Ett öga rött-Uppsats

3 röster
9069 visningar
uppladdat: 2017-05-11
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Ett Öga Rött

 

          Att leva och flytta till ett nytt samhälle är inte lätt och speciellt om du är ung som vår hjälte Halim i romanen Ett öga rött. Halim är en av tusentals människor som lämnade sitt ursprungsland med sina familjer på grund av många olika anledningar eller har utländsk bakgrund, men föddes och växte upp i Sverige.  Halim är en invandrare kille i tonåren. Han har en personlighet som är normal för en invandrar kille i tonåren. Han försöker hitta sig själv, vem han är. Han är ofta väldigt godtrogen och ser sig själv som en blivande hjälte som ingen har upptäckt än.  Halim har en oberoende karaktär som inte kopplat till karaktären av sin far, och säger allting som finns i sin hjärtan. Halim är som en bild av människa,men inuti  honom bor en liten bebis som behöver hjälp och  behöver leda honom till den rätta vägen.

 

          Förhållandet mellan Halim och hans far var inte stabil och de blev på en olika väg som har också olika tankar. Deras förhållande är väldigt liknande genomföring familjen i vår tid. Ännu idag är familjeanslutningen inte stark som tidigare, den blir svagare. Komplexiteten i livet växer snabbare än vi tror. Varje generation har sina unika tankar och idéer som blir äldre med den kommande generationen. Halim tycker att hans pappa var en bra köpman och han köpa saker billigt och bättre än flera personer. Sen upptäcker Halim att sin pappa vill att han ska vara svensk och samhället att han ska smälta in, men Halim gör nästan alltid tvärtemot vad folk vill att han ska göra. 

 

         Halims pappa säger på sidan 97 : ( Eller låt mig istället fråga så här : Tror du att saker och ting var så mycket bättre i Marocko ?) Eftersom Halim tycker inte alls om politik och kultur i Sverige trots att Halim bor i Sverige. Pappan ville även säga att livet och politik i Marocko inte är bättre än Sverige,utan tvärtom, sen Halim blev skäms och ville gå ut och promenera liten dessuto han känner ironin i frågorna som hans pappa ställer honom och skäms. Han vill göra vad som helst och lyssnar inte. 

 

          I dagens mångkulturella samhälle uppstår ofta kulturkrockar och det finns många fördomar gentemot människor i ens närhet. Det är inte lätt när en person flyttar till ett nytt samhälle, ny atmosfär, ny utmaning för att en person kommer att börja från noll som vad som händer med mig när jag flyttade till Sverige. Det var en daglig utmaning med det nya samhället hur jag integreras med folket och lär mig sina traditioner, träffa nya vänner och närmare se hur de lever. Den viktigaste faktorn för integrationen var att lära mig språket om det är nytt. Det var en fördom men med bestämdhet lärde jag mig snabbt och kunde tala svenska på mycket kort tid.

 

          Min erfarenhet och åsikter kopplade till romanen skiljer sig från Halims erfarenhet. Halim gör uppror och protesterar mot auktoriteter som vill bestämma över honom, som till exempel skolan, samhället och pappan. Till exempel när Halim vill hämnas lite på alla lärare som tog bort hans hemspråk brukar han måla månar och stjärnor inne på toaletten i skolan och lie andra ställen med. ”-Sen jag målade taggen på en av toaletterna och gittade” (s.181).

 

          Det är han som skall informera och rädda invandrarna från integrationsplanen som de svenska politikerna hittat på. Han är alltså en snäll och omtänksam person som vill rädda alla dessa invandrare från de ”onda svennarna”. Hans idéer kom från Dalanda tog den modersplats han så väl behövde. Halims mamma är död och han verkar ty sig till Dalanda, alla personer behöver en mamma som tar han om dem. Dalanda verkar vara den som bryt sig mest om Halim, sen har hon påverkat honom med en massa konstiga politiska åsikter. Integrationsplanen Dalanda talar om är att blanda upp invandrare och svenskar, så det inte ska bildas invandrartäta områden. Men Dalanda som tolkar planen fel lär Halim dumma saker. Som att de svenska politikerna har integrationsplanen för att göra det svårare för invandrare i Sverige.

 

          Då försökte Halim Pappa förklara att allt Halim lärde sig från Dalanda är fel. Pappan säger: (Men det finns en del saker vi behöver prata om, saker jag inte berättat för dig.  Innan när vi bodde i Marocko var livet inte bra, vi hade det jätte svårt och fick kämpa varje dag. När vi kom till Sverige vände vinden, vi blev vänligt mottagna och jag kunde öppna eget företag. Det hade aldrig gått i Marocko, jag förstår att Dalanda har påverkat dig med revolution. Men gissa varför ingen annan kämpar, för det är inte sant. Vi invandrare har det bra i Sverige. Du vet integrationsplanen du har pratat så mycket om? Det du har hört stämmer inte, själva planen är för vår skull, invandrarnas. Politikerna vill blanda oss med svenskar, bara för att vi inte ska känna oss utstötta.) Sen sade ( Tålamod är ett fint namn. Man måste acceptera att vissa delar i livet består av väntan.) sida 227.

 

        I slutet av romanen finner vi ut att Halim har förändra...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ett öga rött-Uppsats

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Shadi Massalmeh [2017-05-11]   Ett öga rött-Uppsats
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60122 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×