Debattartikel " Skicka Jimmy Åkesson på språkkurs "

1 röster
3191 visningar
uppladdat: 2017-04-07
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Sveriges radio skriver om att Sverigedemokraterna vill ta bort lektioner i modersmål i skolan. Jimmy Åkesson som är partiledare för Sverigedemokraterna blir intervjuad av Sveriges radio och säger att man ska prata svenska i Sverige och i svenska skolan. Jag tycker att Jimmy har fel och han har faktiskt både forskningen och många lagar och konventioner mot sig.

 

I paragraf 14 i språklagen står det: “  Var och en som är bosatt i Sverige ska ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda svenska. Därutöver ska

1. den som tillhör en nationell minoritet ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda minoritetsspråket, och

2. den som är döv eller hörselskadad och den som av andra skäl har behov av teckenspråk ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda det svenska teckenspråket.

 

Den som har ett annat modersmål än de språk som anges i första stycket ska ges möjlighet att utveckla och använda sitt modersmål. Paragraf 14 i språklagen är en otroligt viktig och bra lag tycker jag. Alla människor oavsett ursprung är lika mycket värda och har samma rätt att lära sig sitt modersmål, även om det är ett annat språk än svenska. Sverige blir rikt av flera språk. Flera språk ger ett mångkulturellt samhälle. Genom språket definierar man sig själv och andra. Språk är inte bara viktigt i vardagen, det är också en viktig del av samhället. Det kan till och med ge ekonomiska fördelar att kunna prata på olika språk, då man använder ett annat språk för att till exempel sälja till personer från andra länder. Men det finns också nackdelar med lagen tycker Sverigedemokraterna och det är att det kostar mycket skattepengar att genomföra den och om man vill lära sig språket får föräldrarna stå för kostnaden tycker de. Men det tycker inte jag. Jag tycker att man får ut mycket för de pengarna. Jag tycker också det är viktigt att man behåller minoritetsspråken i Sverige för att det är historiska. Det är viktigt för de människor som pratar språken och om Sverige stödjer dem minskar diskriminering och utsattheten för dem eftersom de får mer inflytande och delaktighet. Minoritetsgrupperna har rätt till språkinlärning och har samma rättigheter som landets övriga befolkning. Det står också så i Europarådets ramkonvention, artikel 14: “ åtnjutande av fri- och rättigheter ska säkerställas utan någon åtskillnad såsom på grund av språk “. Sverige behåller då sin kulturella mångfald och dessa minoriteters språk hotas då inte utan blir istället skyddade. Jag tycker att språket skapar en samhörighet och identitet med den egna gruppen. Om man inte får lära sig sitt hemspråk ordentligt tror jag att man inte känner sig delaktig, sedd eller hörd i den egna gruppen. Om man inte får lära sig svenska tror jag inte heller att man kan känna samhörighet med det svenska samhället. Om man inte känner sig som en del av samhället kan man få dåligt självförtroende, känna aggression, bli sårad och ledsen. De här känslorna av att vara utanför kan leda till att man går emot samhället och till exempel begår brott som ett svar till samhället. Det blir en “ vi mot dem “ situation.

Enligt forskare leder flerspråkighet till att man lättare lär sig nya saker, både i språk och i andra ämnen. Forskarna säger att det är viktigt för eleverna att lära sig sitt modersmål för att också bli duktiga i andra ämnen. Men det är också viktigt att tänka på att invandrareleverna också behöver lära sig svenska ordentligt och inte fastna i sin egen grupp och bara prata sitt eget språk. Som jag skrev förut är det viktigt att prata bra svenska i Sverige för att bli en del av samhället. Det står i artikel 27 i Förenta Nationernas konvention om medborgerliga och politiska rättigheter att “ i de länder där det finns etniska, religiösa eller språkliga minoriteter, ska de som tillhör sådana minoriteter ej förvägras rätten att i gemenskap med andra medlemmar av sin grupp att använda sitt eget språk “. Jag håller med om innehållet i FN:s konvention och den handlar om samma sak som Europarådets ramkonvention och språklagen. Även Fn:s barnkonvention tar upp äm...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.manskligarattigheter.se/sv/vem-gor-vad/europaradet/europeisk-stadga-om-landsdels-eller-minoritetssprak http://www.lansstyrelsen.se/Stockholm/Sv/manniska-och-samhalle/nationella-minoriteter/Pages/ny-lag-om-nationella-minoriteter.aspx http://www.rattighetsfokus.se/mer-om-aktiviteter-for-kommunenlandstinget/nationella-minoriteter-och-manskliga-rattigheter http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2009724-om-nationella-minoriteter-och_sfs-2009-724 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5942702 International Covenant on Civil and Political Rights, SÖ 1971:42.

Kommentera arbetet: Debattartikel " Skicka Jimmy Åkesson på språkkurs "

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Gabriel Erdinc [2017-04-07]   Debattartikel " Skicka Jimmy Åkesson på språkkurs "
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60092 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×