Exempel på referat

7 röster
58775 visningar
uppladdat: 2015-09-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Referat- ”Kunskapen trummas in när du sover”

 

 

I DN's artikel ”Kunskapen trummas in när du sover” så skriver Maria Gunther Axelsson om djupsömn och hur mycket det påverkar vår inlärning. (DN 130505)

 

Axelsson berättar om en studie som gjorts av Yuka Sasaki och Masako Tamaki vid Browns university I providence, Usa. Hon förklarar att ”försökspersonerna i studien fick lära sig trumma med fingrarna i en viss ordning”. För att göra övningen svårt så fick högerhänta lära sig trumma med vänster hand och vice versa.

 

Hon fortsätter sedan och förklarar att 9 av de 15 deltagarna gick och sov. Efter fyra timmar så gjordes övningen igen och det visade sig att de som klarat uppgiften bättre var de som sov innan andra prövningen. Tamaki fastslog att ”Hjärnan lagrar kunskaperna långsiktigt under djupsömnen”.

 

Axelsson fortsätter och berättar att Tamaki och hennes medarbetare ville ta reda på vad som hände i försökspersonernas hjärnor, därför så hade de fått sova tre nätter på deras laboratorium så att ”forskarna kunde kartlägga deras sömncykler”. Axelsson berättar också att försökspersonernas hjärnors aktivitet mättes med hjälp av EEG och MEG. Hon förklarar att MEG och EEG mäts på samma sätt med ”elektroder på huvudet” fast med MEG så ser man magnetfält och inte ström vilket också visar vart och när något händer i hjärnan.

 

Efter att Tamaki och Sasaki jämfört MEG mätningarna med hjärnbilderna så blev de överraskade av resultaten. De trodde att hjärnaktiviteten som styr våra rörelser kom från den primära motoriska barken, men så var det inte utan aktiviteten kom från supplementära motorarean som ”ligger alldeles intill”. Testet visade också att aktiviteten kom från höger hjärnhalva om försökspersonerna övat med vänster hand och från vänster hjärnhalva om de övat med höger hand.

 

Tamasaki konstaterar att ”minnet av rörelsen skapas i den primära motoriska barken, men den supplementära motorarean verkar ha till uppgift att befästa minnet medan vi sover”. Forskarnas resultat publicerades i tidskriften Journal of Neuroscience och Torbjörn Åkerstedt, professor inom neurovetenskap och stressforskning tycker att Tamasaki och Sasaki har hittat ”ett fyndigt sätt att studera detta på”.

 

Axelsson hävdar att sömnen är livsviktig för oss, för människors inlärning och kanske för stresshantering. Hon fortsätter och förklarar att artificiell ljus får oss människor at ha svårare att somna. Hon berättar att det finns bot för detta. I artikeln står det att forskare från Coloradouniversitetet har visat att ”några dygn i tält utan några andra ljuskällor än solen och lägereldar återställer kroppen inr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

GP

Kommentera arbetet: Exempel på referat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-09-29]   Exempel på referat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59635 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×