Mitt Candide arbete SVESVE02

5 röster
12387 visningar
uppladdat: 2014-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Candide handling:
Boken handlar om en ung man vid namn Candide, som bor i ett slott i Westfalen tillsammans med baronen och hans familj där han bott i hela sitt liv och därigenom inte har samlat på sig så mycket livserfarenhet. När Candide som ungkarl blev påkommen med baronens dotter, fröken Kunigunda, så blev han utsparkad från sitt hem och lurades in i den bulgariska armén därifrån han samlade på sig nya livsupplevelser. 


Efter ett tag ute på sin resa i den stora världen så träffade Candide på sin gamla magister från slottet, nämligen filosofen Pangloss, som hade hjälpt Candide se på världen från ett annat synsätt, att ”vi lever i de bästa av världar”. Under deras resa tillsammans så lever Candide under Pangloss filosofi om att vi har det så bra där vi befinner oss eller, vårt liv är vad vi gör det till. När Candide kommer fram till världens lyckligaste stad, Eldorado, så inser han att det alltid finns något bättre där ute och det får han att gå sin egna filosofiska väg. I strävan efter lycka så försöker hela tiden Candide att ta sig tillbaka till sitt livs kärlek Kunigunda, men när han väl träffar henne igen så var hon inte i den form som han sist såg henne. Hon hade nu utsätts för våldtäkt, prostitution och blivit gammal och sliten, men trots detta så väljer Candide att stå fast vid hans löfte och gifta sig med henne i slutändan.

Tillsammans med Pangloss så avslutas boken med att de flyttar till en gård tillsammans och börjar resan med att ”odla vår trädgård”. Just att ”odla vår trädgård” pekar på att de ska ta deras livserfarenheter och omvandla dem till kunskap och visdom. Man skulle kunna säga att hela Voltaires roman bygger på att lära sig av sina erfarenheter och misstag för att sedan kunna göra bättre val i sin framtid.

 

Hur ifrågasätts religionen i samhället under upplysningen? 

I bokens begynnelse får vi följa med Candide när han lever i den bästa av världar. Men så småningom så börjar Candide ifrågasätta detta, dvs, han börjar tänka för sig själv och öppnar ögonen för vad som faktiskt är runt omkring honom. Detta speglar sig väl på vad som faktiskt hände under upplysningen då det var i denna tid människor insåg faktan om kring dem. Detta berodde på att människor började lära sig att läsa och skriva, så det var nu lättare att sprida sina tankar och åsikter om ting och att även förstå andras synsätt. Tack vare läskunnigheten kunde man nu börja bilda sig egna tolkningar och åsikter kring bibeln och tillslut kom den protestantiska kyrkan som ett resultat på detta. Det var det nya strävandet och kuriosan efter kunskap som fick oss att gå från upplysnings tiden till den värld vi lever i idag. 

Voltaire, som ofta skrev sina romaner i polemik, det vill säga antingen mot kyrkan eller i en politisk riktning, lyfte upp samhället han levde i genom sin roman Candide. Boken i sig kan man säga är en attack på naiv religiös - och filosofisk - optimism och även Gottfried Wilhelm von Leibniz tes om att vi lever i den bästa av världar. Detta känner läsaren igen från karaktären Pangloss, Candides gamla magister från slottet. I boken kritiserar Candide (Voltaire)  Pangloss (Leibniz) förtroende för gud. Leibniz tänkte sig Gud närmast som en urmakare som hade skapat världen och eftersom att Gud var allsmäktig och god så hade han skapat den bästa världen åt oss. Voltaire stred starkt emot detta då han såg sanningen om att världen bestod av elände och lidande, men dock även kärlek och lycka. Om Gud då fanns, hur kunde det då förekomma ondska? Detta är känt som det så kallade teodicéproblemet: ”Hur kan en allsmäktig och allgod gud tillåta lidandet i världen?” För att ens kunna prata om teodicé så förutsätts guds existens, liksom det ondas. Om det ena eller andra skulle tas bort så skulle det inte finnas något problem att handskas med i första hand.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Boken Candide

Kommentera arbetet: Mitt Candide arbete SVESVE02

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2014-05-27]   Mitt Candide arbete SVESVE02
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59391 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×