honom att fara tillbaka till Elba. Den före detta kejsaren vägrade dock och ska ha knäppt upp sin rock och visat upp sin skjorta med hederslegionens märke och sagt". "om ni vill skjuta er kejsare, gör det!"
men männen la ifrån sig sina vapen och gick över till hans sida och fick makten tillbaka utan en kula hade avlöst. Napoleon hade där efter skapat en armé bestående av 200 000 man och gav sig ut till Waterloo för att möta sina fiender.

Men slagit var förlorat och Napoleon var tvingades till en ny abdikation och landförvisning den här gången till ön Sank Helena, Atlanten.        &n...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

wikipedia.org ne.se

Kommentera arbetet: Napoleon Bonaparti, en kort fattad historia.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-06-04]   Napoleon Bonaparti, en kort fattad historia.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59286 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×