Legalisera Pyroteknik

1 röster
3060 visningar
uppladdat: 2018-01-22
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vad är en svensk fotbollsmatch utan supportrar och publik? Tänk er hur det skulle kännas att komma till en dyr och dyster arena med halvfulla läktare. Tänk nu istället hur det är att ta en sväng till ett Stockholmsderby där arenan är fullproppad, stämningen är hög och fansen sjunger i mun på varandra. Spelarna tar sig in på den perfekta fotbollsplanen och sedan tänds bengalerna! Man känner den underbara doften av bengalerna och den riktiga stämningen är igång.

 

Jag ska argumentera för och emot att legalisera pyroteknik under sportevenemang. Jag anser att man bör legalisera pyroteknik, däremot kan det finnas fördelar och nackdelar.

 

Idag kan vi se att pyroteknik används fastän det är olagligt. Det förekommer bland annat när det är fotbollsderbyn eller större matcher. Om det idag förekommer under speciella matcher trots förbudet, varför inte lagstifta att det under speciella evenemang ska vara tillåtet med bengalbränning under reglerade former? Det är många människor som offrar sig för att kunna ta del av stämningen med pyroteknik, genom att stå på fotbollsmatcher och tända bengaler. Det brukar oftast vara grupper som tar hand om bengalbränningarna fastän de då går emot lagen, kan få böter eller bli avstängda från arenan. Fansen lyfter fram den svenska läktarkulturen och lockar även andra supportrar till just de speciella matcher där bengaler tänds, ett Stockholmsderby till exempel. Varför straffa och motarbeta dessa när man istället kan gå fansen till mötes och arrangera lagliga och säkra bengalbränningar?

 

Jag anser att pyroteknik på svenska fotbollsarenor ska vara lagligt eftersom den höjer stämningen i den svenska fotbollen och den lockar även människor från andra länder som vill uppleva den svenska läktarkulturen. Jag skulle inte gå till fotbollsmatcher lika mycket om det inte vore för pyrotekniken, så viktig tycker jag att den är för stämningen och känslan på matchen. Om supportrarna och svenska fotbollförbundet samarbetade kring frågan skulle det kunna leda till en förbättring och de skulle tillsammans kunna lyfta upp supporterkulturen och den svenska fotbollen ännu mer, kanske till en av världens bästa! Det är nämligen pyrotekniken som till viss del gör att den svenska läktarkulturen lever.

 

Jag kommer ihåg första gången jag var på Tele2 arena vid Globen. Det var ett Stockholmsderby mellan Hammarby IF och Djurgårdens IF. När spelarna kom in på planen hände något som var väldigt speciellt för mig, nämligen att bengaler brändes. Den dagen minns jag som om det var igår och det var den dagen som gjorde att jag börja älska Hammarby. Än idag är jag aktiv under Hammarbys fotbollsmatcher. Genom bengaler skapas en fantastisk stämning, vilket i sin tur bidrar till mer publik som sedan drar in mer pengar till klubben.

 

Det finns argument mot bränning av bengaler. Människor runt omkring bengalerna kan skadas och behöva föras till sjukhus för brännskador eller andningsbesvär på grund av röken eftersom bengaler är ungefär 2000 - 2500 grader varma. Röken av pyrotekniken påverkar även spelarnas syn och andning. Ett argument mot olaglig bränning av bengaler är att klubben får dryga böter om pyroteknik används av supportrarna. En del av läktarkulturen är de så kallade tifogrupperna. Tifogrupper är en sammanslutning av fans som organiserar olika arrangemang på läktaren bestående av konfetti, flaggor, budskap eller pyroteknik. Enligt tifogrupperna är det endast dem som skall ta hand om all pyroteknik under matchens gång. Det uppstår därför ibland bråk på läktaren om någon inte sköter sig eller om någon bränt bengaler oplanerat utan tifogruppens tillstånd. Bengalbränningar skrämmer också bort barnfamiljer, speciellt de med småbarn som inte har en aning om vad som händer. Barnen kan även känna obehag, inte bara av stämningen, utan av röken och värmen också.

 

Argumenten mot bränning av bengaler är goda och många. Jag håller självklart med om att ingen ska behöva skadas, skrämmas eller hamna i bråk på grund av bengalbränning. Jag tycker att de här problemen ska tas på allvar och att de kan få lösningar genom att bengalbränning legaliseras men samtidigt också regleras så att enbart de med tillstånd ska kunna hantera bengaler och att de ska göra det på ett säkert sätt och på ett säkert avstånd. De många problem som förknippas med bengaler beror på att de hanteras olagligt och därför ofta osäkert av okunniga eller obrydda fans och grupper. Exempelvis skulle tifogrupperna kunna söka tillstånd till att bränna bengaler och tillståndet skulle beviljas enbart till dem som har god kunskap om risker och hantering av bengaler. Den lagliga bränningen skulle säkerligen förhindra den största delen av den olagliga eftersom behovet inte längre skulle finnas.

 

Slutligen vill jag ta upp en artikel av Helene Johansson i Sydsvenskan. Helene skriver att läktarkulturen har blivit en betydande faktor för svensk fotboll och att den stämning och inramning som finns kring matcherna bidrar till att locka mer publik till matcherna och att öka intresset kring fotbollen. Vidare skriver hon att ståplats supportrarna har blivit en del av själva produkten och därför ofta används i samma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.sydsvenskan.se/2015-04-17/legalisera-pyroteknik-innan-bengalbraket-forstor-laktarkulturen Egna reflektioner

Kommentera arbetet: Legalisera Pyroteknik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Gabriel Erdinc [2018-01-22]   Legalisera Pyroteknik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60226 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×