Referat – ”Stormakt byggd på självhat”

1 röster
2987 visningar
uppladdat: 2015-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Referat – ”Stormakt byggd på självhat”

 

 

I GP:s sommarkolumn ”Stormakt byggd på självhat” så skriver journalisten Marika Formgren om de svenska elevernas bristande ämneskunskaper samt om problemet med samhällselitens värderingar (GP 220815)

 

Formgren börjar med att ta upp Pisarapporten och att det ”blev ett dråpslag” för deras felaktiga uppfattning om att elevers kunskaper i Sverige ”kompenseras av överlägsen kreativitet”. Hon berättar att de svenska eleverna var lika dåliga på problemlösning som på kunskapsproven.

Hon fortsätter och konstaterar att myten om att hårdplugg och faktakunskaper dödar elevers kreativitet och ”lusten att lära” fortfarande finns samt att skolan skulle vara bättre om den är tillräckligt ”lajbans”.

Hon fastslår att vi i Sverige är självgoda, hon menar att svenskarna ser sig själva som ”avvikande”, att Sverige är ett modernt land med ”lösningar på problem som andra länder inte kan hantera”. Hon anser dessutom att självgodheten också gäller samhällselitens värderingar. Formgren menar att enligt samhällseliten så ska de vara en ”humanitär stormakt” som har ”den globala ledartröjan”.

 

Hon går vidare med att berätta om problemet samhällseliten vilket hon konstaterar är att det svenska folket och samhällseliten inte ”delar de stora humanitära stormaktsambitionerna”. Hon berättar att i enkäter så skulle svenskar kunna bo granne med invandrare men att Sverigedemokraternas ”White flight” indikerar på att dessa enkäter ”bara är läpparnas bekännelse”. Hon förklarar att tillföljd av detta så försöker eliten alstra svenskarna till ”rätt värdegrund” men att de missar att kunskap enligt Formgren är en förutsättning för kreativitet istället för ett hinder.

 

Formgren menar att värderingar i själva verket inte kan ”frambesvärjas” av genuspedagoger, normkritik eller ”antirasistiska skampålar”. Hon menar att värderingar ”spirar” i ett spädbarns relationer med familjen, sedan vänner, lärare, chefer och kollegor. Hon fortsätter och påstår att relationer formar en individs värderingar. Hon anser att om en individ bemöts av empati och tolerans så är det större chans att individen också blir empatisk och tolerant. Hon menar att elitens sätt att fostra svenskarna går emot allt. Hon påstår att lärarna ”nog” vet att empati och tolerans växer ur ”vardagsrelationerna” men att de tvingas att trycka in normkritik och diskrimineringsgrunder ”i halsen på eleverna”

 

Hon fortsätter och säger att elitens värdegrund går emot den ”klyschigaste” sanningen som rör sig om kärlek. Hon påstår att eliten inte vill att svenskar ska se invandrare som jämlikar utan som något spännande, ”berikande”, ovh förtryckta. Hon skriver att eliten vill att svenskar ska känna sig som otillräckliga och rasistiska. Hon fortsätter och drar olika paralleller om normer och fördomar som enligt Formgren i synnerhet handlar om hur befolkningen ska döma och förtrycka andra.

 

Formgren fastslår att en individ måste ha kunskaper för att ”vara kreativ och lösa problem”. Hon påstår också att man måste känna både respekt och empati för sig själv och för dem i sin omgivning för att kunna känna respekt och empati för andra människor. Hon fastställer att det är dömt att misslyckas när samhällseliten vill göra svenskarna till ”kreativa problemlösare och humanitära stormaktsmedborgare” när värdegrunde...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.2790368-marika-formgren-stormakt-byggd-pa-sjalvhat

Kommentera arbetet: Referat – ”Stormakt byggd på självhat”

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2015-12-06]   Referat – ”Stormakt byggd på självhat”
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59700 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×