Debattartikel

2199 visningar
uppladdat: 2016-12-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Varför prioriterar ingen tjocka kvinnor?

Plus size är en term som visar på hur kvinnor i dagens samhälle inte blir respekterade eller behandlade som vem som helst på grund av att de inte har den ideala kroppsstorleken. Folk tycker det är ohälsosamt och äckligt att vara tjock, men ingen funderar över möjligheten att det kan vara mer ohälsosamt att vara smal.

Plus size är en term som de flesta säkert stöter på ganska ofta när de ska handla kläder online. Termen infattar, som vi nog alla vet, en mängd storlekar som riktar sig åt folk som inte är smala nog att ha någon av de ”normala” storlekarna på sina kläder. Det sägs att ca 30 % av Sveriges befolkning köper plus size storlekar. Det finns knappt några sidor i modemagasinen som visar plus size kläder, ändå ligger en väldigt stor del av människorna i västvärlden på gränsen till eller är Plus Size. Även fast det alltså är vanligt att människor har stora storlekar så ser man ner på de som har plus size. Själva termen känns också negativ. Plus size - ”för stor för de vanliga kläderna” storleken.

Samhällets normer säger att man inte ska vara tjock, att det är fult att ha stora storlekar på sina kläder. Detta reflekteras starkt i medier av alla slag. I reklam använder man sig av så smala och sexiga modeller man kan hitta för att visa upp produkten, majoriteten av alla skådespelare är smala och vältränade, och på sociala medier kan man ofta läsa om hur användarna tycker det är ohälsosamt och äckligt det är att vara tjock. Plus size associeras alltid till ord som tjock och fet, två ord som har en väldigt negativ klang. Detta är ett starkt problem som jag tycker bör uppmärksammas och göras något åt. Vad skulle det exempelvis göra om en tjock kvinna fick vara på framsidan av ett modemagasin som inte bara sålde plus size?

Det tycks vara fel att benämna sig själv som tjock eller fet. Andra ser det som att man förolämpar sig själv och bortförklarar det gärna. Det är som om de tror att man inte själv insett att man är tjock. Jag ser det hända hela tiden och det gör mig så irriterad. Varför är det för fel att vara storvuxen istället för att vara smal som en sticka? Varför är det en förolämpning att vara tjock? Vad är det som gör att det är så hemskt att vara plus size? Svaret är enkelt. Det är äckligt, fult och vidrigt att vara det i samhällets ögon. Man tros vara lat och otränad och ha en speciell kärlek till mat om man är tjock, och det äcklas samhället av. Man gillar smala tjejer som är nyttiga och sexiga, inte tjocka och ”ohälsosamma”. Det är precis som Hannah Östebo skriver i artikeln ”vart är alla pus size modeller?” (svt.se 30 juli 2015 );Plusmodeller dör inte av sin övervikt, men vi läser om ”vanliga” modeller som svimmar på catwalken eller åker in och ut från ätstörningskliniker. Till och med dör.” Det finns inget äckligt eller ohälsosamt med att vara tjock. Enda skillnaden på tjock och smal är mängden fett som finns under huden. Det ska inte göra någon skillnad på hur man uppfattas som människa.

Jag skrev till HM och undrade varför de endast involverade två sidor plus size kläder i sin katalog när de ”vanliga” storlekarna hade över hundra sidor. De svarade mig att det handlade om efterfrågan och att det var vad som avspeglade vad som finns i katalogerna. Deras svar syftar alltså på att det inte finns särskilt många människor i Sverige som köper plus size-storlekar, eller i alla fall inte hos HM. Efter att jag kollat på HMs plus size -utbud förstår jag om det inte är många som köper hos dem. Det är inte alls lika färgglatt och snygg ungdomlig design som de vanliga storlekarna har. Om de hade prioriterat plus size och gjort ett mer inbjudande utbud så skulle de säkert kunna sälja en hel del och deras efterfrågan skulle öka betydligt. Men det spelar dem antagligen ingen roll.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Debattartikel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-12-02]   Debattartikel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59951 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×