Historisk Frågeställning: Det systematiska förtrycket av Afro-Amerikaner i USA

1 röster
5517 visningar
uppladdat: 2015-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kurs: Historia 1B
Betyg på uppgiften: A

Frågeställning: Hur uppkom det systematiska förtrycket av svarta i USA?

Under 400 år pågick slavhandeln och 10 miljoner afrikanska slavar beräknas ha förts över Atlanten till Amerika. Detta är historians största människorov. Slavhandeln gick till på många sätt. Det ena var att kolonisatörer och imperialmakter lovade lyxigheter så som krut, brännvin, tyger och gevär till lokala afrikanska kungar i utbyte mot slavar. Dessa slavar var ofta människor som orsakade besvär för de lokala kungligheterna och som därför läts säljas. En annan metod var att man tog människor från kolonierna man hade i Afrika och förslavade dem. Slaveriet rättfärdigades av den rasistiska uppfattningen att mörkhyade mäniskor var mindre värda. Eftersom slavarna var en ekonomisk investering för slavägarna och som jobbade långa dagar och nätter på kolonisatörernas plantage försökte man undvika fysisk misshandel som ledde till kvarstående skador. Men eftersom de var rättslösa fick alla behandla slavarna hur de ville.

Importen av slavar förbjöds i kolonimakten USA år 1808 men slaveriet avskaffades inte förrän år 1865. Och år 1866 infördes Civil Rights Act, en lag som gav befriade slavar mer frihet. Men man hade alltid sett ner på de mörkhyade slavarna och man fortsatte göra det trots att de nu var fria människor. En lag var och är än idag inte nog för verklig jämställdhet. De vita medborgarna hade alltid flera rättigheter än de svarta. Mörkhyade män fick rösta först i slutet av 1800-talet i villkor om att de uppfyllde vissa krav vilket var en omöjlighet för mörkhyade kvinnor. Man gav alltså folket en illusion av att dem hade jämlikhet när de egentligen inte hade det. Ett exempel på detta var ’’separate but equal’’ vilket var en beteckning på lagar som i praktiken var rasistiska men som i teorin innebar att man ändå var jämlik. Skulle man sätta detta i praktiken innebar det till exempel att svarta människor skulle få lika bra service som vita människor men egentligen diskriminerades de konstant och fick det inte alls så. Bland annat fick inte de svarta samma standard som kunde jämföras med de vitas så som att vita fick sitta längst fram i bussarna men de svarta skulle hålla sig till den bakre delen. Inte heller fick de svarta gå på samma skola som de vita eller vistas på samma parker. Toaletterna för de olika människorna var betydligt mycket bättre för de vita än vad de var för de svarta. Det systematiska förtrycket har alltså delvis uppkommit genom realhandlande vilket har varit en enorm faktor som distributerat till de dåliga levnadsvillkorlen för afroamerikaner i USA. Att de vita fick bada på de fina ständerna när de svarta inte fick det är ett exempel på hur standarden varierade för befolkningen beroende på hudfärg. Även lagar om rasåtskillnad har varit en dominant faktor. Trots att de lagarna raderades med medborgarrättsrörelsen i USA 1955-1968 fortsätter ändå förtrycket av de svarta amerikanska medborgarna därför att de nya lagarna ofta slopas och inte sätts i praktiken. Detta för att tankeställningen om att de vita är bättre än de svarta än idag lever kvar hos många av de vita medborgarna och det reflekteras i bland annat republikanernas politik vars parti har en stor plats i regeringen och som alltför många amerikaner röstar på.

I dagens USA mördas framförallt svarta män av oftast vita poliser även om de inte begått några brott eller utsett direkt hot/fara för tjänstemannen. Eric Garner var en 43-årig man som sattes i ett illegalt strypgrepp av en vit amerikansk polisman. Trots att Garner elva gånger hävdade att han inte kunde andas höll polismannen kvar honom i femton sekunder. När ambulansen anlände sju minuter senare fick inte Garner hjärtochlungräddning och avled en timma senare på sjukhus. Allt detta för att han misstänkts ha sålt icke-skattebemärkta cigaretter. Händelsen filmades och trots att bevisen var mer än tillräckliga för en dom att fällas på polismannen fick han gå fri. Domstolens beslut att släppa fri polismannen trots att han bröt mot lagen och inte Garner är ett sätt att visa sin plats på toppen av hierarkin och ett sätt att förtrycka den svarta befolkningen då man visar på att man kan gå utan bestraffning om man tar ett afroamerikanskt liv.

 Michael Brown var en svart tonåring som sköts 12 gånger av Darren Wilson, en vit polis, trots att Michael bara misstänkts för brott eftersom han matchade beskrivningen av en rånare. Wilson hävdade att Brown var beväpnad vilket senare visade sig vara falskt. Kroppen fick ligga kvar i flera timmar på gatan innan den hämtades och Brown bevisades oskyldig. Browns död fick både nationellt och internationellt uppmärksamhet. I flera månader och än idag har man fridfullt protesterat i USA och som mest i Ferguson, där händelsen skedde. Och faktumet att regeringen svarade med att beväpna poliser med armévapen och skicka in nationalstyrkan för att slå mot de tysta protestanterna är att genom realhandlande systematiskt förtrycka det svarta folket. Handlandet säger att den svarta befolkningen inte ens får fridfullt protestera mot polisvåldet som ofta används som ett vapen emot dem. (Förtrycket är systematiskt eftersom polisen, alltså myndigheten, har mer makt och missbrukar det genom att kränka en minoritet - i fråga om maktställning). Även det att poliserna som mördade de oskyldiga unga männen släpps fria utan några vidare konsekvenser är ett sätt för makten att visa hur de är överlägsna och kan handla som de vill – precis som slavägarna gjorde med de rättslösa slavarna i kolonimakten USA. Dessutom finns massvis med bevis mot Darren Wilson som visade på att hans sida av händelsen inte var den sanna och han bröt mot flera federala lagar. Istället blev Wilson avstängd under ett tag och fick cirka en halv miljon dollar som kompensation för avstängingen. Alla dessa tecken tyder på att myndigheten systematiskt förtrycker den svarta befolkningen genom att belöna deras mördare.

Både Eric Garner och Michael Browns död skedde år 2014 – över 100 hundra år sedan man förbjöd slaveriet och gav den afroamerikanska befolkningen jämlika rättigheter. Men det slutar inte där. Listan över svarta människor som mördats av polis under 2000-talet utan någon grund för det är nästan oändlig. Och morden är inte det enda som visar på landets förtryck av de mörkhyade medborgarna. Det syns i levnadsförhållandena för afroamerikaner i förhållande till de vita, i de glasklara löneskillnaderna och i behandlandet av myndigheter.

Allra senast mördades Freddie Gray i Baltimore av 6 poliser – 3 vita och 3 afroamerikanska. 80 % av hans ryggrad var förstört efter att polisen satte honom i baksätet av en polisbil utan säkerhetsbälte men med båda händerna i handbojor. Resan till polisstationen varade under 40 minuter och kallas för en ’’rough ride.’’ Metoden innebär att man kör hänsynslöst med en hjälplös misstänkt brottsling i bilen och ofta tills de skadat sig allvarligt.

Baltimore är även en av de delstater i Amerika där skillnaden mellan de vita och svarta är som starkast. Är man född på den västra sidan av Baltimore är man en del av den svarta befolkningen varav 52 % är arbetslösa, död bland spädbarn är lika hög som i Nordkorea och morden är 20 gånger högre än rikssnittet. Det råder väldigt höga tonårsgraviditeter bland de afroamerikanska tjejerna och papporna är ofta ute ur bilden. Man menar att dessa problem beror på posttraumatiskt stress och trauma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Historisk Frågeställning: Det systematiska förtrycket av Afro-Amerikaner i USA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2015-12-08]   Historisk Frågeställning: Det systematiska förtrycket av Afro-Amerikaner i USA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59702 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×