Har man en exklusiv rätt till ens partner?

2207 visningar
uppladdat: 2014-09-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Har man en exklusiv rätt till ens partner?

Om vi bortser från den osunda, maniska och kontrollerande svartsjukan, så vet vi att all svartsjuka i själva verket bottnar i en rädsla för att förlora en person vi älskar. Men det här med att tolka vad svartsjuka egentligen är, kan vara lite lustigt och även te sig väldigt olika för skilda kärlekspar, oavsett de är gifta eller ogifta.

Om du tänker tillbaka hur det var med dina föräldrar, så ser du säkert en markant skillnad jämfört med hur det är idag. Då: otrohet ledde ovillkorligt till skilsmässa – ingen tvekan om saken. Idag är det inte nödvändigtvis på samma sätt. Tiden och våra värderingar har förändrats och vi tänjer alltmer på var gränsen går till vad vi tillåter i ett förhållande, eller inte.

Vi kanske har förlikat oss med tanken att vi faktiskt inte kan äga en annan person även om vi tillhör varandra. Men ordet ”tillhör” har inte samma betydelse som att ”äga”. Man äger föremål, sin lägenhet, sin bil, sin hund, men inte en annan människa. Även om vi fortfarande kan bli svartsjuka, så är din partner en person som har en egen fri vilja och fullt kapabel till att ta egna beslut. Idag säger många att om deras partner vill ha en kärleksaffär vid sidan om, så skulle de helt enkelt låta det få bero och inte tjafsa om det. Även om svartsjuka betyder att man vill ha en form av exklusivitet till en annan person, så menar vi inte nödvändigtvis att man bör utesluta deras relation till en annan människa.

En person tycker att gränsen ska dras vid att deras partner faktiskt kan umgås med andra av motsatt kön, ha kul och slå runt, men inte att de har en sexuell utanför-relation. En annan person tycker att en liten romantisk flirt är helt ok och en tredje person tycker att ett snedsteg då och då, bör kunna accepteras. Hur flexibel vår inställning är, verkar alltså variera. Vad tycker du själv är ok och acceptabelt? Är det vara ok att ha en sexuell relation vid sidan om ett förhållande? Eller skulle du bli Svartsjukans Drama Queen?

Inget svar är faktiskt rätt eller fel. Man får lov att tycka si eller så. Hur flexibel man är, verkar nämligen också hänga ihop med ens ålder. Och ibland kan det till och med vara en kulturfråga. En kvinna som befinner sig i ett månggifte, kan tycka att det är helt ok att mannen är gift med två andra fruar samtidigt, men hon skulle bli vansinnig om mannen inledde ett förhållande med någon helt främmande kvinna.

I dagens samhälle och i våra moderna relationer verkar vi mer och mer börjat acceptera att ha en större flexibilitet till våra relationer och vi verkar kunna acceptera att en annan person faktiskt inte är vår exklusiva ägodel. Förmodligen kommer utvecklingen att fortsätta i samma riktning framöver. Trots att vi alla accepterar olika grader ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Har man en exklusiv rätt till ens partner?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2014-09-06]   Har man en exklusiv rätt till ens partner?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59415 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×