Debatt Abort

1 röster
8050 visningar
uppladdat: 2015-09-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

                    ABORT

 

Abort i Sverige just nu: Nuvarande abortlagen i Sverige stiftades år 1974. Enligt lagen kan man göra abort fram till slutet på 18:onde veckan av graviditeten.  Efter artonde veckan, mellan v. 18-22 så behövs tillåtelse från socialstyrelsen. Kan vara pga. sjukdom hos foster/mamma.

 

För:  

 

  • Vi alla borde ha rätten att bestämma över våra egna kroppar, och därmed även över våra egna liv och vår hälsa. Viktigt för kvinnans rättigheter i samhället, och därmed för jämställdhet mellan könen.

  • Anledningen till ett oönskat barn av föräldrarna kan bero på att de inte har ekonomin eller viljan till att uppfostra barnet ordentligt. Risken är därför stor att barnet växer upp misshandlat eller hamnar på ett barnhem. Att växa upp med kunskapen att dina föräldrar inte egentligen vill ha något med dig att göra kan vara starkt traumatiserande.

  • Tänk ifall man blir våldtagen. Skulle du då verkligen vilja bära på barnet som blev till vid kanske den hemskaste stunden i ditt liv? Små våldtagna barn kan, om abort inte tillåts, tvingas fullfölja en graviditet och födsel, även fast fara kan komma till barnet om det inte är starkt nog att fullfölja en födsel av en bebis. Barn som blivit utsatta för våldtäkt eller liknande ska inte behöva gå igenom en hel graviditet.

  • I många länder där abort inte är lagligt så sker aborter ändå, fast då olagligt. Då är miljön och sättet det sker på inte alls säkert för mammans hälsa. I dessa länder är aborter en hög orsak till unga kvinnors död. Illegala aborter är en av VÄRLDENS vanligaste orsaker till att unga kvinnor mister livet. Därför är det bättre att det är lagligt så man slipper att riskera mammans liv genom illegala aborter, som sker i vilket fall som helst.

  • Oönskat barn för tonårsgraviditet. Tonårsgraviditeter är dåligt för att de ofta har dåliga förutsättningar att ta hand om och försörja sitt barn. Deras framtidsutsikter förändras och därmed får det svårare att lyckas i skolan när de samtidigt har ett barn att försörja och ta hand om.










Emot:

 

  • Abort kan leda till allvarliga efterverkningar och skador hos modern, särskilt i länder där det medicinska läget och säkerheten inte är lika starkt som i Sverige där det är ovanligare med efterverkande skador orsakade av abort.

  • Aborträtten främjar ett oansvarigt beteende. Med abort som utväg struntar många, i synnerhet ungdomar, i att ta ansvar för sina handlingar. De kan ha oskyddat sex med flera partners.

  • Många religioner talar emot abort och ser på det som mord då de anser att man mördar den människa som formas inuti mammans mage. Enligt till exempel islam, som i många fall kan vara en riktigt strikt religion, så är det inte tillåtet att göra abort under något stadie av graviditeten. Dock även starkt troende kristna ser det som en synd att göra abort, då även de anser att man dödar ett oskyldigt liv. Detta kan bero på att man, inom religioner, ser det som ett stort mirakel och ibland även att det är gud som välsignat en med ett barn, och därmed så går man isåfall emot guds vilja. En kristen människa brukar använda specifika delar ur bibeln för att argumentera emot abort. I moseboken nämns till exempel “du skall inte döda” och gör man då det så lyder man ej guds ord. Att gå emot abort är något som är vanligt inom de flesta religioner. Eftersom vi har religionsfrihet i Sverige så borde vi alltså inte ha rätt till abort.

  • Abort är något som förknippas med mord. Det är ändå ett oskyldigt liv som man tar slut på. Man kan enkelt definiera detta som att döda någon som inte kan tala för sig själv. En gravid mammas valfrihet över sin egna kropp ska inte förhindra en person till en chans i livet. Varenda individ ska få rätten att leva. Inget civiliserat samhälle tillåter andra människor att skada eller döda en annan levande människa utan straff, och abort borde inte vara annorlunda.

  • Det finns inte riktiga orsaker till att abort ska vara lagligt, egent...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Debatt Abort

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-09-21]   Debatt Abort
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59630 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×