patient

3284 visningar
uppladdat: 2015-02-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Patientutredning gällande: Pierre Folke Åkerblad personnummer: 1941-12-24 Läkare: Chantal Madriaga Bravo Datum: 12 Jan – 15

Patientinformation och provsvar Längd : 176 cm Vikt: 91 kg Vilopuls: 92 slag/mint Blodtryck: 170/100 mm Hg Blodsocker: 18,4 mmol/l Temperatur: 38.7 BMI: 29,4 EKG: Normalt

Patienten inkommer mycket matt, inte helt orienterad till tid och rum. Torr, rödblommig hud, uttorkad. Feber. Luktar aceton från munnen. Patienten har under en längre tid ”inte känt igen sig själv”. Har svårt att sova och känner sig aldrig riktigt utvilad. Klagar över allmänt nedsatt kondition, koncentrationssvårigheter, trötthet. Patienten är före detta egen företagare, sedan sju år pensionerad på heltid, men lever ett aktivt liv. Lever ensam, närmast anhörig är en äldre bror. Patienten har under sitt yrkesverksamma liv arbetat under hård press och ofta varit på resande fot. 1992 genomgick han en bypass-operation vid Karolinska sjukhuset i Stockholm. Efter en höftskada i ungdomen, ”som gjort det svårt att motionera”, har patienten dragits med viktproblem. Har varit rökare i 40 år (ca ett paket om dagen), men slutade för två år sedan. Normala alkoholvanor, ”en flaska vin då och då”. Patienten kom för tre veckor sen tillbaka från en semester i Pataya, Thailand.

Analys av provsvar Patienten väger 91 kg och är 176 cm lång och efter att ha kollat hans BMI 29,4 så får vi även syn på att han är överviktig och är på gränsen till fetma. Hans över vikt kan ha orsakats av att han ej motionera, kan också ha orsakats av alkoholen. Fetma kan också öka risken för diabetes typ 2, högt blodtryck och även demens.

Hans rödblommiga hy kan vara en orsak av trasiga blodkärl, sjukdomen som även kallas för rosecea. Men de symtomen som rosecea stämmer inte in patienten vilket vi så kan ute sluta rosecea. Rökningen kan också ha påverkat hans rödblommiga hud. Alkoholen kan även ha påverkat hans rödblommiga kinder då han brukar ta en flaska då och då.

Blodtrycket 140/90 mm Hg brukar tyckas vara högt och om vi jämför nu med Pierre som har 170/100mm Hg. Högt blodtryck kan komma som ärftliga anlag, med övervikt, stress, dåliga matvanor och hög alkoholkonsumtion. Högt Blodtryck kan också komma med åldern, vilket är ganska normalt. Pierres blodsocker värde ligger på 18,4 mmol/l vilket är jätte högt då en normal persons blodsocker ligger på 8,7- 12,1 mmol/l vilket hans värde överstiger. Att han har högt blodsocker värde och högt blodtryck till att han kan ha diabetes typ 2.

För mycket socker i blodet visar att sockret inte tas upp i cellerna och omvandlas till energi. Det finns för lite insulin som ska hjälpa cellerna ta upp sockret och förbränna det. Man har antingen fått för lite insulin eller för mycket kolhydrater. Vid blodsocker över 8-12 mmol/l rinner socker ut via njurarna och urinen. Det kallas för att njurtröskeln passerats. Man kan då mäta sockerhalten i urinen. Man kissar mer, blir törstig och trött när blodsockret är högt.

Kroppen saknar energi och kroppen och hjärnan blir svagare och slöare och fungerar inte som den ska. För att motverka detta börjar då kroppen att förbränna lagrad energi i muskler och fett. På sikt blir följden att man går ned i vikt och tröttheten ökar. Vid uttalad insulinbrist bildas giftiga syror (ketoner) i kroppen, med risk för syraförgiftning (ketoacidos). Detta leder till att man mår illa, kan kräkas, successivt bli dåsig. Vilket gör att Pierre får en aceton lukt från munnen Riktigt höga blodsockervärden i många timmar eller dagar (främst hos nyinsjuknade) påverkar linsen i ögat, så man kan se otydligare eller dimmigt. Detta är tillfälligt och går tillbaka när blodsockret ligger mer normalt. En annan effekt av höga blodsockervärden är att sockret binder sig till protein i vävnaden alltmer ju högre blodsockret ligger. Detta gör på lång sikt att blodkärlen blir stelare, vilket bidrar till att olika följdsjukdomar senare kan uppstå. Mer socker binder sig också till proteinet hemoglobin då kan man få ett högre HbA1c värde.

Vilopuls Pierres vilopuls ligger på 92 slag/minut vilket är ganska normalt för hans ålder. Vanligt för hans ålder är ca 95 slag/minut . Hans vilopuls har inte påverkats av de sjukdomar han tycks ha.

Insulin Insulin är ett hormon som tillverkas i bukspottkörteln och utsöndras därifrån till blodet efter en måltid som ett svar på förhöjda nivåer av socker (glukos) i blodet. Insulin motverkar även nedbrytning av glykogen och nybildning av glukos i levern. Människan har dock alltid en liten mängd insulin i blodet vilket håller sockerämnesomsättningen i balans. Utan denna basnivå av insulin börjar kroppen själv producera socker, vilket framförallt sker under natten. Det finns alltså även ett grundbehov av insulin mellan måltiderna utöver det insulin som utsöndras vid måltid. För att sockermolekylerna ska kunna gå över från blodet in i kroppens olika celler behövs insulin. Insulin kan liknas vid en nyckel som öppnar en dörr i cellväggen så att sockermolekylerna kan passera in. Om det finns för lite insulin stannar sockret kvar i blodet och cellerna får för lite energi och dessutom blir blodsockret högt. Insulin har även effekter på kroppens omsättning av fettsyror och gör att triglycerider tas upp i blodet. Insulin transkriberas från en gen till en polypeptidkedja kallad preproinsulin. Denna klyvs senare och bildar proinsulin. En bit av proinsulinet, den så kallade c peptid, klyvs bort och insulinmolekylen är färdig. Aktivt insulin består av två proteinkedjor, som hålls ihop med svavelbindningar.
Aceton

Aceton lukten som Pierre får från munnen kan vara orsakat av att han kan ha diabetes typ 2. När diabetes inte behandlas så bildas det ketos och det är så som lukten kommer Fettsyror kan inte ombildas till socker. Däremot kan de ombildas till sk ketonkroppar (sura molekyler) som kan förbrännas i hjärnan. Det kallas också svältketoner och är ett försvar mot svält. I samband med diabetes typ 1 med insulinbrist kan det bildas livshotande mycket ketonkroppar (sk ketoacidos).??Svältketonerna räcker dock inte till för att förse hjärnan med bränsle så kroppen börjar då bryta ner protein och omvandla det till socker. Protein är i sig inget energilager. Det är avancerade molekyler som vår kropp är uppbyggd av (bl a skelett och muskler).

Feber Vid feber ökar hjärnans kroppstemperatur för att till exempel försvara sig mot främmande bakterier eller virus eller för att immunförsvaret skall bli mer aktiv. Kroppstemperaturen kan också höjas av andra orsaker tex utav att "termostaten" I kropppen som finns i hypotalamus i hjärnan.

Diagnos och behandling Diagnoserna som vi får fram så kan Pierre ha diabetes typ 2 , men vi skulle gärna att han kom på åter besök för utredning Såsnabt som möjligt så kan han få rätt diagnos och rätt medicin.

Vi har även sätt att han bara har en tillfällig feber, Vilkeet kommer gå bort om ett par dagar. Hna ska gärna ta ipren eller panodil som hjålper mot influensa.

Pierres blodtryck och blodsocker kan sänkas om han mortionerar minst 20 min om dagen det hjälper även mot fettman och mot sömen. Han får ut energi och känner sig utvilad när han ska lägga sig. Vi skulle kunna skicka honom till en sjukgymnat som kan hjlpa honom att motionera med höft skadan han har.

Vi vill även att pierre ska komma för en ytterligare undersökning för demens. Då han ej är helt medveten om tid och rum .

Källförteckning

http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hogt-blodtryck/

http://www.kostdoktorn.se/diabetes/hogt-blodsocker

http://www.kostdoktorn.se/diabetes/blodsocker-och-diabetes

http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Mer-om/Akut-omhandertagande-vid-diabetes/

http://www.diabit.se/veta-mer-om-diabetes/blodsocker/hogt-blo...

Källor för arbetet

http://www.insulin.se/Startsida_insulin/Insulinbehandling/ http://www.diabeteshandboken.se/innehåll/typ-1-insulin-grundkurs-13716309 http://kollahjärtat.se/vilopuls/

Kommentera arbetet: patient

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-02-17]   patient
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59566 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×