Kalla det vad fan du vill (Bokrecension)

2 röster
25396 visningar
uppladdat: 2016-08-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

”Kalla det vad fan du vill”

Marjaneh Bakhtiaris romandebuterar med ”Kalla det vad fan du vill” år 2005. Det är hennes första roman, hon har även skrivit ”Kan du säga schibbolet”(2008) och ”God natt sagor för barn som dricker” (2013). Fröken Bakhtiaris är född 1980 i Iran men flyttade som sjuåring till Malmö där hon bor än idag, hon har studerat socialantropologi och journalistik.

Boken utspelar sig i Värnhem, det är en stadsdel i Malmö. Jag skulle säga att det är i nutid, alltså år 2004-2005. Familjen Irandous är huvudpersonerna i boken. Pappa Amir Irandous, mamma Phantea Rastegar, dottern Bahar och sonen Shervin. Författarinnan låter oss få veta väldigt tidigt att familjens olika karaktärer drar åt olika håll, alla medlemmar tycker och tänker olika. Bahar, kvicktänkt, full av åsikter och känslorna eskalerar i rasande fart. Pappa Amir, vill väldigt gärna tillbaka till Iran, älskar dikter från iranska författare. Mamma Phantea, trivs i Sverige, vetgirig och genuint god. Sonen Shervin, anpassar sig till samhället lättast av alla i familjen, finner sin plats. Man får följa med i familjens alla prövningar och alla situationer de ställs inför det vardagliga livet. Phantea arbetade som kärnfysiker i hemlandet, i sitt nya land får hon är hon timvikarie på ett dagis. Amir arbetade som bokförläggare i Iran och här i Sverige arbetar han som pizzabagare och taxichaufför. Tonårsdottern Bahar har starka åsikter och är inte rädd för diskussion. Boken utspelar sig endast runt familjen och de människor de möter om dagarna. Det är ingen vidare presentation av hur de ser ut, jag minns endast den jamaicanska mannen med dreadlocks som beskrevs.

Jag tycker att boken är väldigt jobbig att läsa faktiskt, författaren skriver alla dialoger i talspråk. Om en nysvensk pratar så skriver hon exakt så. Till exempel när Phantea säger:

"Vi kom hit får att eslippa domma grejer. Jag kom till Esverige får att jag ville inte se mannikhor bli domma av religion"

Så går det igenom hela boken, det är ganska roligt i början och jag hör hur det låter när jag läser men på sikt igenom boken så blir det… ja jobbigt är exakt ordet jag vill använda.

Budskapet är för mig ganska tydligt: Alla människor är likadana vart vi än kommer ifrån. Vi har lika värderingar även fast det handlar om olika saker. Vuxna människor och små barn har både stora och små bekymmer, både nya och gamla svenskar. Jag får en klar bild över vilka prövningar nyanlända svenskar kan ställas inför samtidigt som jag känner igen resonemangen hos vissa svenskar framställs i boken.

I det stora hela så är det en b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kalla det vad fan du vill (Bokrecension)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-08-08]   Kalla det vad fan du vill (Bokrecension)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59858 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×