Redemption Song Analys

6528 visningar
uppladdat: 2016-09-23
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Redemption Song by Bob Marley





I låt texten så börjar låten med “Old pirates, yes, they rob I” och med “I”, som är ett rastafarisk uttryck som brukar skrivas/sägas I and I och med det menar man “jag och du” alltså oss, sedan i nästa mening han sjuger så sjunger han: “sold I to the merchant ships” och med det så menar han hur den vite mannen kom till Afrika och tog dem svarta(I) som slavar (9 till 12 miljoner svarta) och sålde dem vidare när dem kom fram till USA då det var denna vägen triangelhandeln gick och merchant shpis är ju handelsfartyg så det bekräftar det(Bob Marley 1979 Redemption song). Så denna handling utspelar sig i tre olika platser Afrika, handelsfaryget där ca 15% av alla slavar dog under rutten, och sista platsen är deras slut destination och det är i dem flesta fall USA.

 

Det finns inga personer som är direkt kopplande till låten men om vi väljer att kolla på saken ur ett närmare perspektiv så ser vi ju att, som jag tidigare har nämnt, att “I” i låttexten är från rastarins I and I och med I and I så menar han ju ett helt folk, däribland alla Rastafarier (då denna låten även inspireras från Marcus Garvey) och dem svarta människorna generellt.

Sedan så har ett citat från Marcus Garvey längre in i texten:

   "We are going to emancipate ourselves from mental slavery because whilst others might free the body, none but ourselves can free the mind. Mind is your only ruler, sovereign. The man who is not able to develop and use his mind is bound to be the slave of the other man who uses his mind....” (https://henriettavintondavis.wordpress.com/2010/03/24/redemption-song/ ,  07/09/16)  om man kollar noga så ser man att när Bob Marley sjunger “Emancipate yourself from mental slavery, None but ourselves can free our minds”(Bob Marley 1979 Redemption song). Så ser man likheter mellan meningen och det Marcus Garvey sade. Så med dessa ord så vill han ju lyfta fram Marcus Garveys jobb som var ganska viktigt för panafrikaner och svarta genrellt. Bob Marley använder historia i form av Marcus Garveys tal från 1921 i Harlem till att lyfta fram det politiska budskap som han hade i sitt inspirerande tal.

 

Denna låt kommer vara högaktuell så länge rasismen pågår. Men det som lyfts fram i texten ur ett historiskt perspektiv är ju blandannat det som hände i samband med att man började kolonoliasera USA och tog svarta som slavar och det ser man ju som sagt i början av texeten (som jag redan har skrivit) som innehåller dessa ord “Old pirates, yes, they rob I, sold I to the merchant ships” vilket man kan koppla samman med 1800-talet man kan även koppla den samman med USA vid år cirka 1950 då det fortfarande förekom mycket rasims och rasistiska normer/lagar som tillexempel att svarta skulle sitta längst bak i en buss och att en som svart skulle resa på sig för att ge plats åt en vit.(Bob Marley 1979 Redemption song Det mest sorliga var ju dock att den svarta kvinnan var minst värd av alla under den tiden och i flera platser i världen är det än idag…

 

     

 

Temat på denna låt är ganska otydlig men jag skulle vilja lyfta fram budskapet “mod” och “rättigheter” då ganska mycket i låten går ut på att man ska våga ställa sig upp och våga kämpa för vad som är rätt det ser man fler gånger i denna låt i och med att han lägger ganska mycket vikt på dessa ord “Emancipate yourself from mental slavery, None but ourselves can free our minds” man kan översätta dessa ord till att man ska göra sig fri från mentaltslaveri och att ingen annan än du själv kan göra det, med andra ord så vill han lyfta fram att svarta i världen har minst lika mycket betydelse som alla vita runt om i världen. Dock så hade alla svarta i världen inte modet att stå upp för vad som är rätt. Men vänta, i USA så hade man ju avskaffat slaveriet tänker dem flesta nu men det fanns ju fortfarande normer på hur svarta ska bete sig på allmänna platser som att tillexempel ge bort sin plats till dem vita som ansågs vara mer värda, det var ju en kvinna som vägrade göra det och gick mot dessa normer denna kvinna har namnet Rosa Parks och hon vart världskänd efter den kända den kontroversilla buss sittplats dilemmat då hon vägrade ge sin plats till en vit man och det hela slutade med att hon vart fängslad(!). Därför var det ganska vanligt att svarta inte vågade gå mot dessa (sjuka) lagar. Sedan så kommer ju rättigheterna in i bilden av sig själv liksom då alla människor ska behandlas lika och ha samma rättigheter och USA påstod ju ett tag just under den här fasen att alla var lika värda osv men det är som ett känt citat från boken Animal Farm av George Orwell “All animals are equal but some are more equal then others” och då levde alla andra djur i horribla miljön.

 

Det finns ganska många känslor i denna text så jag tänker liyfta fram dem jag tycker är mest betydelsefulla för budskapet och det är förtvivlan och hopp är dem känslorna jag tycker framkommer starkast i denna låt, om vi tar första exemplet då han beskriver hur piraterna/den vite mannen kommer och tar de svarta som slavar och slänger ner dem i i båten där alla slavar får trängas i ofantligt små ytor. Sedan så känner man hoppet växa “But my hand was made strong, By the hand of the Almighty”. Kan översättas som att jag fick hopp av Gud, kämpar glödet kom tillbaka, och detta kan associeras med det som verkligen hände: slavarna som vart tillfånga tagna vart ju förtvivlade först och sedan så hoppades dem på att allt skulle bli bättre senare dem höll hoppet uppe med sång och musik. Sedan beskriverhan wn känsla som man inte ska ha i låten och det är rädsla: “Have no fear for atomic energy, 'Cause none of them can stop the time”, detta är ganska enkelt att förstå om man tänker till, låten släpptes 1980 och under denna tidsperiod så pågick ju kalla kriget och då hotade man (USA och Sovjet) varandra med atombomber och kärnvapen och man anklagade Irak o påståg att dem hade kärnvapen och på det sättet så skrämde man svarta och det Bob Marley sjöng om var att man inte skulle tro dessa  människor och att visa saker är värda att dö för.   

 

Som jag tidigare har nämt så är ju förtvivlan och hopp dem känslor som lyfts fram mest i texten, och det börjar ju med en en känsla om att allt är förlorat och att allt kommer gå dåligt då han sjunger “ Old pirets, yes,  they rob I” men sedan så ändras denna känsla till hopp iochmed att han sjunger om att Gud ger honom hopp (“But my hand was made strong By the hand of the almighty”).

Uttrycks känslan direkt?

Ja en av känslorna uttrycks dirket och det är ju den med rädsla, :”Have no fear for atomic energy, 'Cause none of them can stop the time”(Bob Marley) där rädsla är den direkta känslan som beskrivs i låten sedan är dem två andra mer indirekta som jag kommer till. Den är ju i skrivet i ord och just därför är det en direkt känsla

 

Det finns två (betonande) känslor som uttrycks indirekt i texten och det är förtvivlan och hopp. “Old pirates, yes, they rob I, Sold I to the merchant ships, Minutes after they took I From the bottomless pit” (Bob Marley)  här så är han (läs dem) ett objekt och förlorar sitt hem, sina vänner och familj (oftast) och då blir man förtvivlan och ger upp hoppet nästan och tänk dig själv hur det skulle kännas, du förlorar allt utan kunna göra något åt saken.

Nästa känsla som  beskrivs indirekt i denna låt är hoppet som han återfår “But my hand was made strong By the hand of the Almighty. We forward in this generation Triumphantly.” (Bob Marley 1980), här ser jag ganska direkt att han menar att återfår hopp tack vare något allsmäktigt (läs Gud) och det är ju ett specielt ordval han har gjort och man får ju en bild av det i huvudet så därför är detta också en indirekt känsla.

 

Använder sig då denna artist av olika sätt att förmedla känslor?

Ja det gör han som jag har visat tidigare så har han både direkta och indirekta sätt att få fram känslor och åsikter på bildspråkiga såväl som direkta och det är just därför även den som inte är den vassaste kniven i lådan  skulle fatta.

 

Känslornas betydelse i texten?

Känslorna i texten är relativt viktigt denna text han vill att människor ska förstå hur dem svarta kände sig under denna period då dem vart bortrövade dock så är han ju en andra handskälla och använder historian för att uttrycka känslor och använder historiebruket generellt i denna text för att få fram olika politiska budskap och jag tror att dessa politiska budskap väger tyngre än känslo budskapen men att dessa känslor som framförs i texten hjälper budskapet att väga tyngre och den får en helt ny dimesion. Exempelvis så får han ju fram att svarta bli tagna och vidare sålda när han sjunger “old pirets, yes, they rob I sold I to the merchant ships”(Bob Marley) där objektifierar han sig själv och visar att han inte har något val och att han inte är glad över det och så får man fram känslan av förtvivlan som gör det tyngre, specielt att han använder det rastafariska utrycket I som gör det mer personigt men visar ändå att han menar hela svarta folket. Han kunde lika gärna ha sjungit: They took the black peopel, han hade ju fått fram samma politiska budskap men det väger inte lika tungt speciellt inte i en låt då den då kommer tappa en massa rytm. Sammanfattningsvis så är det de politiska budskapet han vill ha fram samtidigt så vill han visa att även svarta har känslor och känslorna talar till folk mer. Hopp är den starkaste känslan en människa kan känna och just därför så försöker han lyfta fram känslan hopp så mycket.



Denna låt är full med stillfigurer som ger låten klang och rytm detta är ganska essentiellt för innehållet och budskapet.Hela låten är nästan en allusion då jag tidigare visat att nästan varenda mening i låten är baserat på olika historiska personer och händelser, tillexempel “Emancipate yourselves from mental slavery, None but ourselves can free our mind” är anspelas ju på Marcus Garveys tal om frihet, ett annat exempel på allusion i denna låt text är: “Old pirates, yes, they rob I; Sold I to the merchant ships” och den syftar jju sig på slavhandeln som ägde rum och att afrikaner togs som slavar och dessa allusioner i låten är ju de viktigaste i hela låten då denna låt i första hand går ut på att förmedla denna budskap och sprida UNIA-ACLs arbete. Jag vill även förtydliga att denna låt inte är en allegori då denna låt inte är baserad på en händelse utan flera och har eller rättare sagt hade med då tidens samhälle att göra då rasism var ganska vanligt. Allusionen ger med andra ord denna text betydelse och lyfter fram historiska händelser,personer och organisationer måste dock erkänna att det förstör låtens rytm. En annan stilfigur du ofta kommer stöta på i Redemption Song är anaforer här är ett exempel: 'Cause all I ever have: Redemption songs Redemption songs Redemption songs” just denna anafor förstör rytmen i texten men den ger lyssnaren en djupare känsla och man förstår direkt att det är en förtvivlad man som dock har hopp och fortsätter att kämpa.

Denna låt är full av metaforer så därför tänkte jag lyfta fram ett par som jag tycker har mest med politiken, historian och dåtidenssamhälle att göra, exempel: “From the bottomles pit” är en metafor och den “riktiga” betydelsen är livet som fattig (“poverty” som Marcus Garvey ofta pratade om), bottomless pit kan också ses som den sämsta samhällsklassen och där är uppstår det problem efter problem, vilket beskriver hur samhället såg ut för en svart under Bob Marleys tid det var väldigt väldigt ovanligt med att se en mörkhyad i någon av dem högre samhällsklasserna. En annan metafor i låttexten är “Emancipate yourselves from mental slavery” och med det så menar han att människor än då var slavar men på olika sätt och denna låt är ju fortfarande högaktuell idag och för alla(!) man kan säga att vi alla är mentala slavar för våra mobiltelefoner och all teknologi samt sociala medier det är bara att kolla på dagens elever idag, gäller även dem äldre i samhället idag. Dem svarta var ju fortfarande tvungna att ge bort sin sitt plats på bussen och vägrade dem så hamnade dem i fängelset (Rosa Parks). Den sista metaforen jag tänker lyfta fram är:'Cause all I ever have: Redemption songs”, för det först så kan ingen bara ha en låt för det andra så är detta en metafor för att låten är det som ger honom hopp och håller hoppet vid liv. Dessa metaforer ger låten en rytm och klang samt att det gör låten djupare och ger den större innebörd.

I denna låt så finns det även en retorisk fråga: “While we stand aside and look?“ och det är ju mer en uppmaning liksom mer av ett “kom igen vi måste göra något! det är dags för förändring”.

 

Bob Marley är väldigt duktig på att framkalla olika sinnen genom sina låtar här är några exempel: Sinnen som man hittar i texten är oftast sådana som man ser med andra ord sådana som ger en bild av händelsen till den som lyssnar/läser här är några exempel, “Old pirates, yes, they rob I, Sold I to the merchant ships Minutes after they took I From the bottomless pit” när jag både hör och läser denna rad så jag en bild av hur de vita kom till en by i afrika och tog dessa människor som slavar och slängde in dem i båtar där dem fick trängas på riktigt små ytor. Bob Marley har lyckats väldigt bra med att försöka få fram en väldigt tydlig bild på hur de svarta vart tagna som slavar och hur dem behandlades dåligt, sedan så ser man hur Marcus Garvey drar sitt tal i Harlem 1924, där han börjar med “May I say somthing to you….” .

Ett annat exempel är “We forward in this generation” hur dem tar denna generation framåt, när jag läser eller får höra dessa ord så känns det som att jag står och kollar på dem när dem tar sig själva i kragen och vänder det här. Det finns bara ett sinne som är viktigt i denna låt och det är synen som gör så att människor börja känna för de svarta och inse hur tufft det har det/ har haft det. Det Bob Marley gör för att förmedla dessa sinnen/känslor är att han använder olika metaforer samt att bildspråk som ger en andra känslor, man känner hur bedrövad mannen som blir tagen från sina vänner, familj och by känner sig förtvivlad så det ena leder till det andra. Bob Marley har använt grammatiken på ett sådant fint sätt och specielt det rastafariska språket som han även använder, det han gör att formulera om historian för att sedan kunna använda det som en politisk demonstration mot rasister samt att svarta ska få självrespekt och börja tro på sig själva.



Som jag har nämnt tidigare så använder Bob Marley olika Stilfigurer för att få fram sitt historiska/politiska budskap. Det gör han även för att ge visa hur dessa människor hade det med bildspråk.

 

I denna text så finns det olika historiska drag och motiven avslöjas genom blandannat innehållet.  Vid detta lag så går det att räkna ut denna låt handlar om förtrycket mot svarta som delvis än existerar än idag, och när den vite mannen kom och tog de svarta som slavar och det som avslöjar det hela är textens motiv och innehåll sedan så hjälper känslobudskapet. Känslonudskapet gör det enklare för mig som ska tolka texten att förstå hur samhället var under den tiden som låten skrevs och under 1979 så var det mycket rasism runt om i hela världen inte minst i USA och rasism mot själva religionen rastafari, dem vita var privligerade medans de svarta fortfarande ansågs mindre värda och under krigen så var det just dem som vart skickade till fronten och inte vita, det jag tänker på är Vietnam kriget där de flesta som krigade i fronten var svarta. Det var många svarta så som Muhammed Ali som vägrade göra det för man ansåg inte att USA var deras land då man inte vart behandlad på samma sätt, man kan ju dra paralleller med Colin Kaepernicks agerande då han vägrade stå upp när nationalsången spelades. Så samhället under 1979 var ganska segrerad och rasism var inte så ovanligt, de svarta speciellt svarta kvinnor hade det väldigt dåligt. Detta gäller inte bara USA utan stora delar av världen så som Sydafrika, Kina och Sovjet blandannat.

 

Som sagt låten är en kombination av olika historiska händelser som påverkar oss än idag.

Jag anser att denna individ (Bob Marley) har makt att påverka folket vilket han gjorde med flera av sina låtar inte bara den här (get up stand up) då han ansågs vara en profet för de svarta i hela världen och en profet för dem i rastarfari rörelsen och många uppskatade att han lyfte fram Marcus Garveys arbete i denna låt och som alla vet så var Marcus den ledande för de svartas rättigheter, han nådde ut till ganska många då alla hans låtar anspågs vara bra och han var en stor och känd artist.

Jag tycker att det var väldigt bra gjort av Bob Marley att ta ställning i just detta ämne då han har möjlighet att påverka, inte bara det svarta utan alla som lyssnade på hans låtar och det är en känslig fråga vem som helst vågar inte ta upp denna fråga fastän man bör, detta ledde ju till slut till en förändring och det var ju först o främst att svarta började säga upp och stå för sina rättigheter och så småningom så fick de samma rättigheter som de vita. Det som gjorde att denna artist tog ställning till denna fråga var att han själv var svart och var en rastafarie med andra ord så hade han levt nästan hela sitt liv som förtryckt och han hade även diagnosierats med cancer cirka 1 år innan han skrev denna låt just därför skrev han den och även för att kriminaliteten hade ökat så mycket. Det han inte tar med i texten är ju att många inom rastafari rörelsen då var ganska extrema nästan rasistiska skulle man kunna säga.




Källor: https://henriettavintondavis.wordpress.com/2010/03/24/redemption-song/ (07/09/16)

https://play.google.com/music/preview/Twvwoilpjj4vigz6wtqx3qudwjq?lyrics=1&utm_source=google&utm_medium=search&utm_campaign=lyrics&pcampaignid=kp-lyrics (Genom hela projektet)

http://niceup.com/patois.html  (Genom hela prohek...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Redemption Song Analys

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Umut Admis [2016-09-23]   Redemption Song Analys
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59873 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×