svenska arbetsmarknaden

1 röster
2302 visningar
uppladdat: 2017-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Svenska arbetsmarknaden

Hafsa Muhamed, Na1

 

Den svenska arbetsmarknaden delas vanligtvis in i två olika kategorier. Den privata sektorn och den offentliga sektorn. Som man hör på namnen så finns det i den privata sektorn privatägda företag och exempel på jobb som ingår kan variera från företag till företag men det kan vara småbutiker, tillverkningsindustrier, byggverksamheter osv. Den offentliga sektorn ägs utav staten, kommunen och landstinget. Inom den offentliga sektorn finns det jobb inom sjukvården, tandvården,kommunen, utbildning (skola och förskola), kollektivtrafik osv. (Länsstyrelsen, 2016)

 

Det som krävs utav en person som vill söka ett jobb här i Sverige idag är att bland annat ha ett Cv. Det gör att arbetsgivaren kan se vad du har jobbat med tidigare, vilka utbildningar, dina egenskaper, vad du kan bidra med osv. Arbetsgivaren får helt enkelt en snabb inblick av dig som person och om han/hon blir intresserade utav Cv:et får man komma in på intervju för att lära “känna” dig mer sedan får konkurrera om jobbet. Har man endast en gymnasieutbildning och ingen annan kompetens kan det vara väldigt svårt att få ett jobb idag i Sverige, därför väljer många högskole förberedande linjer så att dem kan sedan läsa vidare efter gymnasiet. Det som krävs utav en person för att få ett specifikt jobb beror på vilket jobbet uppenbarligen. Om du vill jobba som läkare tex. så ska man ha vissa examen och ha läst specifika ämnen och även då kanske man inte får jobbet beroende på om det är ett bristyrke eller inte.              (Lidén,2012-04-30)

 

Vad är bristyrke då och vilka branscher har de? Bristyrke är jobb som man tror i framtiden kommer finnas ett underskott av personal på, alltså är dessa jobb lättare att få. Jobb som är bristyrken är bla. ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metallurgi , sjuksköterskor inom akutsjukvård, läkare mjukvaru- och systemutvecklare.

(Karlsson,2013-11-x)

 

Inom arbetskraften så är man antingen sysselsatt eller arbetslös, dock om du inte jobbar men heller inte söker jobb så räknas du inte som arbetslös. För att få ett hum om hur många personer i Sverige som faktiskt är arbetslösa så gör vi lite statistik. I Sverige finns det 7 150 00 personer som är i åldern mellan 15-74 år, 452 000 av dessa är arbetslösa. Sveriges arbetslöshet har varit både uppe och nere därmed varit mycket varierande. Man vet att arbetslösheten ökade i början utav 2000-talet men tog senare en vändning då den minskade efter några år, finanskrisen var en stor bidragande effekt varför Sveriges arbetslöshet ökade igen. Trots att sysselsättningen (antalet människor som arbetar) har ökat sen dess så är den inte på samma nivå som tidigare.

(Nannesson, 2016-03-17)

 

En utmaning som kommer förmodligen förekomma i Sverige enligt arbetsförmedlingen är att andelen arbetslösa förutsatt att du är inskriven SCB kommer överstiga 75%. Dessa personer som kommer vara arbetslösa kommer främst vara personer med andra etnicitet, personer med funktionsnedsättning och som jag nämnde tidigare kommer även personer med låg utbildning få det lite hårdare att få jobb. En annan utmaning i framtiden som besvärar är bostadsbristen, Sveriges befolkning stiger mer och mer vilket utgör att man har underskott av bostäder.

 

Lösningar på problemen som finns i den svenska arbetsmarknaden kan vara tex. att vara mer ambitiös som arbetstagare. I en av artiklarna jag läste “ En arbetslöshet mitt bland arbetslösheten” förklarar författaren hur i insändare, text, debatt osv klagar vi på hur stor arbetslösheten är i Sverige och hur dem ses som “offer”, då förväntar man sig att människorna som faktiskt söker jobb är hungriga och anstränger sig att få jobb. Visst kan det vara så att människor verkligen anstränger sig, man ska inte dra över alla en kant men majoriteten skickar samma ansökningar till alla, för att det helt är lättast och snabbast. Man får även tänka på att man måste börja någonstans, det går inte att ta sig till toppen direkt så ibland får man ha ett skitjobb här och där, men dem erfarenheterna kommer hjälpa dig så mycket i framtiden. Arbetstagarna måste helt enkelt visa att dem verkligen vill ha jobbet dem söker till.

(Andersson, 2016-02-23)

 

En annan bra lösning är att arbetsförmedlingen ska prata med arbetsgivarna och rekrytering personerna och visa att det finns kompetens i unga. Unga personer som kanske inte har det mest välfyllda Cv:et är dem som får det svårast med att hitta jobb, men som sagt det finns många civiliserade som skulle kunna göra ett jobb beroende på vad det är minst lika bra som en vuxen med ett fullt Cv.  

(Nylander, 2015-02-24)

 

En annan lösning som jag läste på en av artiklarna “ Nödvändigt med lägstalöner” var hur det var nödvändigt med sänkta lägstalöner och detta då för att det ska bli mer jobb i Sverige vilket uppenbarligen leder till mindre arbetslösa, och detta “verkar” då somen smart idé eftersom dessa ingångsjobb är ansedda för personer som är nya på arbetsmarknaden såsom nyanlända och ungdomar.

(Teodorescu, 2016-02-16)

 

Sedan vidare till nästa artikel “Lägre lägstalöner minskar inte arbetslösheten”  berättar Janne Rudén hur låga lönerna redan är. Ibland så små att en hel familj knappt kan försörja sig på  det och han fortsätter med hur det alltför ofta det handlar om deltidsanställningar och att sänka lönerna mer än vad det just nu är bidrar bara med “arbetande fattiga” som han kallar det. Det är kanske en bra idé i sig, men det kommer inte hålla i längden. Det är helt enkelt genom utbildning, examen, erfarenhet osv. som gör bäst att människor arbetar.

(Rudén, 2015-09-18)

 

Huruvida låglönade jobb kommer påverka samhället kan diskuteras, och genom dessa källor ser vi att folk har blandade åsikter, vissa tror att detta kommer ha en stor faktor till minskning av arbetslösheten medans andra tror att det är bara temporärt och kommer helt enkelt inte fungera. Jag personligen tror att låglönade jobb är bara en lösning för tillfället, att personer får deltidsjobb hjälper självklart men är det verkligen värt om lönen du sedan får ut knappt räcker till något? Det är en debatt som kan pågå och jag kan förstå varför arbetslösheten är en stor fråga idag.

 

 

Källförteckningar:

Källor för arbetet

-

Kommentera arbetet: svenska arbetsmarknaden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2017-04-26]   svenska arbetsmarknaden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60114 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×