Makt & maktstrukturer (reflektion kring makt sett ifrån filmen ''Tusen gånger starkare'')

1 röster
3483 visningar
uppladdat: 2015-03-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

För att bredda begreppet så är det samma som att ‘’härska’’, för det är just det som du gör när du har makt, men du väljer givetvis själv hur du använder dig av det. Makt kan vara inom livets alla områden men för att få makt är nyckeln att ha kunskap. När du har kunskap har du chansen att utöva makt och således härska. Det kan vara inom politik, jobb eller skola, intressen, ekonomiskt eller religiöst. Makt kännetecknar ofta något negativt när det genomförs utanför de egna intressen, för då är sällan människor kapabla till att balansera den rättvist utan oftast ‘’gynnar’’ man sig själv mest eller de med samma åsikter. Då brukar man prata om makt som hierarki, alltså olika samhälls ställningar. Det finns också positivt utövande av makt där man skaffar sig kunskap i syftet för att gynna fler än sig själv. För att se makt ur ett större perspektiv har du som människa makt så länge du lever eftersom du alltid påverkar medans du finns.

Det mest tydliga maktutövandet som kan skådas är när krig drabbar världen för det drabbar oftast allmänheten i en omfattande skala. Oftast är det de negativa maktutövanden som gör sig hörda och tar sig friheter. Men det mest vardagliga osynliga maktutövandet är faktiskt ifrån politiker, de sitter högst upp i vårt lands samhällshierarki och det är de som indirekt bestämmer över dig, därför tänker du inte på det men det påverkar dig vardagligen. Det kan vara både positiv och negativ makt beroende på vad folk som individer har för åsikter om deras beslut. Ett positivt exempel på maktutövanden är de organisationer som arbetar för välgörenhet i världen, t.ex Räddabarnen och Rödakorset eller Amnesty International vilket de sistnämnda faktiskt arbetar för att göra folkets makt större.

Matriarkal maktstruktur är att makten utgår ifrån kvinnan, oftast har man till försvar för det hänvisat till gudinnor och att kvinnan är livets moder. Det finns sådana samhällen kvar i en del indianstammar och i några få Afrikanska länder. Men nästan alla länder använder sig idag av patriarkal maktstruktur, då pratar man istället om fadersväldet och att mannen är starkast och man hänvisar till att mannen genom naturen är det starkaste urvalet. Tyvärr kan detta märkas i förhållanden emellan män och kvinnor när man inte är överens om varandras ställningar och sysslor, enligt mig så ska man gemensamt göra alla dessa saker istället för att dela upp. Men givetvis så blir det mest tydligt i krigföring, politiskt, och i jobb med höga anseénden. Den matriarkala maktstrukturen visar ju sig när kvinnan i en enhet slår emot männens makthavande och istället vill få mer makt själva, detta kan tyckas vara positivt men är egentligen dubbelmoraliskt eftersom målet för sådana rörelser oftast är att få mer makt själva, då blir det istället som en ond cirkel istället för att huvudsakligen jobba för jämställdhet och samarbete. Men det finns givetvis olika feministiska agendor bakom sådana aktioner. Jag håller med henne överlag när det gäller maktstrukturer och männens makt men kanske är partiarket lite väl draget över en kam, det finns givetvis män som utövar makt på ett bra sätt också…

Den mest självklara makträtten i filmen var ju lärarnas, de hade all chans att påverka i vilken riktning förhållandet mellan elever skulle gå. Men faktumet att dem inte gjorde så värst mycket bidrog till att eleverna kunde dela upp sina maktstrukturer emellan varandra vilket inte bådade så gott i och med deras ringa ålder. Tjejerna brukar i en sådan ålder sällan ta mycket plats sedan så förvärrar det att killarna i den klassen alltid hade dominerat och det gjorde att det inte ens fanns en tanke bakom en revolution eller en förändring inom maktstrukturen i klassen. Att de var uppdelade i grupper som töntarna, nördarna och tuffingarna gjorde också att de som klass inte ens var enade som tjejer emellan. Killarna använde sig också av ett tydligt språk och kroppspråk i härskarteknik för att tysta tjejernas talan. När sedan en tjej av raka motsatsen som krossar alla normer kommer så blir det att tjejerna i klassen enas och därav är det en början till en tjejrevolution som dock inte gick hela vägen.

Om man inte delar upp samhället i könstillhörighet så kan man kolla...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Makt & maktstrukturer (reflektion kring makt sett ifrån filmen ''Tusen gånger starkare'')

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-03-09]   Makt & maktstrukturer (reflektion kring makt sett ifrån filmen ''Tusen gånger starkare'')
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59580 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×