Realismen, charles dickens

6 röster
27122 visningar
uppladdat: 2016-11-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Många författare ansåg att deras uppgift var att beskriva verkligheten för sina läsare, genom att skildra världen som den verkligen var. Därför handlade böckerna under realismen ofta om jobbigare ämnen tex fattigdom. Dom realistiska författarna vände ryggen åt fantasin och tog itu med verkligheten. Sammanfattningsvist kan man säga att dom snarare sökte efter sanningen jämfört med hur man i tidigare epoker författat.

 

Dickens fick under sin barndom växa upp på gatorna, hans pappa fick sitta i fängelse och Dickens började arbeta. Genom sin uppväxt fick han se Londons mörka sidor och underklass, det som medelklassen under den tiden annars blundade för.

Charles Dickens började skriva om sociala orättvisor samt klyftan mellan dom fattiga och dom rika.

Han var expert på att beskriva samhället precis som det såg ut utan att få det att låta bättre på något sätt.

 

En av hans mest uppmärksammade verk är romanen Oliver Twist. Boken är en skildring av underklassens fattigdom. Oliver föds på ett barnhem , hans mamma dör strax efter förlossningen och ingen släkting går att finna. Oliver får stanna på barnhemmet ett antal år under svåra förhållanden. Minimalt med mat, trasiga kläder samt misshandel. Han får sen komma som lärling till en begravningsentreprenör men även där misshandlas han och han rymmer till London. Där träffar han ett gäng och dras in i massa elände men träffar även människor som för första gången hjälper honom.

 

Dickens beskriver i många av sina romaner klyftan mellan dom rika och de fattiga. I denna roman beskriver han hur tufft det är för en fattig och föräldralös pojke under denna epok. Dickens hade själv upplevt känslan av att behöva klara sig på egen hand som ung och beskrev nog mycket från sitt egna perspektiv i romanen.

 

Under realismen ville man se verkligheten från hur den verkligen var till skillnad från romansen där man drömde sig bort. Det ser man inte minst på oliver twist där man beskriver exakt hur det var under den tiden, även fast det ibland kunde vara överdrivet så fanns det barn som hade det som Oliver Twist, kanske till och med värre och det ville man få fram i böckerna utan att försöka ‘’mildra’’ innehållet.

 

Jämför man Realismen med Romantiken tillexempelt så ser man vissa skillnader och likheter. En likhet är att man använde sig av det mer ‘’grova’’ sättet att skriva på, romantiken började skriva om mer skräck inslag och realismen om det grova livet tex.. Sen var det mycket mer dröm liknande romaner etc som skrevs under romantiken emot vad som skrevs under realismen. Men det hör man ju hur tydligt som helst på epokernas namn som passar in som handen i handsken. Romantiken , ja dröm liknande, hemskt och inte så verklighetsbaserat. Realismen, det riktiga i allt. Sanningen ska fram utan att mildra den.

 
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Svenska 2 boken

Kommentera arbetet: Realismen, charles dickens

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-11-24]   Realismen, charles dickens
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59941 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×