HIV - Humant imunbristvirus

1 röster
1207 visningar
uppladdat: 2015-03-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Så smittar Hiv HIV betyder på Svenska ‘’Humant immunbristvirus’’. Viruset kommer ursprungligen ifrån apor som genom blodet sedan har smittats till människan. År 1956 skedde det första dokumenterade fallet av Hiv i Kongo kinshasa, sedan har det smittats till USA via Haiti, viruset har också kommit till USA via Europa. Dagens omfattande globala handel och urbanisering gör att viruset numera existerar över hela världen, men huvudfaktorn till att HIV smitta utvecklas är genom avvikande sexuella handlingar så som homosex, och flera sexuella relationer. Viruset överförs sedan vidare om smittade kroppsvätskor kommer i kontakt med den drabbade personens slemhinna, t.ex munnen, analen eller vaginan. Hiv smittas via blod, sperma och andra vätskor som frigörs via sexuell upphetsning. Viruset angriper vissa av kroppens vita blodkropps celler som upprätthåller immunsystemet, när viruset väl har lurat cellens mottagar receptor så penetrerar den sig igenom cellen. Kroppens arvsmassa(DNA) smälter då samman med arvsmassan ifrån viruset(RNA). Viruset utnyttjar cellens reproduktions system och förökar sig själv istället för de vita blodkropparna. Efter detta så dör cellen och det försvinner sedan mer och mer immunförsvars celler vilket gör så att man blir väldigt mottaglig för sjukdomar under tidsförloppet tills man utvecklar AIDS och blir döende. HIV kan inte brytas ner eller försvinna, dock så kan olika slags bromsmediciner hämma utvecklingsfasen ifrån HIV till AIDS. Det tar ungefär 10 år tills man blir döende såvida man inte medicineras regelbundet.

Symptom & Diagnos

Ifall viruset mynnar ut till symptom så brukar det ta ett några veckor innan man märker av något. Ungefär hälften av alla drabbade får lindriga symptom, och en tiondel allvarligare symptom. Följdsymptomen kan då vara feber, halsont, svullna lymfkörtlar och kroppsliga utslag. För de mer drabbade personerna kan det vara hjärnhinneinflammation vilket kan bidra till kraftig huvudvärk, muskelvärk, kräkningar och diareér samt allmän sinnesförvirring och feber. Symptomen avtar sedan av sig självt efter ett par veckor. Efter denna period så infinner sig personens högsta smittorisk ifall han/hon skulle komma i kontakt med någon, men några symptom brukar under denna långa period på 2-6 år inte visa sig. Efter denna tidsperiod så brukar de mer allvarliga följdsjukdomarna dyka upp, såvida man inte medicineras regelbundet så gör det kraftigt nedsänkta immunförsvaret att man kan ha dragit på sig sjukdomar i form av infektioner,tumörer och cancer. Emellan 6-10 år efter det att man har blivit Hiv smittad så löper man stor risk att få Aids som är slutstadiet av Hiv-viruset, då man är dödligt sjuk. För att man ska kunna diagnostiseras som Hiv drabbad så måste man först ta ett blodprov som sedan testas i ett laboratorium för en Enzymkopplad immunadsorberande analys för att man ska kunna upptäcka en eventuell anti-gen eller anti-kropp.

Vård & Behandling

Vid behandling av Hiv så finns det 6st olika medicinska inriktningsgrupper att tillgå, medicineringen kan sedan hämma utvecklingsfasen ifrån Hiv till Aids men aldrig få bort själva viruset. ‘’NRTI’’ Nukleosidanaloger eller med andra ord falska byggstenar lockar till sig ett visst enzym som gör så att RNA-massan återgår till den naturliga DNA-arvsmassan. ‘’NNRTI’’ Icke nukleosider bedriver samma process som ‘’NRTI’’, skillnaden är att enzymet inte sammansmälter med RNA-massan utan istället stoppas reproduktionen av nya enzymer vilket bidrar till att fler RNA-celler inte bildas. Någon av dessa två tillvägagångsätt brukar kombineras med några av följande:

*Proteashämmare - Blockerar ett visst enzym som bildar nya viruspartiklar. *Integrashämmare - Blockerar ett visst enzym så att RNA och DNA massan inte kan smälta samman. *Fusionshämmare - Hindrar viruspartiklar ifrån att sammansmälta med vita blodkropps celler. (När viruset är resistent.) *Inträdeshämmare - Hindrar Hiv viruset ifrån att fästa sig på cellens mottagar receptor. (När viruset är resistent.)

Man måste medicineras regelbundet och effektivt för att Hiv viruset inte ska bli resistent. Vanliga biverkningar av medicineringen är illamående och diareé. Får man biverkningar som mardrömmar, yrsel, benmärgskörhet och blodpåverkan så behöver man byta medicinering. Efter en lång tids användning av vissa läkemedel kan man gå ner i vikt, nerver och muskler kan påverkas och man kan få höjda blodfetter som kan leda till diabetes.

Om man tror sig nyligen ha blivit smittad av Hiv inom tidsförloppet a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: HIV - Humant imunbristvirus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2015-03-09]   HIV - Humant imunbristvirus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59579 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×