Alexander den Store (Historia)

4509 visningar
uppladdat: 2015-09-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Alexander den store

 

Enligt en artikel skriven av Bengt liljegren ”Alexander den store- orientens erövrare” föddes Alexander den 20 juli 356 f.kr i kungapalatset Pella.  Hans fader Filip var en stridskämpe, begåvad härskare och en berömd fältherre för militären.  Han bar en gyllene lagerkrans som täckte över ena ögat för det blev träffat av en pil. Han var även den som omvandlade folket till en elitstyrka. Hans moder Olympia var en målinriktad och dominerande kvinna. Olympias var även en stor förebild för Alexander och han höll god kontakt med henne även under vuxen ålder.

 

När Alexander var ung fick han veta att han var speciell, på hans mors sida härstammade han från Akilles och från hans faders sida Herakles(Herkules).  Det var viktigt att Alexander blev utbildad och hans fader anställde då de bästa lärarna som fanns, bland dem Aristoteles, som senare skulle skriva välkända verk som bland annat Den Nikomachiska etiken.

 

338 f. kr blev Alexander ansvarig för kavalleriet på den vänstra flygeln i slaget mot Chaironeia, där grekiska stadsstater bland annat Aten gjorde uppror. Alexanders gjorde att man stoppade motståndet och säkrade Makedoniens hegemoni över Grekland.

 

Historiken Plutarkos berättar i sin biografi att när Alexanders far Filip krigade i Trakien fick Alexander regera i hans frånvaro

 

Under Alexanders uppväxt splittrades hans föräldrar och de blev osams med varandra, Alexander själv var oense med sin fader en stor del av sitt liv. Olympias begav sig med Alexander och hans syster Kleopatra till Epirus där Olympias bror var kung eftersom konflikterna blev för stora. Filip erbjöd en gång att gifta bort Kleopatra till Epirus kung som är hennes morbror för att göra Olympias mer irriterad. En dag 336 f kr blev Filip attackerad av sin livvakt Pausanias och senare avled. Om Alexander och Olympia var inblandade i detta är ännu inte klart eftersom historievetenskapen inte har något övertygande om detta.

 

När Filip II blev mördad tog Alexander initiativet att bli den nya kungen, eftersom monarki i Makedonien inte var ärftligt. Den som ville bli kung var tvungen att visa sig värdig.

för Makedoniens monarki gick inte i arv. Istället var man tvungen att visa sig värdig för att få makten, oftast genom mord, lögner och vara listig. Eftersom Alexander ärvde sin faders arme fick han övertaget, han såg även till att få support från versaller bland annat en general, Antipatros. Med hjälp av Olympias avrättade man Filips son samt sista fru Kleopatra.

 

År 334 inledde Alexander kriget mot det persiska riket. Fast idén var egentligen hans faders, innan hans död hade han lanserat ett uppdrag som gick ut på att slå samman de grekiska städerna i Mindre Asien med Makedonien och förena makedonier och greker under makedonisk ledning. Nytt territorium skulle vara lösningen på den grekiska sociala krisen i stadsstaterna och överbefolkningen i Makedonien. Vid den östra stranden vid floden Granikos ägde den första striden rum. Alexander seger var total och vid den här tidpunkten hade han som mål att förstöra den persiska flottan. Detta kunde han göra genom att ta kontroll utöver de hamnar vid östra Medelhavskusten som var under persiskkontroll, på det sättet skulle Dareios flotta förlora utgångsområden och risken för uppror på det grekiska fastlandet skulle bli förhindrat.

 

Men innan han tog hand om hamnstäderna erövrade han Sardes som gick förvånadsvis lätt eftersom den persiska befälhavaren lämnade staden utan strid. Efter Sardes marscherade Alexander mot Efesos, Miletos och Halikarnassos för att befria dessa grekiska hamnstäder från det persiska riket. Men kruxet var att städerna hade det inte så dåligt ställt, det var rimlig skatt, full tolerans mot religion och en handel som sträckte ut till Indusdalen.  Alexander lyckades ta makten i Efesos och Miletos men Halikarnassos motstånd mer än förväntat och kungen valde att tåga vidare inåt landet mot den frygiska staden Gordion.  

 

 

Under tiden som Alexander återhämtade sig efter en sjukdom som hände i samband med ett dopp vid floden Kynos rustade Dareios upp trupper för att möta Alexander. Trots perserna var fler lyckades Alexanders arme vinna och det fortsatte söderut. Alexander hade som plan att erövra persiska hamnar för att förgöra flottan, de feniciska städerna gav upp förutom Tyros. Under belägringen av Tyros gav Dareios Alexander ett erbjudande om att de skulle sluta fred så fick Alexander allt land mellan Egeiska havet och floden Eufrat, men Alexander nekade, han ville ha mer än så. Efter belägringen begav han sig till Egypten. På vägen dit stötte han på problem vid Gaza, för att de inte ville släppa in honom. Efter två månader av total slakt hade Alexanders arme segrat. Alexander ville även efterlikna Akilles genom att binda fast stadens kommendant, Batis vid fötterna efter en stridsvagn som körde runt Gaza tills han dog.

 

I november 332 f.kr hade han nått Memfis i Egypten. Av befolkningen blev han mottagen som en befriare och lät sig själv krönas till farao. Alexander tolerans till religion gjorde att han förvånade prästerskapet när jan offrade åt egyptiernas heliga tjur Apis samt andra gudar. Efteråt begav han sig till Nilen och grundade staden Alexandria, som är en symbol för sammanbildningen av kulturen i öst och väst och därmed fastställde sitt herravälde över den östra medelhavskusten.

 

År 331 f.kr efter slaget vid Gaugamela som var en succé tågade Alexander vidare till Babylon. Den persiska Satrapen Mazaeus fick lov att behålla sin tjänst för hans vänlighet, en gest Alexander gjorde ofta. Metoden blev även en lösning på att bilda ämbetsmän till förvältningsbyråkratin i de nya områdena. Babylons kultur chockerade erövrarna, teknologi, vetenskap, konstärlighet och allmän levnadskonst som var mer avancerad än grekernas. Babylonierna och Alexander tog inspiration utav bådas kulturer, det blev början utav det som skulle kallas för hellenism. I november samma år anlände Alexander till Susa, där det persiska riksarkivet fanns med skrifter med information om det akemenidiska riket, Alexander såg till att skrifterna blev översatta, en handling som blev betydelseful för hans herravälde. Sedan drog han vidare över Zagrosbergen mot Persien och nådde det akemenidiska imperiets huvudstad Persepolis. Persepolis kapitulerade och Alexander tog makten. Nästa mål var Indien, efter ansträngning var de framme vid floden Hydapes, där de mötte kung Porus arme där Alexander segrade. Men det var den sista erövringen i österled för det blev ett myteri vid floden Hyfasis. Alexander blev ursinnig och bestämde sig för att bege sig tillbaka västerut, ett beslut som glädje många, 324 f, kr var de tillbaka i Susa något som firades med massbröllop Innan hans död hade Alexander åkt tillbaka till Babylon och gjorde planer om att göra en sjöexpedition som skulle ta honom runt hela Arabien från den Persiska viken ända till röda havet.

 

 

Under Alexander festande drabbads han av en feber som senare skulle bidra till hands död, den 10 juni 323 f, kr. Som e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.popularhistoria.se/artiklar/alexander-den-store-orientens-erovrare/

Kommentera arbetet: Alexander den Store (Historia)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-09-28]   Alexander den Store (Historia)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59634 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×