Kina

20 röster
39705 visningar
uppladdat: 2006-03-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning
Jag valde Kina för jag visste att dem har många problem som kan vara intressant att lära sig om och det är ett land som är väldigt olikt Sverige. Därför skulle vara lätt att se skillnaderna och jämföra.
Kina är ett stort land med många invånare och jag tyckte att det passade bra till uppgiften helt enkelt.

Jag tyckte att det var ett intressant land och det har faktiskt vart kul att skriva om det.

Basfakta
Kina är ett väldigt stort land på 9.561.240 kv.km och gränsar därför också till många länder, som t ex Vietnamn, Indien, Afghanistan m.f. Kinas huvudstad är Beijing.
(http://www.varldensresor.se/kina_talandefakta.htm, 2006-01-09, Världens resor)

Kina tycker själva att dem har ett demokratiskt samhälle men i själva verket så har folket inget val. Dem har bara ett kommunistparti och det enda människorna kan göra för att påverka är att rösta på vilka män som ska få sitta i den kinesiska kongressen. Men eftersom alla dem är kommunister och håller på samma (och det enda) parti så blir det ju inte någon särskild stor skillnad. Kinesiska kongressen röstar sedan själva fram premiärministern och presidenten.
(Thomas, Pappa, 2006-01-09)

Deras invånarantal är högt, räknat år 2000 var det 1,295 miljarder (http://www.varldensresor.se/kina_talandefakta.htm, 2006-01-09, Världens resor) och det har man försökt att minska genom att ge mindre i bidrag. Så om man har ett barn får man ett barnbidrag, om man har två barn inget bidrag, tre barn minus ett bidrag o.s.v.
(Elsa, syster, 2005-12-27)
Detta ökar bortadoptionen i Kina, främst för flickor eftersom killar ses som mer värda och är bättre att ha som hjälp i livet. Men fortfarande bor hela 20% av världens befolkning i Kina.
(Justina, kompis, 2006-01-10)

Infrastruktur
Kinas infrastruktur har försämrats på sistone för att folket minskat på investeringarna. När de satsat mycket på en modernare industri har infrastrukturen kommit i kläm. Importen kommer ju oftast till utsidorna av landet och det kan vara svårt att transportera varorna in i landet.
Men Kina strävar efter en bättre modernare infrastruktur och det byggs nya vägar, flygplatser m.m. Deras flygplansnätverk är ett av världens modernaste. Det börjar alltså bli bättre.
(Kina, s.17, Wilmaguide, Margareta Lindblad och Willy Westby, 2000)

Vi i Sverige har ju väldigt bra infrastruktur. Vi har bussar, tunnelbanor, tvärbanor, tåg, många motorvägar m.m. Transporten har vi kort sagt inget större problem med.

Export och import
Sedan slutet av 1970-talet har Kina fått en tio gånger så bra utrikeshandel.
Kina exporterar mycket leksaker, skor, sportartiklar och mest kläder och annan textil. I Sverige har vi en stor handel med Kina och får mest då just dessa saker. Vi har haft en handel med dem sedan 1700-talet men som vi uteslöt 1989 men den kom snabbt tillbaka under 1990-talet. Dem är vår största asiatiska handelspartner näst efter Japan.

Kina blev 2001 medlem i WTO, en världshandelsorganisation. WTO står för bl a för frihandel och kommer att stärka de privata företagen i Kina. De kommer också att få större konkurrens av den utländska handeln i marknaden.
(Kina, s.42, Utrikespolitiska Institutet, 2002, Ebba Sävborg)

Naturtillgångar
Kina är ett av världens länder som har mest stenkol och järnmalm och är även ett av de få länder som producerar volfram.
Däremot är kvalitén av kolet och järnet inte den bästa och den kan leda till miljöproblem vid t ex förbränning av kol. De får också större och större oljetillgång, främst i nordöstra Kina men efterfrågan ökar också.

Kina har världens bästa tillgångar till vattenkraft men ändå så står bara vattenkraft för 6% av landets energikällor. För att förbättra detta har man hållit på med ett väldigt stort vattenkraftverk sedan 1994 som beräknas bli klart 2009.
Deras industri har orsakat med en väldig miljöförstöring, mycket p g a kolförbränningen. Fem av världens tio smutsigaste städer ligger i Kina.
Landytan består också bara av en sjundedels skog och frågan efter trä och papper är stor. Detta tros leda till svåra ekologiska och ekonomiska problem.

Annars har Kina också andra mineraler som aluminium, tenn, koppar och zink m.m.
(Kina, s.39, Ebba Sävborg)

Klimat
Kina är ett stort land och klimatet varierar väldigt mycket beroende på vart i landet du befinner dig och när. Kina kan ha extrema temperaturer och väderlekar.

I norra Kina växlar det mellan jättehöga och jättelåga temperaturer såväl på sommaren som på vintern. Sommarn räknar man från maj till augusti och vintern ungefär detsamma som i Sverige. Då är det ca 20 minusgrader.

I södra Kina, söder om Yangtzefloden, kan det bli väldigt kallt om vintrarna och man har knappt någon husvärme ens, som annars finns i norr. Vintern räknar man utfalla sig under januari tills i mars och fuktigheten i luften kär att det blir ett kallt och obehagligt väder.
Under april-september har de ett subtropiskt klimat med mycket regn. Hösten är torr och rätt så varm.

Den västra delen av landet har det hyggligt mycket varmare, året om. De har inga extrema förändringar vädermässigt, men det kan dock snöa i december månad runt Daliom-området.
(Kina, s.15, Ebba Sävborg)

Naturtyper
Kinas klimat och natur varierar sig mycket eftersom de har allt från höga bergsområden till lågt liggande delar, av det stora utbreddade landet.
I väster ligger landets yta som högst och mot blir det lägre vilket gör att floderna rinner ditåt och risker för översvämningar blir större. Annars har de tre starka olika naturtyper; I sydväst är det bergigt och kallt, i nordväst är det ett torrt klimat, mest öken och östra Kina regeras av monsunvinnar och floder.
(http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=224961&i_sect=224916&i_word... 2006-01-10, Per Lassen)

Översvämningar är redan ett problem för Kina, p g a deras förstörda natur och nedhuggna skog. Deras land är så kalt och det finns inga växter som tar åt sig regnvattnet. Det ger mycket ekonomiska problem för landet när översvämningarna river hus och förstör landskapet. Många människor har inte bara förlorat sitt boende, utan också sitt liv i översvämningarna.
(Kina, s.81, Natur och kultur, 1993, Ingvar Oja)

”Miljoner drabbade av häftiga skyfall” var rubriken i DN, den 15:e juni 2002. 300 personer hade man hittat döda, och fler hittades säkert för 3000 personer hade också försvunnit. Det var i nordväst, där är det ju annars väldigt torrt och här hade man haft torka i flera år så kom detta ösregn som höll på i 24 timmar.
Det var landets fattigaste provinser som drabbades, och den tomma ytan gjorde att regnet bara forsade ner över berg och land och skapade så också jordskred (då all jord ”dras” med).
Kina drabbas av så många översvämningar, och 1998 beslutade regeringen att det skulle bli förbud på trädnedhuggning och man skapade en kampanj för trädplantering.
(http://www.dagensnyheter.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=145&a=27946, 2006-02-02, Göran Leijonhufvud)

Näringar
Kina består ju till mesta dels av berg, öken och andra torra områden som förstörts av deras dåliga miljö och de giftiga utsläppen. Så den lilla yta som är odlingsbar, som bara är ca 7% av världens odlingsbara jord, använder man väl.
(Justina, Kompis, 31/01-06)
Eftersom Kina har en så liten åkeryta som måste delas med så många invånare måste bönderna ofta skaffa sig andra sätt att tjäna pengar på. Det är endast en tiondel som är jordbruk.
(Kina, Ingvar Oja, s.78)

Vete odlas mest i norr och ris i söder där det är ett mer tropiskt klimat. Det är de viktigaste grödorna. Grönsaker är vanligt, det odlas över hela landet av de flesta familjer.
Sötvattensfisk är en populär maträtt i Kina och i de flesta byarna så finns det små fiskedammar. Annars kan man gå till floden eller, om man bor nära, till Gula Havet och Sydkinesiska Havet där det finns fiskehamnar.
Kina har inte så många djur, vanligast är de som hittar mat själva, som grisar och kycklingar, eftersom det knappt finns några betesmarker åt dem.

Markerna ägs av staten och en del väljer att arrendera (hya) mark och få då odla en bestämt del åt staten i gengäld, medans andra väljer att arbeta med jordbruken åt staten.
(Länder i världen, Kina, 1993, Birgit Sandhall, Gleerups Förlag AB, s.36-37)

Miljöproblem
1949 fick Kina en ny ledare och utvecklades ekonomiskt vilket man började prioritera föra deras miljöproblem. Det bestämdes att Kinas marker skulle bli tillgängliga för alla vilket gjorde att jorden förstördes snabbt och redan på 1960-talen dog 20-30 miljoner människor av svält.
Regeringen blundade nog för dessa problem och koncentrerade sig mest på att förbättra Kina socialt, vilket gjorde det värre.
De har också velat förbättra industrin snabbt och det har medfört starka luft- och vattenföroreningar.
(Världen idag, Kina och Taiwan, s.117, Proffessor Peter Hagget, Bonniers specialmagasiner A/s, 1996)

Ungefär 60 städer är ohälsosamma i p g a alla föroreningar. Det dumpas flera ton avfall i floderna som aldrig rengörs. Kina har blivit ett av världens mest förorenade länder idag.
(Kina s.16-17, Margareta Lindblad och Willy Westby)

Sverige är ju däremot ett av världens renaste länder. Vi har miljöbilar, rent vatten, rena sjöar o.s.v. Nu kanske vi också dessutom ska införa trängselskatt vilket kommer att minska avgaserna och förhoppningsvis ge en bättre miljö.

Statsskick
Kina är en enpartistat och kommunistpartiet styr alltså det mesta, så folken får knappt bestämma något. Den kinesiska kongressen, bestående av 3000 män, stiftar lagarna och utser presidenten och premiärministern som sedan kan rådgiva kongressen om valet till regeringen, men bestämmer inget. Detta är statsrådet.
Regeringen fastställer sedan lagarna som kongressen stiftat.
(Världen idag, Kina och Taiwan, s.20, Peter Hagget)

På detta sätt har vi inte i Sverige. Vi har en mycket större demokrati här. T ex så har vi sju olika partier att rösta på, alla väldigt olika varandra. Vi har fyra högerpartier och tre vänsterpartier, så varje individ har en bra chans att hitta ett parti med samma tycke, som kan föra fram våra åsikter. Kina tycker själva att de har ett demokratiskt land men om man jämför vårt statsskick med deras, så har de ju nästan ingen demokrati alls. Kina är en diktatur. Folket där har inget röstval eftersom de bara har ett kommunistiskt parti och dessutom får de ju bara rösta på vilka som ska sitta i kongressen, de får inte rösta eller på något sätt påverka vem som ska bli deras president, premiärminister eller regering. De har alltså inget att säga till om och får inte bestämma vem som ska styra deras land. De har heller ingen yttrandefrihet, de allra flesta som på något sätt skulle gå emot regeringen eller på annat sätt föra fram ”fel” åsikter, blir ofta avrättade eller torterade.
De har också haft planekonomi, väldigt länge men börjar mer och mer gå över till blandekonomi som jag tror alla länder har nu. Planekonomi är ju också på sätt och vis odemokratiskt eftersom det är regeringen som styr och ställer om vad som ska säljas, hur mycket o.s.v.
Folket i Kina har väldigt lite att säga till om, dessutom har dem så höga straff på allt, väldigt många får dödsstraff för inte alls så stora brott så man vågar nog inte säga emot eller föra fram sina egna åsikter om dessa inte stämmer överens med statens.
Läste i tidningen en gång förut om deras fängelse. Det var stekhett ute och fångarna fick stå med en hink med vatten på huvudet under dagarna. Om de skälpte ut något blev dem dödade, det är ett sjukt system. Det måste nog vart runt 40 grader ute och det var många som svimmade, och som straff för det tog dem livet ifrån dem.
Jag tycker Kina är ett land med mycket orättvisor, som har mycket de behöver förbättra på, men jag tror att dem är på väg, i alla fall åt rätt håll även om det inte känns så just nu.


Dödsstraff & tortyr
I Kina är dödsstraff ett av dem större problemen och rättvisan är inte särskilt stor, mycket styrs politiskt. Kina är ett av de få länder som valt att ha dödsstraff medans Sverige tillhör majoriteten som inte har det. Jag tycker däremot att vi har alldeles för låga straff men vi har i alla fall rättvisa rättegångar.
De fattigaste i Kina får inte så stor chans till en rättvis rättegång. Det är sällan de kan få tag i en bra advokat och dem är en minoritet av befolkningen, vilket knappast hjälper.
Som alltid så finns det ju risk till feldömning, och det är hemskt att bara tänka tanken att en oskyldig människa skulle bli avrättad. Detta har förstås hänt vilket är ett av dödstraffens största problem. Många tycker ju också att man inte, oavsett vad, har rätt att ta livet ifrån någon, vilket egentligen också står i alla lagböcker men i länder med dödsstraff tycker man tydligen det. Jag själv vet inte riktigt vad jag tycker om dödsstraff, ibland så kan jag känna att dem inte är värda något annat men också så är det ju problem just med det där om dem är oskyldiga. Dödsstraff skapar nog också ett hat och mycket sorg från den avrättades nära.
Kina har dödsstraff på otroligt många brott, allt från att ha mördat till bara ekonomiska brott eller prostitution.
De nya straffrättslagarna som uppdaterades 1998, visar att tre gånger så många brott kan bestraffas med döden än dem från 1980.

Kina har många kampanjer mot brottsligheter, som pågått sedan 1983. Ibland är det bara allmänt mot brottslighet och ibland inom något speciellt brott.
Det kan pågå flera sådana kampanjer samtidigt vilket resulterar många dödsstraff med snabba rättegångar och det är då det ofta kan bli fel och oskyldiga människor kan dömas till döden. Poliserna har stor press på sig under dessa kampanjer. De ska lösa många fall på väldigt kort tid och då händer det ofta att tortyr förekommer för att tvinga fram bekännelser av brottslingarna. Tortyr är egentligen förbjudet i Kina men används också på andra stället som i fängelser o domstolar.
De säger sig vilja bekämpa detta problem med tortyrfall utreds knappt och om det gör det så brukar det ge obetydliga straff.
Brottslingarna, som inte alltid är brottslingar, har knappt några rättigheter. Bara man har blivit misstänkt så är man så gott som dömd, dem gör som dem själva tycker och tror i stort sätt.
Men de är på bättringsvägen i alla fall. År 2002 skrev dem under FN konventionen, som innebär att dem har lovat att förhindra och bekämpa tortyr. Det tog ett bra tag innan dem tog det steget och tortyren kommer inte att försvinna direkt för det. Men det minskar och man kan hoppas på ett tortyrfritt Kina i framtiden.
(http://www4.amnesty.se/~kina/aisarbetetikina/dodsstraff.php, 2006-01-06, kinasamordningen)

FN har länge velat skicka en av deras män mot tortyr, Manfred Nowak, till Kina för att se hur det är i deras fängelser och på andra platser där tortyr förekommer. Inte förens i november fick han lov att komma men då åkte han dit och var där i två veckor.
Han besökte deras fängelser och pratade med fångarna om hur det var. En man som skrivit under ett brev till kommunistpartiet med krav på reformer (förändringar) hade blivit torterad i 85 dagar men Nowak säger att tortyren håller på att minskas, även om fortfarande är ett stort problem över hela landet.
Det är tydligt att kineserna inte vill komma ut med sin tortyr offentligt. De kinesiska myndigheterna hotade vissa offer och deras nära, gav dem husarrest eller bevakade dem för att dem inte skulle kunna prata med Nowak.

Tortyr var uppe i debatt då Manfred var i Kina. En man hade nämligen blivit torterad för att erkänna att han var skyldig till ett mord på hans hustru, vilket han gjorde, men som sedan hade bevisat sig vara falskt eftersom hustrun funnits levande.
Så jag hoppas på en förbättring i Kina inom tortyren, och tror att det kommer bli bättre.
(http://www2.amnesty.se/andranyheter.nsf/(apnotiserhem)/07FADF70C030C3ADC12570CB004C7C4F, 2006-02-02, Emmy Magnusson)

Rättegångarna kan vara offentliga men däremot inte själva avrättningen, det är förbjudet. Mångavrättningar (när flera personer avrättas samtidigt) förekommer däremot ofta, mest innan stora dagar i Kina, så som nyår. Avrättningarna sker oftast genom arkebusering, då man ligger på en bräda med en filt över och blir skjuten, eller genom giftbesprutning.

Under april-juni 2001, avrättades minst 1781 personer i Kina, vilket är mer avrättningar än i resten världen på tre månader.
Amnesty är de enda som sammanställer och rapporterar hur många avrättningar och dödsstraff som dömts under ett år. Kina tillåter egentligen inte heller at statistik om dödsstraff offentliggörs, det ses som en statshemlighet. Därför är det säkerligen ett mycket större antal än det som Amnesty sammanställt.
(http://www4.amnesty.se/~kina/aisarbetetikina/dodsstraff.php, 2006-01-06, kinasamordningen)

Kinas framtid och egna analyseringar och jämförelser
Kinas höga invånarantal ger dem definitivt problem. Det är svårt att försörja så många med deras små jordbruks och betesmarker. De behöver mer skogsmark för att b la minska översvämningarna. Detta skulle dock kunna bli svårt eftersom det behövs mer plats år boende och efterfrågan av trä och papper blir stor och träd behövs då huggas ned.
Deras befolkning är alltså ett stort problem men dem har ju börjat med det där systemet att med ett barn får man ett barnbidrag, med två barn får man inget bidrag och med tre barn får man avdrag på ett barnbidrag o.s.v. Om det fungerar kommer det kanske att kunna förbättras, men det är en lång väg dit. Dem har också börjat sätta upp reklamskyltar som tyder på att man blir lycklig med ett barn ungefär. Detta kanske inte ses som ett bra sätt att minska invånarantalet eftersom många barn dödas, lämnas bort eller ges till myndigheterna och samtidigt så kan ju många få problem med ekonomin om dem behåller sina barn. Men på något sätt måste man ju lösa det och det här kanske funkar? Jag vet inte. Det är ju p g a av detta som så många barn adopteras bort från Kina, och dem allra flesta är flickor, vilket beror på deras plats i samhället. Flickorna där ses inte alls på samma sätt som pojkar. Det är pojkarna som kan försörja föräldrarna när dem blir äldre, vilket är viktigt för föräldrarna. Flickorna tycker man inte är tillräckliga för det, eftersom dem är klenare och inte har pengar. Kvinno...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-08

    ett jättebra arbete

  • Inactive member 2006-11-15

    lite stavfel här o var annars

  • Inactive member 2007-01-31

    om du säger de så...

  • Inactive member 2009-11-09

    as nice ((:

  • Inactive member 2010-05-15

    bra arbete men behöver lite hjälp med kinas BNP xD haha

  • Inactive member 2010-12-11

    väldigt bra arbete:)

  • Inactive member 2012-09-26

    Tack, behövde lite av informationen till en skoluppsats om Diktaturen i Kina, Tackar. Föresten, Du fick ett A+ eller hur? ;)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-30]   Kina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5954 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×