Referat: Sverige styrd av diktator?

1690 visningar
uppladdat: 2017-04-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Sverige styrd av diktator?

Enligt Aftonbladet[1] har Göteborgs universitet gjort 300 intervjuer där resultaten visar att 20% av svenskar mellan 18-29 kan tänka sig mutas vid val, 25% anser att leva i demokrati är oviktigt och 30% menar att det vore bra med ett diktatorstyre.
Enligt ansvarig forskare, Staffan I. Lindberg, hade endast 5% från denna åldersgrupp år 2005 dessa värderingar. Han anser att orsaken av dessa resultat är en brist på utbildning och missnöje över systemet, ”där budskap och vilken relation man skapar har ignorerats”, som leder till att man föredrar ett auktoritärt system.
Orättvisa inom undermåliga skolor har som biverkan att få eleverna tappa lusten att fortsätta studierna. Detta leder till att ungdomarna kan tänka sig en stark ledare som ställer saker till rätta. Staffan fortsätter och anser demokratin kunna påverkas i framtiden eftersom åsikter som barn utvecklar är oftast svårrubbade.

Däremot har kritik riktats mot undersökningen där de anses ha ”överdrivit sina siffror och förenklat förklaringarna”, tycker Joakim Ekman, professor i statskunskap. Han menar att orsaker som problem hemma och föräldrars ansvar ignorerats i analysen. Vidare nämner han att ungdomar i nya undersökningar visar ett starkare stöd för demokrati. Men då har 1000 intervjuats för att få ett representativt svar, där GU har 300. Joakim avslutar med att frågorna kan vara felformulerade där dess innebörd inte når fram, vilket leder till slarviga svar som man ej står för.

 

249 ord (30% av 756) ”referat”, Noor Latif. Sv3. Handläggare: Giovanni Ognissanti

 

"I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps." - Vilhelm Moberg

 



Källor för arbetet

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15315344.ab

Kommentera arbetet: Referat: Sverige styrd av diktator?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2017-04-23]   Referat: Sverige styrd av diktator?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60106 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×