Hur svenskt är ett företag - PM

1 röster
4059 visningar
uppladdat: 2016-04-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Hur svenskt är Oriflame? 

I min utredande uppsats har jag valt att diskutera företaget Oriflame och koppla det till Sverige och dess svenskhet. Mitt mål med denna uppsats är att ta reda på allt hur Oriflame arbetar och hur man ska kunna koppla det till Sverige.Min frågeställning blir, Hur svenskt är egentligen Oriflame? 

 

Oriflame grundades år 1967 av bröderna Jonas och Robert af Jochnick och Bengt Hellsten. Affärsidéen kom från att en amerikanare lurade männen och cirka 30 andra svenskar med ett falskt företag. Eftersom att bröderna tyckte att amerikanens idé egentligen var bra och skulle sälja bestämde de sig för att själva ta upp affärsidéen och skapa företaget Oriflame. Oriflame erbjöd skönhetsprodukter via hemmapartyn och katalog. Enligt Oriflames hemsida (http://investors.oriflame.com) växte företaget fort och de bestämde sig för att expandera till den globala marknaden. Idag 48 år senare är Oriflame ett Stockholm börsnoterat företaget som säljer sina produkter i 62 länder runt hela världen. Företagets huvudkontor ligger i Luxemburg samtidigt finns det mindre kontor i Stockholm, Polen och Indien som används som support. Styrelsen består av endast skandinavisk härkomst -en dank- där två av tre ägare -Jonas och Robert af Jochnick- sitter med i styrelsen. Ledningsgruppen hos Oriflame är likaså alla från Sverige. Aktierna ägs av nästan enbart av svenskar där Af Jochnick BV -ägarnas bolag- har den största andelen. Vi kan även på ”investors” sidan få klart för oss att de andra aktieägarna har sin största härkomst i Skandinavien. 

 

På Affärsvärldens hemsida (http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3881610.ece) kan vi läsa om att Oriflames expandering fortsätter och att den största marknaden just nu är faktiskt Indien. Robert af Jochnick berättar i en intervju med direkthandeln (http://www.direkthandeln.org/upload/docs/pdf/praktikfall_1_oriflame.pdf) att Sveriges marknad alltid har varit begränsad, för att företaget skulle kunna nå sin fulla potential var de tvungna att expandera vilket visade sig vara ett vist val. Detta gjorde att inkomsterna i företaget steg avsevärt under sent 1900-tal. Under första kvartalet 2015 hade Oriflame en vinst på cirka 160 miljoner kr enligt Svenska Dagbladet (http://www.svd.se/lagre­vinst­for­oriflame­75Rp).  Oriflame (http://se.oriflame.com/about) har idag 7500 anställda i företaget. De största marknaderna som säljer bäst idag är USA, Indien och Sverige. I Sverige (Stockholm) 

 

 

finns även den ända konceptbutiken där man kan köpa varor direkt butik för att öka den svenska försäljningen ytterligare. 

 

I dagens samhälle har CSR och det sociala ansvaret en stor betydelse. Oriflame arbetar aktivt med dessa krav allt för att göra den kräsna kunden nöjd samtidigt som de tror på en hållbar framtid. På Oriflames egna hemsida (www.oriflame.com/about) beskriver de hur de arbetar mot egna mål inom att säkra människoliv, ansvarsfulla produkter och en hållbar framtid för de kommande generationerna. Samtidigt arbetar de aktivt med djurens rättigheter där de tagit ett aktivt avstånd mot testning av skönhetsprodukter på djur. Alltså vägrar dem att testa sina produkter på djur. 

 

Frågeställning angående ”Hur svenskt är egentligen Oriflame?” går att ta reda på genom hur svenskt ett börsnoterat företag i Sverige egentligen kan vara. Ovanför ser vi argument som talar både för och emot Oriflame som svenskt. Men vad är det som definieras som svenskt? I denna definition fokuserar vi på anställda, ägare, aktier, den globala marknaden, den nationella marknaden samt hur Oriflame efterlever svenska influenser och normer. 

 

Oriflame är idag uppbyggt av svenskar och som vi tidigare har konstaterats består styrelsen och ledningsgruppen av enbart skandinaver (en styrelseledamot är dansk). Att företagets aktier till stor del tillhör svenska koncerner talar för att Oriflame även där är allt svenskare än många. Samtidigt är företaget Stockholm börsnoterat istället för någon av de internationella marknaderna. Att företaget inte har sitt stora huvudkontor i Sverige talar för att företaget blir mer och mer internationellt samtidigt som deras marknader är störst i USA och Indien talar för en allt mer internationell koncern. 

 

Medan företaget allt mer växer internationell kan vi dock ofta se svenska influenser och normer som följs hos företaget. Då företaget har valt att arbeta med att förbättra människorsliv, ansvarsfulla produkter, hållbar framtid och djurens rättigheter. Mycket av detta kommer från svenska influenser där vårt samhälle allt mer ställer krav på företag. Många individer väljer att idag att bojkotta produkter och märken eftersom att testning på djur tillåts. Detta blir allt mer vanligt och Oriflame strävar efter att locka till sig allt fler kunder genom att marknadsföra med att de är helt organiska. 

 

Genom detta ser vi en tydlig koppling med att Oriflame påverkas av svenska influenser. Eftersom att Sverige har en befolkning med höga värderingar har man länge kunnat se att värna om djur har lett till bättre försäljning. Eftersom att Oriflame hade sin grund i Stockholm, Sverige tror vi att redan från början kunder ägarna se en klar koppling mellan försäljning och värnan om djur och natur. Detta gör att hela Oriflames grundidé är kopplad till svenska influenser och vår egna medvetenhet samtidigt är ägarna svenskar och delade antagligen samma värderingar.

 

Svaret på min frågeställning blir att Oriflame bör rankas högt upp över listan på framgångsrika svenska börsnoterade företag. Vi ser tydligt att Oriflame är uppbyggd av svenskar för de svenska influenserna och värderingar genom att alltid värna om andra och inom en hållbar framtid. I Indien t.ex. är den...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur svenskt är ett företag - PM

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-04-27]   Hur svenskt är ett företag - PM
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59805 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×