1166 visningar
uppladdat: 2014-10-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

En kalkonsmörgås resa Matspjälkningen

Datum: 23/10-14

Material: Bröd, smör, smörkniv, kalkonskiva.

Utförande: Vi åt en smörgås med smör och en kalkonskiva.

hypotes:

bröd - kolhydorater, smör - fett , kalkon - protein

resultat:

bröd - kolhydrater smör - fett kalkon - protein

Slutsats:

Du stoppar in smörgåsen i munnen och en mekanisk sönderdelning börjar direkt, genom att tänderna tuggar maten och finfördelar den. Även en kemisk sönderdelning börjar då maten blandas med saliv som innehåller enzym som sönderdelar brödets stärkelse till mindre molekyler. De enzymer heter amylas. Maten förs via matstrupen till magsäcken. I magsäcken knådas (mekaniskt) den och blandas med magsaft (kemisk). Magsaften innehåller saltsyra och enzymer som sönderdelar brödets och kalkonens proteiner till mindre molekyler. De enzymerna heter pepsin. Två till fyra timmar efter pressas maten ifrån magsäcken till tolvfingertarmen. Där finfördelar galla fettet i smörgåsen från levern (kemisk). Sönderdelningen fortsätter av kolhydorater, protein och fett med hjälp av bukspott från bukspottskörteln (kemisk). Maten går sedan vidare till tunntarmen där den blandas med tarmsaft. Tarmsaftens enzymer slutför sönderdelningen (kemisk). Av kolhydoraterna blir blir det druvsocker, av proteinerna aminosyror och av fetterna glycerol och fettsyror. Dessa näringämnen tas upp av tarmluddets blod- och lymfkärl som transporterar dom till cellerna via blodet. Näringsämnena är nu tillvaratagna och resten av smörgåsen är väldigt vattnig. Ungefär som välling åker den vidare till tjocktarmen där vätskan sugs upp och tas hand om. Maten är då helt uttnyttjad och kl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

puls biologibok

Kommentera arbetet:

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2014-10-27]  
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59465 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×