Antiken

4576 visningar
uppladdat: 2017-11-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Antiken

De två mest berömda litterära verken från Antiken heter Illiaden och Odysséen. Författaren till verken heter Homeros och han sägs vara en blind sångare från ön Chios. Illiaden och Odysséen är två av de äldsta och mest lästa diktverken som man känner till. Dessa diktverk handlar om det trojanska kriget. Diktverken har vardera 20 000 versrader och är skrivna på versmåttet hexameter. (http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/homeros  ochhttp://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/iliaden) 

 

Tidsperioden Antiken inföll 800 år f.kr till 500 år e.kr och började först i Grekland och under senare tid utvecklades det i det romerska riket. I Grekland hade visheten och kulturen mycket fokus medan i Rom så utvecklades stridskonsten och arkitekturen.Den grekiska kulturen hade stort inflytande. Det var först under antiken som demokratin kom upp. Nu 1500 år senare spelar man fortfarande grekiska teaterpjäser och man försöker efterlikna det grekerna och romarna gjorde, till exempel har vi tagit retorik från antiken. Retorik betyder konsten att kunna tala bra. Under antiken hade retoriken väldigt stor betydelse för att medborgarna var med och deltog i politiken. Även nu på senare tid har retoriken blivit viktigt igen. Ett exempel på att kunna tala väl är “pathos - att prata till känslorna hos de som lyssnar”.

(http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/antiken ochhttp://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/retorik ochhttp://larare.at/svenska/moment/litteraturhistoria/antiken/antiken_fakta.html)

 

 

IIlliaden utspelar sig under det trojanska kriget. Det trojanska kriget börjar på en fest för de grekiska gudarna där en skönhettävling äger rum. I tävlingen tävlar de grekiska gudarna Athena, Afrodite och Hera. Tille bestämmer att prins Paris av Troja ska vara domare. Alla tre försökte muta honom men Afrodite vann när hon gav honom den vackraste flickan i världen, drottning Helena av Sparta, som redan var gift med kung Menekaos. Prins Paris gav Afrodite vinsten och åkte till Sparta för att hämta sin vinst och tog med henne hem till staden Troja. Kung Menelaos blev sur så han samlar många grekiska hjältar och belägrar staden Troja. Det tog 10 år att belägra staden. Den grekiska hjälten Akilles som har blivit förolämpad av befälhavaren Agamemnon så han vägarar att vara med och delta i striderna. Bara för Akilles inte vill vara med och slåss börjar det gå dåligt för grekerna. För att soldaterna ska få mer moral klär Patroklos, som är Akilles kusin, ut sig som Akilles. Efter ett tag så hamnar Patroklos i strid med Trojanernas hjälte Hektor. Hektor trodde att det var Akilles så han dödade honom. När Akilles får reda på det här blir han rasande och han utmanar Hektor på envig. Akilles lyckades att döda Hektor och han behöll kroppen så hans anhöriga inte kunde begrava honom. I slutet  kommer Hektors pappa till Akilles och ber att få tillbaka sin döda son. Akilles går med på det mot en rejäl summa pengar. Illiaden slutar med att Hektor blir begraven och Trojas folk sörjer Hektors död.

(boken Illiaden och stencil ochhttp://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/iliaden) 

 

    Odysséen utspelar sig runt medelhavet efter det Trojanska kriget. Efter det Trojanska kriget förolämpade grekerna Poseidon, som är havsguden. Det gör attp oseidon hindrar grekerna att komma hem. För Odysseus del hindrar Poseidon honom att komma tillbaka till sitt hem på ön Itaka. Odysseus blir fast på medelhavet med sina män i 10 år. Odysseus och hans besättning möter havsvidunder och andra monster och till slut är det bara Odysseus som är vid livet. Hemma på ön Itaka får guden Atena följa Odysseus son Telemakos och Odysseus fru, Penelope. Många män vill gifta sig med Penelope för de tror att Odysseus är död och genom att gifta sig med Penelope kan de få Odysseus egendom. Telemakos ger sig av för att hitta sin försvunna far. Till slut lyckas Odysseus återvända till ön Ithaka och han återförenas med sin familj. Han dödar också alla män som har försökt gifta sig med hans fru Penelope.

    (boken Odysséen och stencil ochhttp://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/odysseen)

 

Vi delar in litteraturen i 3 delar, epik, dramatik lyrik. Epik är berättande texter som kan handla om händelser i verkligheten eller fantasin. Exempel på epik är noveller, sagor och romaner. Lyrik är dikter som är skrivna med ett förbestämt mönster eller rytm. Lyriker handlar om personliga känslor och stämningar. En lyrik är ofta korta texter. Dramatik utspelar sig ofta i nutid till skillnad från böcker där dem berättar om något som redan har hänt. Dramat kommer i form av dialoger, som är ett samtal mellan skådespelarna. I dialogen speglas människors känslor ochkonflikter.

(http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/epik ochhttp://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/lyrik ochhttp://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/drama)

Det finns 3 st kända Grekiska filosofer som har skrivit tragedier, en tragedi är en allvarlig pjäs som har ett sorgligt slut, Euripides, Aiskylos och Sofokles. Euripides levde själv och deltog inte mycket i politiken. I slutet av hans liv gick han med på en frivillig landflykt för den ovilja som han hade fått.  Han skrev många teaterpjäser.  I många av Euripides pjäser är huvudpersonerna kvinnor. Kvinnorna visar vad som händer när man behandlar varandra illa. Det som Euripides menar är att man rycks med av känslor och händelser och då gör man dåliga saker. Euripides är känd för sitt ordspråk “Att dö med ära, om man nu ska dö, tror jag i alla fall är en plåga för den döende.Aiskylos historier  handlade om vad som kan styra en människa att döda någon annan. Det Aiskylos förmedlar är att man ska försöka undvika hämnd och blodiga strider och istället ska man försöka skapa ett samhälle med lagar och goda medborgare. I hans pjäser sjunger en kör till publiken. De sjunger om bakgrund till historien Aiskylos sägs vara en viktig person för dramatiken och det sägs att det var han som införde en andra skådespelare på scen, innan fanns det bara en på scen och det var sångaren. Han är mest känd för sin trilogi Orestien. Sofokles föddes i Kolonos i Athen. Han var politiker i Athen. Även när han levde var han ryktbar och i de årliga dramatiker tävlingarna så vann han första pris över 20 gånger. Sofokles pjäser handlar om förhållande mellan en ensam person och en grupp av människor Oftast handlar hans pjäser om vad en ensam person som har gjort det han tycker var rätt medan andra har förbjudit det. Det var han som införde en tredje skådespelare på scen. Han införde också en regel där det inte fick vara mer än 3 st på scen.

(http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/aischylos och

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antiken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2017-11-04]   Antiken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60174 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×