Polisens omorgenisation en bra eller dålig sak ? Svenska 2

2030 visningar
uppladdat: 2017-07-13
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

                              Polisens omorganisation en bra eller dålig sak?

 

Vad skulle vi gjort utan den svenska polisen?! Vi hade då antagligen haft ett laglöst samhälle med en mängd ouppklarade brott, kanske är de det som håller på att hända nu när bland annat allt fler och fler poliser väljer att säga upp sig från polismyndigheten av flera förklarliga skäl. Några av dessa är deras dåliga löneutveckling och att de inte längre får lov att göra de saker som de kan bäst inom myndigheten. Till exempel har flera duktiga mordutredare tvingats att lämna sina tjänster på grund av den nya organisationen. Så min stora fråga är var den nya polisorganisationen en bra eller dålig sak?!

 

Polismyndigheten gjorde 2015 sin största omorganisation sedan förstatligandet år 1965. Detta har bland annat inneburit att 23 polismyndigheter har blivit en enda stor myndighet. För den stora omorganisationen tillsatte man en ny numera ökänd rikspolischef Dan Eliasson, som idag inte har något förtroende hos sina underordnade chefer och poliser. Färska undersökningar från polisförbundet säger att noll procent av poliserna tycker att polisarbetet har blivit mer effektivt sedan omorganisationen. Endast så pass lite som 13 % tror att arbetet kommer bli mer effektivt i framtiden. Ändå var ett av de starkaste argumenten för omorganisation just att polisarbetet skulle bli mer effektivt. Detta är just tvärtom än vad poliserna själva tycker att det blev. Faktum är att 2015 var ett år där endast 14% av brottsstatistiken klarades upp jämfört med 18% fem år tidigare. Detta är de sämsta resultaten på 16 år. Detta trots att polisen fick sitt största anslag på 10 år. Detta enligt Dagens nyheter S.Lisinski “Poliser sågar den egna omorganisationen” Publicerad 2016-02-16.

 

Dan Eliasson har tidigare varit generaldirektör för både Försäkringskassan och Migrationsverket. Faktum är att det är inte första gången Dan Eliasson hamnat i blåsvädret, utan han gjorde även detta under en intern kris hos Försäkringskassan då han samtidigt var generaldirektör för samma statliga myndighet. Dan Eliasson har flera gånger sagt att arbetet har förbättrats på flera olika sätt men det är inte något som dagens poliser märker av. En annan stor förhoppning som dagens poliser hade när den nya organisationen framträdde var att deras löner skulle höjas drastiskt. Martin Melin skriver på sin facebooksida den 4 februari 2017 en debattartikel om polisens löner och organisation där han bland annat berättade om när han träffade rikspolischefen. På samma träff frågade en kvinnlig kollega Dan Eliasson om hur de skulle bli med polisens löner. Svaret blev följande: ” poliser ska inte sträva efter att vara löneledande, ni ska vara glada att andra funktioner i samhället får mer lön, för det drar med även er sedan”.  Detta sa han trots att han är den löneledande myndighetschefen i landet. Detta utlandet var väldigt klumpigt sagt och stärkte knappast hans etos,vilket han i dagens läge skulle behöva. Hans retorik är även inte den bästa om man nu ska prata om hans etos.

 

Allt fler poliser har även övervägt eller rent av valt att sluta. Polisen själva ser även en ökning av att poliser som väljer att sluta från myndigheten. Under det första halvåret 2016 slutade hela 240 poliser jämfört med 149 poliser under våren 2015. Detta är en dramatisk ökning som polisen själva ser väldigt allvarligt på. Detta skriver J.Tenger i artikeln  “Färska siffror: Fler poliser slutar i Sverige” I NA den 15 augusti 2016. Detta kan i sin tur leda till att vi förlorar duktiga och erfarna poliser med särskilda spetskompetenser inom till exempel grova brott. Vilket i sin tur gör att statistiken för uppklarade brott sjunker ännu mer. Därmed till exempel sjunker allmänhetens förtroende  för polisen och medborgarna tvekar på att anmäla brott. vilket i sin tur borde leda till att vi lever i ett icke rättssäkert samhälle vilket hotar hela vårt demokratiska samhälle.

 

Något annat som också är väldigt konstigt och i vissa fall även skrämmande är att min pappa som väktare tjänar mer än en polis med en flerårig högskoleutbildning. Detta är ytterligare ett tecken på att man inte värdesätter poliser utifrån deras formella kompetens och erfarenhet. Fler och fler företag tar också in bevakningsföretag då de inte litar på polisen. Professor Leif GW Persson har även fört en diskussion i veckans brott efter omorganisationen om att man borde lägga ut vissa eller stora delar av polisarbetet på anbud för privata aktörer. Detta då vinstdrivande företag måste producera för att kunna leva vidare.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Polisens omorgenisation en bra eller dålig sak ? Svenska 2

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Johan Månsson Christell [2017-07-13]   Polisens omorgenisation en bra eller dålig sak ? Svenska 2
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60150 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×